”Vapauttakaa meidät miehisestä häpeästä ” – 5 tapaa, joilla tukea miestä irrottautumaan perinteisistä sukupuolirooleista

Miesten tunteet ovat olleet yksi syksyn puheenaiheista. Docventuresissa esitetty The Work -dokumentti kosketti ja havahdutti tuomalla miesten tukahdetut tunteet katsojan iholle. Dokumentissa Folsomin vankilan terapiaan osallistui joukko miehiä muurien sisä- ja ulkopuolelta. Kaikki jakoivat saman ongelman: kyvyttömyyden ilmaista tunteitaan.

Ohjelma havainnollisti kipeän konkreettisesti, kuinka vaikeaa kovaan maskuliiniseen kulttuuriin kasvatetuille miehille tunteiden kohtaaminen ja niistä puhuminen on.

Kaikki dokumentin miehistä oireilivat tilanteen takia omalla tavallaan, toiset patoamalla tunteet sisäänsä, toiset kohdistamalla pahan olonsa muihin.

Vaikeus ilmaista tunteitaan on vain yksi esimerkki miehisen kulttuurin mukanaan tuomista rajoitteista. Ne näkyvät edelleen meistä monien arjessa. Rajoitteista vapautumiseen tarvitaan myös naisten tukea.

Tässä teille rakkaat naiset viisi toivetta, joiden avulla voitte auttaa meitä miehiä matkalla stereotyyppisistä sukupuolirooleista vapautumiseen. 

1. Muistakaa, että meilläkin on monenlaisia tunteita. Heimomme ei vain välttämättä aina osaa tai uskalla näyttää niitä. Moni teistä yllättyisi millaisia tunteiden vuoristoratoja moni mies käy läpi esimerkiksi yhden urheiluottelun aikana. Urheilukatsomo on miehelle hyväksytty ja turvallinen paikka näyttää tunteita. Kannusta lempeästi meitä näyttämään tunteita muillakin areenoilla.

2. Vapauttakaa meidät miehisestä häpeästä. Miehen pitäisi osata monenlaista. Edelleen meiltä usein odotetaan perinteisten miehisten askareiden suvereenia hallintaa. Miehinen häpeä kumpuaa näihin asioihin liittyvistä pettymyksistä, kolauksista itsetuntoon ja vertailusta mieslauman muihin jäseniin. Tilanne hämmentää meitä. Todellinen tasa-arvo ei sisällä ennakko-oletuksia.

3. Älkää tehkö puolestamme asioita, sillä niin teette ainoastaan karhunpalveluksen itsellenne. Kaikkia lajimme edustajista ei ole opetettu tai totutettu osallistumaan tasaveroisesti esimerkiksi kotitöihin. Ratkaisu piilee kärsivällisyydessä. Kyllä se pesukone varmasti ennemmin tai myöhemmin käynnistyy, kun vaatekaapissa on enää yksi pariton sukka puhtaana.

4. Nähkää rakkaus tekojemme takana. Puhuminen on meille joskus haastavaa ja erityisesti vaikeina aikoina rakkaus on helpompi osoittaa tekojen kautta. Meitä ei aina ole samalla tavalla kannustettu sanallistamaan kokemuksiamme kuin teitä ja kärsimme tästä myös itse. Kehitymme koko ajan, mutta sillä välin, koittakaa tunnistaa myös ne vähemmän ilmeiset rakkaudentunnustukset.

5. Olkaa kärsivällisiä. Monet meistä hakevat tällä hetkellä paikkaansa erilaisten vaatimusten ristitulessa. Emme vielä ihan osaa päättää olisimmeko machoja vai koti-isiä tai sepporätyjä vai tommytabermanneja. Joka tapauksessa miehisyys kehittyy ja saa uusia sävyjä. Pohtikaa, miten puhutte meistä, sillä teillä on meihin iso valta ja me rakastamme teitä.

Kun emme enää joudu sulloutumaan erilaisiin valmiiksi määriteltyihin lokeroihin ja rooleihin, olemme todella vapaita. Silloin voimme päättää näyttää tunteemme tai päättää olla näyttämättä niitä.

Tärkeintä on, että meillä on aito mahdollisuus valita.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image