11 askelta elämäsi kuntoon – Armollisuus voi olla tärkein treeni, jonka tulet koskaan tekemään

Suurin osa meistä haluaisi olla hyvässä kunnossa. Tie tavoitteeseen tuntuu kuitenkin usein vaivalloiselta. Takana on ehkä jo monta yritystä – monta elämäntaparemonttia, jotka ovat osoittautunut liian raskaiksi ja ennen pitkää epäonnistuneet.

Jos liikunta ja terveellinen ruokavaliota ovat asioita, joita pitäisi harrastaa tai tulisi noudattaa, jotta paino putoaisi, riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin laskisi tai se kuuluisa kesäkunto olisi viimein saavutettavissa, homma menee helposti suorittamiseksi. Ja suorittaminen on harvoin hedelmällisin lähtökohta pysyviin elämäntapamuutoksiin. Jossain vaiheessa suorittaminen vääjäämättä epäonnistuu – silloin moni tuntee olonsa riittämättömäksi ja toivoo lisää itsekuria.

Uskon, että itsekurin sijaan moni meistä tarvitseekin lempeyttä ja armollisuutta. Sitä, että kääntää katseen sisäänpäin ja kysyy keholtaan, mitä se toivoisi. Mitä se haluaisi tuntea? Mitkä asiat saisivat kehosi voimaan hyvin – nyt, tänään, huomenna ja ihan jokaisena päivänä?

Seuraavat 11 askelta voivat hyvinkin olla tärkeimmät askeleet matkalla kohti elämäsi kuntoa:

 1. Tavoitteen määritteleminen uudella tavalla. Matka kohti elämäsi kuntoa alkaa siitä, kun päätät, että haluat tehdä asioita kehosi parhaaksi. Et siksi, että näyttäisit paremmalta tai pystyisit kovempaan suoritukseen, vaan siksi, että haluat pitää itsestäsi ja kehostasi huolta.
 2. Kehon kuuntelemisen harjoitteleminen. Kun opettelet olemaan läsnä omassa kehossasi, kuulet paremmin, mitä kehollasi on asiaa. Miten se voi? Mitä se tarvitsee? Mikä siitä tuntuisi hyvältä? Samalla opit tuntemaan kehosi paremmin ja liikkeisiinne tulee uusia ulottuvuuksia – luovuutta, iloa ja nautintoa.
 3. Lempeydestä käsin toimiminen. Lähestymällä kehoasi lempeyden kautta sinun on helpompi luoda arjen rutiineja, jotka tukevat kokonaisvaltaista hyvinvointiasi. Et rasita kehoasi silloin, kun se tarvitsee lepoa etkä laiminlyö kehosi tarpeita, silloin kun se kaipaa liikettä tai ravintoa.
 4. Oman hyvinvoinnin asettaminen etusijalle. Sitoutuminen itseesi ja omaan hyvinvointiisi on pieniä päivittäisiä tekoja, arjen valintoja, joiden avulla osoitat arvostusta itseäsi ja kehoasi kohtaan. Se on sitä, että asetat asioita tärkeysjärjestykseen – ja nostat oman hyvinvointisi ykköseksi.
 5. Itsensä tsemppaaminen. Sinä ja kehosi ansaitsette huomiota ja huolenpitoa huonoinakin päivinä, ja etenkin silloin. Antamalla itsellesi aikaa ja huomiota silloinkin, kun sitä vähiten jaksaisit, viestit kehollesi, että välität. Pienistä teoista syntyy kasvava hyvän olon virta.
 6. Jokaisesta askeleesta iloitseminen. Sinun ei tarvitse juosta puolimaratonia tai treenata fitness-kisoihin ollaksesi hyvässä kunnossa. Jokainen askel, jonka itsesi hyväksi otat, lasketaan. Riittävyys on sitä, että keskityt omaan arkeesi ja kokeilet, mikä toimii juuri sinulle.
 7. Armollisuuden opetteleminen. Meillä kaikilla on kehomme kanssa keskeneräisiä asioita. Jokainen meistä opettelee jotakin. Ole itsellesi armollinen ja anna oppimiselle aikaa. Jos joku ei onnistu tänään, tällä viikolla, tässä kuussa tai edes tänä vuonna, älä lakkaa yrittämästä. Loppujen lopuksi olemme kaikki ikuisella oppimatkalla.
 8. Leikkimielisyyden herätteleminen. Mitä vähemmän suorittamista, sitä enemmän iloa. Tämä lause pätee myös liikkumiseen. Ole utelias kehosi suhteen ja anna itsellesi lupa leikkimielisyyteen. Se voi tarkoittaa mitä tahansa, mitä et yleensä tee – ehkä jonkin uuden taidon opettelua tai vanhojen taitojen aktivointia? Tai kenties sitä, että poikkeat tutulta metsäpolulta ja avaat silmäsi arjen seikkailulle.
 9. Monipuolisuuden lisääminen. Kehosi janoaa monipuolista liikettä. Kaikki lihaksesi on tarkoitettu käytettäviksi, luut ja nivelet liikutettaviksi. Myös sydän on iloinen, kun se pääsee töihin ja vahvistamaan itseään. Ajattele – sinulla on mahdollisuus antaa kehollesi kaikkea tätä. Vastalahjana saat käyttöösi extramäärän energiaa, virkeyttä ja voimaa.
 10. Hyvän olon salliminen itselle. Unohda itsekuri, suorittaminen ja kyttääminen ja ota tilalle sallivuus, joustavuus ja oman kehon kuuntelu. Arjen pienistä valinnoista tulee huomattavasti helpompia, kun lähestyt niitä velvollisuuden sijaan mahdollisuutena tehdä itsellesi hyvää.
 11. Kiitollisuus. Opettele kiitollisuutta kehoasi kohtaan. Puhu sille kauniisti ja kerro, miten tärkeä se on. Aloita vaikka yhdestä asiasta. Kun kiinnität huomiota siihen, mikä on hyvää, se vahvistuu. Vaikka ette ihan vielä olisi kavereita, pikku hiljaa teistä voi tulla parhaat ystävät.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image