Rauhallinen hetki luonnossa auttaa tuntemaan, että kaikki on tänäänkin hyvin – Sami Tallbergin villiyrttisalaatti on ylistys kiitollisuudelle

Kun hyväksymme kunkin päivän sellaisena kuin se meille näyttäytyy, on helpompi olla onnellinen ja tuntea että kaikki on hyvin, koko ajan. Kun sallimme itsellemme tämän tunteen, onni heijastuu monesta asiasta: auringonnoususta, hitaasta aamusta, muuttolintujen seuraamisesta, puolisosta, lapsista, päivän työrupeamasta ja oikeastaan lähes kaikesta.

Omalla kohdallani tämä ’kaikki on hyvin’ -oivallus tuli sisäistettyä vaikeamman kautta, koska olin aikamoinen jäärä aina viime vuosiin saakka. Massiivinen oppiläksy eli kaiken pysäyttävä kapula oman elämäni rattaisiin oli vuosia sitten kohdalleni sattunut sisäilmasairastumiseni.

Totaalinen ravintoremontti, säännölliset metsälenkit sekä päivittäiset kiitollisuusharjoitukset plus ylitäyden kalenterin järkeistäminen karsimalla 75% duunikeikoista pois olivat kaikki toipumiseni suhteen avainasemassa – lisäksi vaihdoin yhdeksän kertaa kotia ja neljästi työpaikkaa.

Tuon kokonaisvaltaisen ’matkani’ eli sairastumisen ja toipumisen myötä sain mahdollisuuden oppia arvostamaan sitä kaikkea mitä, minulla nykyään on. Alkaen haju-, ja makuaistista selkeään ajattelutoimintaan (aivosumun sijaan), työkykyyn, inspiraatioon ja päivittäiseen iloon pienistäkin asioista. Tähän kun lisää aviopuolison, lapset, sydänystävät, sukulaiset ja puhtaan sisäilmän kodissamme, tunnen itseni etuoikeutetuksi, ja nyt kaikesta tästä on helppoa olla kiitollinen.

Luonto on lyhin tie kiitollisuuteen

Ylivoimaisesti tehokkain tapa sisäistää kunkin päivän ainutlaatuinen arvo, on pysähtyä hengittelemään luonnon helmaan. Nähdäkseni luonnossa vallitsee aina kaunis tasapainon voima, joka herättelee meissä ihmisissä samaa tunnetta.

Tämä ikiaikainen tapa rentoutua on iisi toteuttaa ympäri Suomea läpi kaikkien vuodenaikojen, sillä luontoa täällä piisaa yllin kyllin. Tasapainon eli mielenrauhan saavuttamiseksi on tärkeää ottaa tietoinen hengitys mukaan kuvioihin.

Kun saamme hengityksen kulkemaan pallean kautta syvään, rauhalliseen tahtiin, on helpompi palata tähän hetkeen. Hetkessä oleminen puolestaan näyttää ja saa meidät tuntemaan sen, mikä on arjessa merkittävää ja ylellistä, hengen luksusta.

Kiitollisuus parantaa

Erilaiset kiitollisuutta opettavat harjoitukset ovat osoittautuneet matkallani niin tärkeäksi avuksi etten voisi kuvitellakaan saapuvan tähän päivään ilman niitä. Suosittelen tätä versiota meille kaikille, olimmepa muutosten keskellä tai onnellisesti tasapainoisia:

Tee vapaamuotoinen lista asioista joista olet tänään kiitollinen. Kirjoita tämä lista käsin. Näin aivosi rekisteröi listaamasi asiat selkeästi voimakkaammin kuin kännykällä tai koneen näppäimistöllä nakuteltuna, olen huomannut. Lue tämä listaus itsellesi ääneen ainakin kolmesti viikossa.

Tässä yksi merkittävimmistä listoista matkani varrelta. Tämä lista herätti minussa peruuttamattoman oivalluksen rajattomista rikkauksista, joihin meillä kaikilla on pääsy (vaikka mitä huolia kulloinkin olisi mielessä tai kehossa) aina, koko loppuelämämme ajan, ilmaiseksi – luonnon kunnioitusta vastaan.

Olen kiitollinen jokamiehenoikeuksistamme.

Olen kiitollinen villin luonnon hengille.

Olen kiitollinen kaikesta lääkinnällisestä ja herkullisesta ravinnosta, jota saamme villistä luonnosta kerätä.

Olen kiitollinen kaikelle elävälle, joka palauttaa myös meissä täydellisen tasapainon.

Olen kiitollinen villin luonnon kauneudelle, joka virkistää ja hoivaa mieltämme.

Olen kiitollinen puhtaalle lähdevedelle, jota saamme juoda niin paljon kuin sielumme sietää.

KIITOLLISUUDEN YLISTYS eli VILLIYRTTISALAATTI

Ehdoton suosikkiannokseni, jonka villiyrteistä voi valmistaa, on yksinkertainen mutta maultaan aina yhtä yllättävä ja kompleksinen villiyrttisalatti. Tätä syödessä ei voi muuta kuin olla kiitollinen suomalaisen luonnon runsaasta ja ravitsevasta tarjonnasta.

Salaattiin käytän aina kunkin kuukauden (huhti-syyskuu on Suomessa paras kausi villiyrttien keruuseen) ja sen hetkisen maantieteellisen sijainnin perusteella syötäviä kasveja, joita tarjolla on.

Nyt huhtikuussa ensimmäiset viisi maasta nousevaa kasvia ovat: peltokanankaali, litulaukka, vuohenputki, ahosuolaheinä ja keto-orvokki.

Toukokuussa tarjonnan joukkoon liittyy ruoholaukka, isomaksaruoho, maitohorsma, kuusenkerkkä (Huom! Kerkkien keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa), saksankirveli ja moni muu.

SALAATTI 4:lle

4 isoa kourallista syötäviä villiyrttejä, tarvittaessa suupalan kokoisiksi veitsellä (tai saksilla) leikattuna, halutessasi pestynä
8 rkl vinegretteä
Merisuolaa ja mustapipppuria myllystä

Sekoita ainekset kulhossa ja nauti sellaisenaan alkuruoaksi tai muun ruoan lisukkeena. Lisukkeeksi tämä salaatti sopii käytännössä ihan joka aterialle, aina aamiaisesta lounaan ja päivällisen kautta iltapalan kanssa tarjottuna!

 

Lisää reseptejä löydät Samin ihanasta Villiyrttikeittokirjasta.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image