15 hyvää ja toimivaa tapaa kehua toista

Kehut voivat aiheuttaa saajassa hyvinkin ristiriitaisia ajatuksia, joten niiden antamista on syytä miettiä tarkoin. Kysyin sosiaalisessa mediassa miten kukin haluaa tulla kehutuksi ja onko ulkonäön kommentointi sopivaa. Tein keskusteluista yhteenvedon ja listasin kehuja, jotka soveltuvat kaikkien käytettäväksi.

Pohdi ennen kehujen antamista:
Ilahduttaako kehuni todella kuulijaansa?
Saako kehuni toisen miettimään, että onko hän aiemmin näyttänyt jotenkin huonommalta, väsyneemmältä, lihavammalta?

Kauneusihanteet ovat yksilöllisiä. Kauneuteen tai hyvännäköisyyteen liittyvät kehut voivat vastaanottajassa herättää erilaisia ajatuksia kuin mitä antaja on niiden ajatellut olevan. Ulkonäköön, sukupuoleen liittyvät kehut ovat haasteellisia ja niitä olisi monen mielestä hyvä välttää.

Kommentit laihtumisesta tai lihomisesta ovat vältettäviä. Koskaan et voi tietää onko toisella laihtumisen tai lihomisen syynä sairastuminen tai vaikka syömishäiriö. Laihtumisesta kehuminen saattaa myös lisätä laihuuden ja erilaisten dieettien ihannointia. Jos on huolissaan toisen terveydentilasta se kannattaa ottaa hienotunteisesti esiin.

Jokaisella meistä saattaa olla hyvinkin selviä muistikuvia miten joku on kommentoinut omaa ulkomuotoa loukkaavalla tavalla. Nämä kokemukset saatetaan muistaa läpi elämän.

Ellei mielipidettä varta vasten kysytä niin ei sitä kannata kommentoida. On eri asia jos toinen kysyy mielipidettä ulkonäköönsä, vaatteeseensa, hiuksiinsa tai vaikka painonpudotusprojektiinsa liittyen. Silloin on luvallista kommentoida. Tärkeää on muistaa huomioida vastaanottava ihminen ja olla hienotunteinen.

Ihminen pitää tuntea hyvin ennen kuin voi kommentoida ulkonäköä. Myös kulttuurilliset erot voivat olla valtavat ja ne kannattaa huomioida. Molemminpuolinen vahva tunneside voi kestää ulkonäköön liittyvät kommentit.

Positiivisia ovat kommentit, jotka eivät ole vertailevia tai sukupuoleen tai kehonosiin liittyviä. Hiukset voivat olla neutraali kehonosa ja sitä voidaan kehua helpommin, mutta tämänkin suhteen on tärkeää tuntea kehun saava henkilö.

Läheisessä ihmissuhteessa kommentointi voi olla sallivampaa, mutta siinäkin täytyy olla tarkka ja hienovarainen. Tärkeää on myös kysyä onko oma kommentti ok. Palautetta omista sanomistaan voi hyvin kysyä ja tärkeää ottaa vastaan.

Tärkeintä olisi keskittyä ihmisen vahvuuksiin ja taitoihin.  Kehun on hyvä olla aito ja rehellinen. Nämä kehut soveltuvat niin aikuisten kuin lasten kehumiseen sukupuolesta riippumatta! Lue lista ja pohdi mitkä kehut ovat itsellesi mieluisia saada ja mitkä mieluisia antaa.

 1. Olet onnellisen näköinen!
 2. Olet rohkea!
 3. Olen sinusta ylpeä.
 4. Toimit upeasti.
 5. Olet huomaavainen.
 6. Sanoit hienosti.
 7. Sinuun voin luottaa.
 8. Olet taitava.
 9. Ihailen älykkyyttäsi.
 10. Osaat keskustella syvällisesti.
 11. Olet ihanan innostunut!
 12. Osaat kuunnella.
 13. Sinä hehkut.
 14. Ihailen miten näytät tunteitasi.
 15. Hymysi on upea.

 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image