Mitä parisuhteessa saa odottaa ja mihin ei tarvitse sopeutua?

Mitä läheisessä ihmissuhteessa saa odottaa? Aika usein kuulee puhuttavan, että nykyisin ihmiset ovat “liian vaativia” kumppanin valinnassa. Osittain tämä on varmasti myös totta, sillä nopeat deittipalvelut luovat illuusion rajattomista mahdollisuuksista: entä jos jossain onkin joku vielä “parempi”?

Täydellistä ihmistä ei ole olemassakaan, ja on aikuista myös todeta, että liikoja vaatimuksia ovat sellaiset ulkoiset vaatimukset, joissa ihmisen sisäisyyttä enemmän vaaditaan ulkoisia statuksia ja meriittejä. Silloin voi olla ihan hyvä luopua epärealistisista vaatimuksista.

Samaan aikaan taas uskon, että on asioita joiden suhteen on tervettä ja viisasta olla hitusen vaativakin. Minulle se asia on emotionaalinen turvallisuus ja sitoutuminen kasvuun.

Läheisriippuvaisissa suhteissa ihminen pitää suhdetta yllä usein itsensä kustannuksella, ylisopeutuu ja sietää liikaakin. Emme tule kuitenkaan koskaan löytämään “täydellistä palasta” ja toista puoliskoa jonka kanssa kaikki vaan loksahtaa täydellisesti yhteen.

On myös aikuisuutta hyväksyä, että jos haluaa toimivan parisuhteen, se kysyy molemmilta osapuolilta työskentelyä. Vapaamatkustelulla voi toki myös olla suhteissa, mutta sellaiset suhteet jäävät usein tunnetasolla jollain tavoin tyhjiksi ja herättävät turvattomuutta.

Millaisia standardeja sinulla on parisuhteessa silloin, kun arvostat itseäsi?

Standardien ei ole tarkoitus tuottaa epärealistisia vaatimuksia, vaan niiden on tarkoitus rajata pois sellaisia suhteita, joista jo alkumetreiltä huomaat, että näissä ihmissuhteissa et mitä luultavimmin voi tulla kunnioitetuksi ja kohdelluksi arvostavasti.

Niiden tarkoitus on kieltäytyä toistuvista kaavoista, joihin alitajuisesti on elämänhistoriansa varrella ajautunut. Tämän rajaamisen voi tehdä kunnioittaen ja arvostuksella.

Monesti ajaudumme suhteisiin pelkän vetovoiman perusteella. Aikuisempaa olisi rauhassa tunnustella, onko tämä suhde minulle hyväksi. Onko suhde sellainen, jossa on mahdollisuus kasvaa herkästi, aidosti ja avata omat siipensä?

Vai kysyykö suhde sitä, että koitat jatkuvasti sopeuttaa itseäsi johonkin, joka ei alkujaankaan ollut sinua varten? Kysyykö suhteen ylläpitäminen sitä, että pienentää itseään, jättää ilmaisematta rajojaan ja tarpeitaan?

Neliötä ei kannata väkisin runnoa aukosta, johon mahtuu vain ympyrä.

Millaisia asioita sinä tarvitset suhteessa voidaksesi autenttisesti olla oma itsesi?

Millaiset asiat eivät ole sinulle enää ok suhteessa?

Näiden suuntaviivojen tuella voit uusiin ihmisiin tutustuessasi pitää mielessä arvosi ja vastaavasti ne auttavat muistamaan niitä oppeja, joita olet jo elämässäsi kipeimmän kautta saanut.

Esimerkkejä asioista, jotka ovat minulle ”Ei tee minulle hyvää, en halua valita näitä asioita elämääni ja ihmissuhteisiini”

 • Kyvyttömyys itsereflektioon
 • Itsekeskeisyys/kyvyttömyys empatiaan
 • Epäjohdonmukaisuus (sanat, teot ja aikeet ristiriitaisia taikka epämääräisiä)
 • Hoitamattomat addiktiot ja niiden kieltäminen
 • Vastuuttomuus

Esimerkkejä asioista jotka ovat minulle ”Tekee minulle hyvää, ja näitä asioita tarvitsen ihmissuhteissa joita valitsen elämääni”

 • Emotionaalinen turvallisuus
 • Avoimuus
 • Johdonmukaisuus
 • Itsereflektio taidot
 • Inhimillisyys ja oman haavoittuvaisuuden paljastaminen
 • Vastuunotto

Keskeinen osa läheisriippuvaisuudesta toipumista on syvästi ymmärtää (ja kertausharjoituksia tarvitsee luultavasti jokainen), että me emme voi muuttaa ketään toista. Ihmiset ovat, keitä he ovat. He voivat kasvaa ja kehittyä, mutta se ei koskaan ole meistä kiinni. Vettä ei tarvitse muuttaa viiniksi. Eikä kannata uskotella itselleen, että ehkä se vesi ajan myötä muuttuisi viiniksi.

Valitse elämääsi ihmisiä, jotka ilmentävät jo sitä, mitä sinä tarvitset ja kaipaat. Tämä tietysti haastaa meitä kysymään myös itse itseltämme, elämmekö itse toivomiemme asioiden mukaan.

On myös hyvä muistaa, että kukaan ihminen ei luultavasti pysty kaiken aikaa elämään arvojensa mukaan. Mutta ihminen, johon on turvallista sitoutua, reflektoi itseään itsensä vuoksi ja valta-osan ajasta valitsee toimia arvojensa mukaan. Kukaan ei kuitenkaan pysty siihen joka hetki. (Tai saa toki ilmoittautua minulle, jos tietää aina tähän pystyneensä ;)).

Ja miten voisimme samalla pitää sydämessämme sen, että standardit ovat suuntaviittoja, eivät lukkiutuneita ja fakkiutuneita muureja. Jos emme tiedosta, mitä tarvitsemme, ja tietoisesti pyri siihen, tyydymme luultavasti vaillejäämisen pelossa johonkin puolinaiseen ratkaisuun.

Joskus elämään mahtuvat tulemaan ne oikeat asiat, jotka ovat sydämen pohjasta KYLLÄ, vasta kun olemme sanoneet niille asioille EI, jotka ovat meille EI.


Eevin kirja Ymmärrä itseäsi, ymmärrä suhteitasi käsittelee läheisriippuvuudesta toipumista ja sopii ihmiselle, joka on taipuvainen hukkaamaan itsensä suhteissa. Kirjan voi tilata TÄÄLTÄ.

 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image