Oletko kyllästynyt jatkuvaan pärjäämiseen? – 5 tapaa harjoitella tervettä heikkoutta ja oppia luottamaan elämään

Toisilla meistä selviäminen ja yksin pärjääminen tulevat niin sanotusti selkärangasta. Ehkä elämä on vaatinut sitä meiltä pienestä asti. Ehkä ilman sitä emme olisi enää tässä, tai ainakaan tällaisina kuin olemme. Ja vaikka elämä jossain vaiheessa helpottaisikin, emme välttämättä osaa toimia toisella tavalla. Voi olla, että ajan kuluessa vahvuudesta on tullut osa minuutta – sitä kuka olemme ja minkälaisena näemme itsemme.

Jos on tottunut näkemään itsensä vahvana selviytyjänä, voi olla vaikea tunnistaa omaa heikkoutta ja epävarmuutta. Ja vielä vaikeampaa on ilmaista sitä muille.  Muutoksen sijaan on helpompaa toimia niin kuin on aina toiminut, vaikka siitä koituisi itselle harmia. Vasta sitten, kun tuo harmi kasvaa liian suureksi ja alkaa sabotoida arkielämää, olemme kenties valmiita muutokseen.

Sinulle, joka olet kyllästynyt jatkuvaan pärjäämiseen – tässä 5 tapaa harjoitella heikkoutta ja oppia luottamaan elämään.  

1. Ota aikaa itsellesi. Selviytyjätyypit ovat tottuneet menemään eteenpäin oli tilanne mikä tahansa. Olet oppinut siihen, että paikalleen ei voi jäädä makaamaan. Täytyy nousta, toimia ja hoitaa arjen asiat, vaikka sisällä myllertäisi mitä. Pitkään jatkunut selviytymismoodi on myös saattanut viedä kykysi pysähtyä. Jotta sisäinen selviytyjäsi pääsisi rauhoittumaan, on hyvä aloittaa ottamalla säännöllisesti aikaa itselleen.

2 Uskalla kohdata kipeät tunteesi. Pysähtyminen tuo usein mukanaan ne asiat ja tunteet, joita selviytyessä ei ole ollut mahdollista kohdata. Oman väsymyksen, pienuuden, epävarmuuden, haavoittuvaisuuden. Ne eivät välttämättä ole helppoja tai miellyttäviä tunteita, mutta sinä, jos joku, pystyt kohtaamaan ne. Muista, mistä kaikesta olet selviytynyt. Sinulla ei ole mitään hätää. Omien paitsioon jääneiden tunteiden kohtaaminen voi olla merkittävä askel kohti lempeämpää ja luottavaisempaa elämää.

3. Harjoittele armollisempaa suhtautumista itseesi. Pärjääjän sisällä saattaa asua rankka tuomari. Olet tottunut vaatimaan itseltäsi paljon eikä sinulla ole aina ollut mahdollisuutta vaalia pehmeämpää puoltasi. Nyt on tullut hyvä aika harjoitella. Joka kerta kun huomaat sisäisen kriitikkosi pääsevän vauhtiin, pysähdy kuuntelemaan, mutta älä lähde sen matkaan. Kiitä sitä huomiosta ja vastaa lempeästi takaisin. Armottominkin sisäinen ääni rauhoittuu, kun se saa tarpeeksi huomiota.

Loppujen lopuksi tuo ankara sisäinen ääni saattaa olla tärkein merkki omasta pehmeämmästä puolestasi. Usein pärjäämisen taustalla vaikuttavat pelko ja epävarmuus. Kun sinulla ei ole enää mitään hätää, voit opetella katsomaan itseäsi lempeämmin.

4. Opettele arvostamaan herkkyyttäsi. Moni vahva ihminen on pohjimmiltaan hyvin herkkä, mutta rankat elämänkokemukset ovat saattaneet tehdä herkkyyden kanssa elämisestä vaikeaa. Oma herkkyys on ehkä täytynyt sivuuttaa selviytymisen tieltä. Onneksi sen voi herättää aina uudelleen. Opettele tuntemaan oma herkkyytesi ja anna sille tilaa tulla esiin. Herkkyys voi osoittautua suurimmaksi voimavaraksesi matkalla kohti pehmeämpää sinua.

5. Älä jätä itseäsi yksin. Yksi vahvan ihmisen suurimmista peloista saattaa olla, että muut eivät halua nähdä hänen heikkouttaan. Tai että hänet hyväksytään vain, jos hän on vahva ja pärjäävä. Siksi onkin usein helpompaa jatkaa yksin selviytymistä kuin paljastaa oma sisinpänsä ja tukeutua muihin. Samalla tulee kuitenkin jättäneensä itse itsensä yksin. Parhaiten liiallisesta vahvuudesta toipuu, kun uskaltaa luottaa toiseen ihmiseen, raottaa sitä osaa itsestä, joka kaipaa kipeästi huomiota ja näkyväksi tulemista. Anna toisen nähdä sinut. Sinä vahva, herkkä ja ainutlaatuinen.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image