Jokainen meistä haluaa tulla nähdyksi ja kuulluksi – Hyväksyvä läsnäolo on paras lahja, jonka voi antaa toiselle


Läsnäolo ja huomio ovat yleensä aina paras lahja, jonka voit antaa toiselle ihmiselle. Tietenkin toinen voi tarvita sanoja, tekoja ja asioita, mutta nekin voi antaa tuon läsnäolon ja lempeän huomioimisen kera.

Ihminen on ryhmässä viihtyvä laji. Emme viihdy yksin kuten pantterit tai jotkut muut lajit. Olen lukenut kahdesta ihmiselle lajityypillisen ryhmäkoon arviosta. Joku noin reilu 30 yksilöä on aika hyvä keskiarvo. Olemme siis lajina tottuneet viettämään aikaa heimomme tai pienempien ryhmien ympäröimänä aika lailla aina ja jatkuvasti. Aivomme ovat viritetty tällaiselle vuorovaikutuksen määrälle.

Olemme vuorovaikutukseen virittäytyneitä olentoja 

Koska olemme luontaisesti siis hyvin sosiaalinen laji, niin läsnäolo ja huomiominen ovat yleensä aina paras lahja, jonka toiselle voi antaa. Sanonkin myös usein kursseillani, että mindfulnessin ja läsnäolon käyttö stressin hallinnassa voi olla hyödyllistä. Läsnäolon tuominen vuorovaikutukseen on kuitenkin ehkä se kaikkein parhain paikka hyödyntää meditaatiolla ja mindfulness-harjoituksilla kehittämäänsä läsnäolon taitoa.

Usein suuri osa stressistä elämässä liittyy suoraan tai epäsuoraan myös vuorovaikutustilanteisiin. Samoin myös suuri osa meille ihmisille tärkeimmistä ja merkityksellisimmistä asioista ja kokemuksista liittyy toisiin ihmisiin. Niin tietenkin – olemmehan ryhmässä viihtyvä laji.

Lempeän huomion ja läsnäolon antaminen ei ole konkreettisesti sen kummempaa kuin vain kuuntelua ja katsomista. Eikä tällainen vaadi oikeastaan muuta kuin siis, että välttää menemästä ajatuksiinsa.

 

Jokin syvällä olemuksessamme huomioi ympäristöä, kehoa tai ajatuksista heti siitä hetkestä, kun aamulla heräämme.

Voitko nytkin löytää tuo olemuksesi paikan, joka huomioi? Voit palata siihen kohtaan mahdollisesti helpostikin huomaamalla, että juuri nyt kehosi hengittää itse.

Huomasitko mihin paikkaan olemuksessasi palasit?

 

Anna toiselle hyväksyvää huomiota

Voit antaa kenelle tahansa ihmiselle huomiota ja hyväksyvää läsnäoloasi milloin vain, niin tutuille kuin tuntemattomillekin. Voit myös sopia ystäväsi, kumppanisi tai lapsesi kanssa, että nyt kuuntelet häntä seuraavat viisi (tai vaikka kymmenen) minuuttia ilman, että kommentoit mitenkään jälkikäteen.

Näin toinen saa tulla todella kuulluksi ja nähdyksi, kun lempeästi keskityt kuunteluun ja katsomiseen ilman mitään kommentointiin tai ratkaisujen etsimiseen liittyviä intentioita. Päästäkää kehonne ja olemuksenne rennoiksi ennen kuin aloitatte.

 

Pyydä itsellesi hyväksyvää huomiota

Nähdyksi ja kuulluksi tuleminen on monella tavalla eheyttävää ja parantavaa. Samoin se on hyvä ”silmät auki meditaatio -harjoitus”. Pyydä edellisessä kappaleessa kuvattua kuuntelua myös itsellesi ystäviltä tai kumppaniltasi. Pidä näin huolta itsestäsi!

 

Kaksi hyvää lisäideaa arjen vuorovaikutushetkiin

1) Pienen myönteisen lisän läsnäolevaan vuorovaikutukseen voi usein löytää myös sillä, että etsii toisesta ihmisestä itsensä kanssa yhdistäviä asioita. Tämä toimii – olipa kyseessä tuttu tai tuntematon ihminen. Näin yhdistäviä tekijöitä etsiessä voi omille aivoilleen viestiä, että olemme samaa heimoa toisen kanssa. 

Tämä sitten luonnollisesti ja vaivatta ilmentyy omassa sanattomassa viestinnässä ja kasvojen mikroliikkeissä. Keskustelukumppani kokee tällaisen vuorovaikutuksen yleensä lämpimänä. Tämä taas auttaa häntä rentoutumaan ja tulemaan myös spontaanisti läsnä hetkeen.

2) Toinen lisä, jota voi tutkia on, että ennen kuin menee vuorovaikutustilanteeseen. Luo rento intentio siitä, että haluat olla avuksi ja hyödyksi tälle toiselle ihmiselle. Että hänen elämänsä olisi edes ripauksen parempi kuin ennen kohtaamistanne.

Ja kuitenkin elämä on rajallinen, niin miksipä ei menisi tällaisella rakastavalla intentiolla jokaiseen vuorovaikutustilanteeseen. Tuo hetki on kadotettu hetki viettipä vuorovaikutuksen rakkaudessa tai vaikka välinpitämättömyydessä. Kannattaa viettää kaikki hetket rakkaudessa!

 

Unsplash kuvat: Timo Stern  /  Limor Zellermayer


 

 

 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image