Seikkailijat Riku Rantala ja Tunna Milonoff: “Tulevaisuus on epävarmaa – jos hyväksymme sen, tämä hetki on helpompi ottaa vastaan sellaisena kuin se on”

Riippumatta titteleistä tai median luomista rooleista kaiken takana on ihminen. Seuraavassa Suomen tunnetuimmat seikkailijat Riku Rantala ja Tunna Milonoff kertovat, mitä eri sanoista tulee heille mieleen. Artikkeli on tuotettu yhteistyössä WSOY:n kanssa.


MUUTOS

Riku: Vain muutos on pysyvää – tämän universaalin havainnon kiteytti jo 2500 vuotta sitten kreikkalainen filosofi Herakleitos. Mutta ihmiskunnan teknologiset harppaukset ovat muuttaneet myös vanhan viisauden: muutos ei enää ole pysyvää vaan kiihtyvää. Kaikki muuttuu nopeammin ja vaikuttavammin kuin koskaan aiemmin.

TULEVAISUUS

Tunna: Totta on vain tämä hetki, ja siksi tulevaisuutta ei ole olemassa. Sen sijaan mikään ei ole pysyvää vaan kaikki on jatkuvassa muutoksessa. Jos hyväksymme muutoksen epävarmuuden, myös tämä hetki on helpompi ottaa vastaan juuri sellaisena kuin se on.

PELKO

Riku: Muutos pelottaa. Ilmaston- eli kaikenmuutos (miten käy elinympäristön?), työn murros (vievätkö robotit duunit?), yhteiskunnallinen murros (menetänkö saavutetut etuni?) mietityttävät nyt kaikkialla maailmassa – ja samaan aikaan tilastojen valossa elämämme ei koskaan ole ollut yhtä hyvää.

MYÖTÄTUNTO

Tunna: Myötätunto on sitä, että ymmärrämme ettemme ole erillisiä toisistamme emmekä luonnosta. Olemme lopulta kaikki yhtä, rakentuneet samoista atomeista kuin kaikki muukin tässä universumissa. Kun kuolemme atomimme muuntuvat taas joksikin muuksi. Kaikki on jatkuvassa kiertoliikkeessä. Siksi myötätunto muita eläviä olentoja kohtaan on myötätuntoa itseään kohtaan. Todellisuudessa ei ole minua eikä sinua.

HIDASTAMINEN

Riku: On varmaankin osin välttämätöntä, jotta maapallon kantokyky kestää. Jatkuvan kasvun on muututtava kestäväksi. Ainakin itselleni hidastaminen on ihan helvetin vaikeaa, ja vaikeaa se on varmasti yhteiskunnillekin. Tykitän oravanpyörässä riippumaton kuvat silmissä. Pitäisi löytää kultainen keskitie.

LUONTO

Tunna: Maan kaltaisen planeetan syntyminen on äärimmäisen epätodennäköistä. Siksi luonto on tunnetun maailmankaikkeuden käsittämättömin ihme. Luonto on elämä ja ihminen on tuon elämän monimutkaisin organismi. Olemme eläneet tällaisinä geenikokoelmina tämän ihmeen keskellä noin 300 000 vuotta mutta onnistuneet tuhoamaan luonnon vain muutamassa sadassa vuodessa. Suurin ongelmamme on, että kuvittelemme olevamme luonnon yläpuolella, emme osa sitä. Ja meillä alkaa pian olla pelottavan kiire tämän asian syvällisessä ymmärtämisessä.

IHMISYYS

Riku: Ihmisyyskin muuttuu. Jotkut tulevaisuudentutkijat sanovat, että pian meitä ei voi enää kutsua Homo sapiensiksi: geenimuokkauksen ja bioteknologian kehittymisen myötä muutumme Homo deusiksi, jumal-ihmiseksi.

TERVEYS

Tunna: “Olkoon ruoka lääkkeesi ja lääke ruokaasi” lausui aikoinaan Hippokrates jota pidetään länsimaisen lääketieteen isänä. Sittemmin länsimainen lääketiede on keskittynyt hoitamaan ja lääkitsemään jo puhjenneita sairauksia. Sen sijaan esimerkiksi Kiinalainen ja Ayurvedinen lääketiede perustuu sairauksien ennaltaehkäisyys ruoan avulla. Onneksi tällaista holistista lähestymistapaa näkee yhä enemmän myös länsimaisen terveydenhuollon piirissä.

TURVALLISUUS

Riku: Ehkä isoimpia ihmiskunnan haasteita juuri nyt. Kaikki kaipaavat muutoksessa turvaa, ja turvallisuudenkaipuutamme voivat hyväksikäyttää liikeyritykset, autoritääriset poliitikot ja avoimuutta karsastavat diktatuurit. Miten selviämme teollista vallankumoustakin suuremmasta murroksesta ilman suuria sotia?

RAKKAUS

Tunna: Rakkaus on silmien avautumista todellisuuden ihmeelle ja läsnäolevalle hetkelle. Rakkaus on Jumala, kaiken ydin ja elämän tarkoitus.

ROHKEUS

Riku: Tietämättömyys luo pelkoja, tieto synnyttää realismia – ja rohkeutta toimia. Tällaista rohkeutta maailma kaipaa juuri nyt: rohkeutta haastaa luutuneet asenteet ja murtautua ulos maailman tarkimmin vartioiduista vankiloista – omien mieltemme vankiloista.

Lue lisää Riku Rantalan ja Tunna Milonoffin Selviytymisopas -kirjasta TÄÄLTÄ

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image