Tämä kirjoitusharjoitus voi auttaa purkamaan stressiä ja keventää oloa

Kuormittavat tilanteet herättävät monenlaisia ajatuksia ja tunteita, mutta niiden ilmaiseminen ei aina ole helppoa. Monet kantavatkin sisällään ajatusten ja tunteiden kuormaa. Se saattaa tuntua kehossa ja mielessä painolastina. Aina ihminen ei itsekään huomaa, mitä kaikkea mukana kulkee. 

Salailu ja piilottelu ovat fyysistä työtä, joka tuottaa stressiä. Kun alkaa purkaa sisäistä kuormaansa, olo kevenee. 

Intuitiivinen kirjoittaminen voi auttaa lieventämään stressiä. Intuitiivinen kirjoittaminen on vapaata, virtaavaa kirjoittamista, jossa käytetään virikkeenä teemoja ja kysymyksiä. Intuitiivisen kirjoittamisen avulla voit käsitellä menneitä tai meneillään olevia tapahtumia sekä purkaa tunteita, joita koet tai joita et ehkä ole uskaltanut kohdata. 

Kun elämä tuntuu kuormittavalta, kokeile tätä harjoitusta:

Ota muistikirja ja kynä, ja varaa noin 10–15 minuuttia aikaa. Valitse kysymys, josta lähdet liikkeelle. Sulje silmäsi ja hengitä syvään. Tunne, miltä tuntuu olla läsnä kehossasi, ole siinä minuutti tai pari. Sen jälkeen voit alkaa kirjoittaa. Anna kysymyksen viedä.

Kirjoita pysähtymättä. Unohda kielioppi, lauserakenteet, tekstin jäsentäminen ja oikeinkirjoitus. Anna tekstin tulla. 

  1. Ihan ensin

Millaiset ajatukset ja tunteet haluavat purkautua sisältäsi?

Millaisten tilanteiden ja päätösten äärellä olet?

Missä olet elämässäsi menossa? 

  1. Elämän merkkien äärellä

Millaisia asioita elämässäsi on viime aikoina tapahtunut? 

Jos elämä olisi yrittänyt viestittää sinulle jotakin, mitä se olisi ollut? 

Millaisiin kysymyksiin tai teemoihin törmäät toistuvasti? 

Älä pyri jäsenneltyyn prosessiin, jossa pitäisi vastata kysymyksiin järjestelmällisesti. Vastausten sijaan voi nousta esiin muutakin, kuten uusia kysymyksiä. Anna kaiken tulla pintaan. Luota siihen, että kaikki, mitä tapahtuu, on oikein. 

Ole rehellinen. Kirjoitat itsellesi, et kenellekään muulle. Pidä huoli, ettei kukaan ei pääse käsiksi muistikirjaasi, jotta voit paljastaa paperille kaiken. Kirjoita ajattelematta, ja opettele huomaamaan, milloin yrität suodattaa tekstiäsi. Jos et ole varma, kysy itseltäsi, mikä on minulle oikeasti totta juuri nyt, ja kirjoita siitä.

Älä yritä kuulostaa kauniin draamaelokuvan kertojalta. Intuitiivisesti kirjoitettu teksti ei välttämättä ole kovin runollista, päinvastoin. Sisältä voi nousta tunteita, joita et hyväksy. Tällöin tullaan olennaisiin kohtiin: Miksi en pidä tästä ajatuksesta? Miksi en saisi tuntea näin? Tunteiden ilmaiseminen voi vaatia opettelua. 

Päästä irti odotuksista. Mikään kirjoittamisen aikana tapahtuva kokemus ei ole parempi tai huonompi kuin toinen. Suhtaudu tekstiin hyväksyvästi. Kirjoittamasi tekstin laadulla ja muodolla ei ole merkitystä – olennaista on se, mitä mielessäsi tapahtuu kirjoittamisen aikana ja sen tuloksena. 

Voit toistaa harjoitusta tarpeen mukaan, esimerkiksi aamulla ensimmäiseksi tai illalla viimeiseksi. Joku voi kokea kirjoittamisen helpottavan vaikutuksen jo muutaman minuutin kirjoittamisen jälkeen, joku toinen saattaa järkeillä viikkoja tai kuukausia, ennen kuin uskaltaa antautua tuntemiselle.

Tutkimusten mukaan kirjoittaminen saattaa ensin nostaa vaikeita tunteita esiin, mutta pitkällä tähtäimellä se voi lisätä hyvinvointia merkittävästi. Intuitiivisen kirjoittamisen myötä tulet paremmin tietoiseksi siitä, mitä mielessäsi liikkuu. Tämä antaa myös pohjan ajatusmallien muuttamiselle. 

Kiinnostuitko? TULOSSA la 15.10.22 Kasva kirjoittajaksi -etäretriitti, teemana Hoida itseäsi kirjoittamalla. Luvassa inspiraatiota intuitiiviseen kirjoittamiseen sekä lempeää kehollista työskentelyä. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan! (Mukana ihana bonus!)

Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image
Ystävänpäivä lähestyy ❤ Tilaa puodista tasarahahintaan ihanat lahjat ystävälle, rakkaalle tai itsellesi.
Katso ystävänpäivätarjoukset
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi -verkkokurssi 49€ (norm. 89€)
Lue lisää
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Miten lopetat överiempatian -verkkokurssi 49 € (norm. 127 €)
Lue lisää
close-image
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
VAIN 24 tunnin AJAN 25.9. klo 10 asti IHANAT UUTUUDET alennuksessa! Etukoodilla JOULU10 Paremman parisuhteen joulukalenteri ja Sielun sopukoita -joulukalenteri 10€ / kpl (norm. 14,90€) 
PUOTIIN
close-image