5 syytä, miksi jatkuva onnellisuuden tavoittelu on varma tie mielipahaan


Jokainen ihminen haluaa olla onnellinen. Kuitenkin täydellisen onnellisuuden haluaminen tai jatkuvaan iloon pyrkiminen vie meitä harhaan, poispäin onnellisuudesta.

Miksi onnellisuuden tavoitteleminen tuottaa mielipahaa?

1. Aivojemme – ja onnellisuutemme – kannalta on olennaista, minkälaisesta haluamisesta on kysymys. Valitettavasti suomenkielessä monenlaisia tahtotiloja kuvataan vain yhdellä haluta-sanalla. Jalkaa polkeva, tahdonvoimainen haluaminen on kuitenkin ihan erilaista haluamista kuin “Olisipa ihanaa, jos” -haluaminen.

Eron huomaa selvästi, kun vertaa englanninkielisiä lauseita I want to be happy ja I would like to be happy. Ensimmäisessä on lujaa, päämäärätietoista energiaa, kun taas jälkimmäinen tuntuu kevyeltä ja iloittelevalta, joka jo pelkällä olemuksellaan saa sanojan olotilan kohoamaan.

Harmittavasti voimakas haluaminen, tahtominen, pyrkiminen, tavoitteleminen ja vaatiminen ovat kaikki tiloja, jotka saavat aivomme stressaantumaan. Jos iloisuus ja onnellisuus nähdään asioina, joihin tulee pyrkiä, niistä tulee vaatimuksia, jotka pitää täyttää.

Silloin aivoissamme käynnistyy stressihälytys, jolloin onnellisuuden edellytykset, rentous ja läsnä oleminen, ovat täysin toisarvoisia. Stressaantuneena olemme kaikkea muuta kuin onnellisia. Säilyttääksesi rentouden käytä haluamisen sijaan lausetta Olen mielelläni onnellinen.

2. Myös odotuksemme onnellisuudesta johtavat meitä harhaan. Ihmisellä on kyky kuvitella tulevaa, joten mieli luo automaattisesti mielikuvia, jotka muuttuvat odotuksiksi.

Mielikuvissamme kesä on aurinkoinen ja lämmin, luonto kaunis, ihmiset iloisia ja olo on täydellisen onnellinen. Eikä siinä mitään pahaa ole. Tottakai on parempi olla tulevaisuuden suhteen toiveikas kuin odottaa kurjuutta, koska se tekee odotusajasta miellyttävämpää.

Samalla kuitenkin mielemme alitajuisesti luo mittareita, koska jollain tavallahan on pystyttävä todentamaan täydellinen onnellisuus. Mielemme vertailee todellisuutta odotuksiimme ja varsin usein petymme. Mielikuviemme täydellisyyttä on todellisuuden vaikea tavoittaa. Aivan kuten Anthony de Mello sanoo kirjassaan Havahtuminen, että ehdollinen onnellisuus tuo aina kärsimystä. Vaikka tajuamme tämän, usein mielemme mielikuvineen toimii vastoin ymmärrystämme.

3. Elämässä sattuu ja tapahtuu. Elämään kuuluu niin ilot kuin surutkin, niin huippuhetket kuin pettymyksetkin. Elämässä kaikki on koko ajan muutoksessa. Niin myös tunteemme vaihtelevat. Meillä ei ole minkäänlaista mahdollisuutta lukita päälle vain kivoja tunteita ja blokata pois ikäviä tunnetiloja.

Jos sitä yritämme, menetämme tunne-elämästämme elävyyden. Emme enää tunne tunteitamme, vaan ryhdymme suorittamaan tai näyttelemään niitä. Näin yksi kauneimpia lähteitämme lakkaa virtaamasta ja jäljelle jää kuori. Vaikka yritämme uskotella muuta, kuoren alla tunnemme hämmentyneen, mielipahaa muistuttavan aaltoilun.

4. Lisäksi jatkuva iloisuus tai onnellisuus on ajatuksenakin mahdoton, sillä tunteet ovat hyvin lyhytaikaisia. Ne kestävät vain sekunteja tai korkeintaan muutaman minuutin. Tunteet eivät pysy, ellei niitä ruoki. Niitä pitää ruokkia kuin haloilla tulipesää.

Valitettavasti ilolle ja onnellisuudelle ei riitä pelkkä halkojen syöttäminen, vaan sytykkeiden pitää lisäksi olla koko ajan uudenlaisia. Aivot tottuvat kovin nopeasti yhteen ilon aiheeseen ja saadaksesi samanlaisen tunnereaktion on havaittava jokin uusi iloa aiheuttava juttu. Sen sijaan mielipaha ja surullisuus kokemukseni mukaan pysyy hyvin yllä samalla surkealla tarinalla, joka voi mielessä pyöriä jopa päiviä menettämättä voimaansa.

5. Kaiken kukkuraksi pyrkimys onnellisuuteen tarkoittaa, että meidän on tehtävä jotain sen eteen. Onnellisuus muuttuu suoritteeksi tehtävälistalle, löydettäväksi salaisuudeksi, opittavaksi asiaksi, ansaittavaksi tunnustukseksi tai saavutettavaksi palkinnoksi. Kuvittelemme onnellisuuden olevan jotain itsemme ulkopuolella olevaa.

Onnellisuutta tavoitellessamme olemme unohtaneet onnellisuuden olemuksen sisäsyntyisenä, meissä aina olemassa olevana mahdollisuutena, johon voimme kytkeytyä ja jolle voimme antautua aina muistaessamme.

Lue lisää onnellisuuden olemuksesta ja miten erilaiset persoonallisuustyypit voivat avautua onnellisuuteensa kirjastani Onni asuu jo sinussa – 9 tapaa olla onnellinen


Tutustu koulutus- ja valmennuspalveluihini tai tilaa onnellisuusluento TÄSTÄ

 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image