“Äidin juhla” on ihana tapa tukea tulevaa äitiä ja vahvistaa ystävyyttä ennen vauvan syntymää

Naisystävistäni koostuva suuri siskojen heimo järjesti minulle Äidin juhlan. Laskettu aika synnytykseen on kuukauden päästä ja tämä on vielä sopiva aika kokoontua, ennenkuin sisäänpäin kääntymisen energia ottaa vallan äitiysvapaan alkaessa ja synnytyksen lähestyessä. 
Oven takaa paljastui värikäs joukko, lähes parikymmentä upeaa naista elämäni varrelta. Sain jokaiselta kukkia joita aseteltiin maljoihin ympäri kotia. Keittiöön vetäytyi joukko iloisia kokkaajia hedelmävatien ja kakkujen kera. Pian sain käteeni kuohuvan ja aurinkoinen juhla alkoi kilistelemällä maljat elämälle! 

SIIRTYMÄSEREMONIAT

Seremonia on yhteisöllinen, juhlava kokoontuminen, joka voi sisältää rituaaleja. Rituaaleilla on muuntavaa voimaa ja niiden myötä ihmisten onkin helpompi vastaanottaa muutos. Ne voivat parhaimmillaan olla parannuksen ja suuremman ymmärryksen työkaluja. Seremoniat lisäävät yhteenkuuluvuuden tunnetta ja ovat tärkeitä heimoyhteydelle ja ystävyydelle. Seremoniat tuovat arkeen juhlavuutta, nostattavat tunnelmaa, ja tuovat energiaa niin seremonian tekijöille kuin koko yhteisölle. Lumoava nainen -kirjassani nimesin mahdollisia naisen elämää koskettavia siirtymäseremonioita, ja nyt täydennän listaa:
 • Syntymä
 • Kuukautisten alkaminen
 • Valmistuminen opinnoista
 • Morsiusseremonia (polttari on lyhenne poikamies-initiaatiosta)
 • Aviolitto tai vastaava parisuhteeseen sitoutuminen
 • Äidin juhla – Mother’s Blessing / Blessing way
 • Lapsen syntymä
 • Lapsen nimeäminen
 • Istukan hautaaminen, imetyksestä luopuminen
 • Päiväkodin alku, lapsen kouluun lähtö, lapsen muutto kotoa jne.
 • Kuningatar-aikaan astuminen – Menopaussi
 • Iäkkään viisaan naisen syntymäpäiväjuhla
 • Kuolema
Tällä kertaa haluan jakaa vinkkejä Äidin juhlasta, joka ei ole Suomessa vielä niin kovin tunnettu.

ÄIDIN JUHLA 

Äidin juhla on siirtymäseremonia, eli initiaatioriitti, jossa autetaan tulevaa äitiä voimautumaan kohti synnytystä ja siirtymään ilolla lähemmäksi elämän uutta aikaa. Rituaali on alunperin kotoisin Navajo-intiaaneilta, mutta on lähivuosina noussut suosituksi vaihtoehdoksi vauvaan keskittyvän “Baby Showerin” sijaan.

Läheisten naisten piiri järjestää Äidin juhlan ja tekee siitä äidin näköisen. Juhlan voi järjestää missä tahansa tunnelmallisessa tilassa, mutta helpointa isovatsaiselle odottajalle on tuoda juhla perheen kotiin.

IDEOITA SEREMONIAAN:

Pieni hiljentyminen

Tilan luominen pyhäksi paikaksi. Silmien sulkeminen ja käsien yhteen liittäminen piirissä. Jos osallistujat tietävät oman verilinjansa äitien ja esiäitien nimiä, heidät voi kutsua paikalle.

Yhteisen intention asettaminen

Seremonian ohjaaja voi sanallistaa syyn kokoontumiselle. Äidille halutaan toivottaa hienoa synnytysmatkaa ja siunata äidiksi syntymisen prosessi. Osoittaa tukea ja muistuttaa tuesta, joka on läsnä nyt sekä tulevaisuudessa vauva-arjessa.

Kukat

Kukat kuvastavat kauneutta, uutta elämää, kasvua, hedelmällisyytä ja rakkautta! Kukkaseppeleellä voi kruunata tulevan äidin ja lisätä juhlan tuntua päivään.

Voimakoru synnytykseen

Kaula tai käsikoru mukaan synnytykseen ja myöhemmin kiinnitettäväksi vauvan kehtoon tai rattaisiin. Jokainen piiristä pujottaa nauhaan helmen johon voi suullisesti kertoen liittää voimauttavia merkityksiä tai positiivisen tarinan.

Voimalauseet synnytykseen

Vahvistavia viisauksia, sydämellisiä runoja, mietelauseita (esimerkiksi Hidasta elämää -kirjoista voi poimia mieleisiä) tai ihania muistoja yhteiseltä taipaleelta voi kerätä monella tavalla:

 • Lasipurkkiin erillisille lappusille, joista äiti niitä voi nostaa inspiraatioksi aamuisin.
 • Maalata kiviin.
 • Kirjoittaa kalenterin sivuille.
 • Piilottaa ympäri kotia, jotta niitä löytyy pitkin vauvavuotta.
 • Kerätä vihkoon.
 • Lauseita voi myös lukea ääneen äidille.

Peloista irtipäästäminen

Kaikki osallistujat kirjoittavat omat pelkonsa lappusille. Tuleva äiti voi kirjoittaa etenkin synnytyspelkojaan. Laput revitään palasiksi tai poltetaan (ulkona). Tämän voi päättää yhteiseen lausumiseen: “Hengitän sisään rauhaa, hengitän ulos pelkoa.”

Suolan siunaaminen

Tuodaan laadukasta suolaa suureen vatiin. Suola kiertää piirissä ja jokainen osallistuja saa lisätä sinne rakkaudellisen siunauksensa, positiivisia toivotuksia, viisaita neuvoja ja esimerkiksi eteerisiä öljytippoja, kuivattuja yrttejä tai merkityksellisiä kukkia.

Lopuksi rakkaudella koostettua, hyviä enteitä ja toivotuksia täynnä olevaa suolaa jaetaan mukaan kaikille osallistujille pieniin purkkeihin. Äidin suolan säilytysastiaksi voidaan varata esimerkiksi kaunis koristeltu rasia tai tiivis lasipurkki. Suolaa voi käyttää myöhemmin esimerkiksi jalkakylvyssä tai tuoksutellen ja tunnustellen.

Tulevan äidin hemmottelu

Jalkakylpy, hieronta tai aina tervetullut lahjakortti äidin rentoutukseen ennen synnytystä.

Runojen lausunta tai laulua

Löytyykö piiristä laulujen tai loitsujen taitajia? Jopa vauva kuulee raskauden loppupuolella äänet ja voi olla siten osallisena seremoniaan.

Herkuttelua ja maljojen nostoa

Kattakaa nyyttärivoimin pöytä notkuvaksi kauden herkkuja ja alkoholitonta kuohuvaa! Lopuksi siivous myös yhteisvoimin, jotta äiti voi jäädä lepäämään ja sisäistämään seremoniaa nostattaneita tunteita.

P.S. Voitte myös muistaa äidin mahdollista kumppania, tai muita lapsia, vaikka he olisivat jääneet juhlan ulkopuolelle. Jokaisen lapsen myötä perheen erilainen uusi elämä on alkamassa.

<<<<<<<<     >>>>>>>>

Seuraa naiseuden matkaani facebook-sivuiltani!

Valokuvat: Pexel.com / Milena Aveline 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image