Näin saat lapsen ymmärtämään, että hän on hyvä ja oikeanlainen – 4 supertärkeää tunnetaitoa kaikenikäisille

Monesti meillä saattaa olla käsitys, että tunnetaidot vain tulevat jostain, ilmestyvät ja ovat, ei niihin tarvitse erikseen kiinnittää mitään huomiota. Valitettavasti näin ei ole.

Lapsi tarvitsee aikuisen opettamaan tunteiden nimeämistä ja auttamaan niiden säätelyssä. Samaan tapaan kuten opetamme lapselle, että kukka on kukka, opetamme, että tunne on viha tai vaikka suru.

Sen sijaan, että sanotaan lapselle lapselle, että “älä itke, se oli ihan pikkujuttu”, voidaan opettaa, että on ok tuntea ja tarvita toista ja sanoa “ei hätää rakas, saat itkeä, se sattui ja olen tässä sinua varten”.

Tärkeää on myös aikuisen esimerkki arjessa. Kun vanhempi oppii käsittelemään tunteitaan ja ajatuksiaan tietoisesti lempeydellä ja myötätunnolla, hän opettaa lasta esimerkillään.

Neljä tärkeää tunnetaitoa

1. Kun aikuinen oppii tunnistamaan tunteidensa koko kirjon ja nimeämään niitä itselleen arjessa, hän oppii myös tunnistamaan ja sanoittamaan lapsen tunteita lapselle, kuten “tunnet vihaisuutta”.

2. Tunteet ovat osa ihmisyyttä, ne tulevat ja menevät. Voimme sallia tunteen vain olla ilman, että pitäisi tehdä tunteelle jotain, ratkaista se jotenkin. Voimme pidellä tätä hetkeä ja omaa kokemusta lempeydellä. Näin mallitamme myös lapsille, että tunteet ovat normaaleja eikä niitä tarvitse pelätä. Tunteet eivät ole haitallisia, vaan haitallista on yleensä se, jos reagoimme tunteeseen haitallisesti.

3. Sen sijaan, että ratkaisee tunnetta jotenkin, voi tutkia tunnekehoaan, missä tuntee tunteen kehossa? Tuntemukset voi olla esimerkiksi vatsan nipistelyä, rintakehän kireyttä, jännitystä leuan seudulla tai ehkä kuumuuden tunnetta kasvoissa tai palan tunne kurkussa. Lapsen kanssa voi myös yhdessä tutustua tunteen keholliseen tuntemukseen kysymällä, missä tunne tuntuu lapsella kehossa.

4. On myös tärkeää tiedostaa, että emme ole se tunne, jota koemme. Sinä et ole vihainen ihminen, vaikka tunnet vihaisuutta sillä hetkellä. Voimme oppia tuntemaan tunteet tietoisesti hyväksyen ne lempeydellä, antaa niiden tehdä tehtävänsä, kertoa tärkeä viestinsä ja päästää irti. Tämän sanoittaminen myös lapselle on tärkeää. Hän ei ole ilkeä lapsi tai surullinen lapsi, vaan tuntee surua sillä hetkellä tai käyttäytyy ilkeästi.

Kun vanhempi oppii käsittelemään tunteitaan tietoisesti ja osaa mallittaa tätä arjessa lapselle, on se mielestäni paras lahja, jonka lapselle voi antaa evääksi elämään.

 

Lämpimästi tervetuloa vahvistamaan tunnetaitojasi Suomen mindfulness-instituutin kursseille tai yksilöohjaukseen tästä

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image