Joskus on tärkeää palata mielessään muistoihin, jotta menneestä voisi vapautua

Jumitatko helposti asioissa, jotka ovat tapahtuneet?

Jos joku sanoo jotain ikävää, jäätkö pyörittämään asiaa mielessäsi etkä meinaa päästä tasapainoon?

Mietitkö paljon omaa käyttäytymistäsi ja häpeä painaa?

Masennusta on monenlaista, jokaisen masennusta tulisi tarkastella omana, erityisenä masennuksenaan. On tärkeää kuulla se viesti, mitä masennus haluaa sanoa. Mikä elämässäsi on ollut pielessä lapsena? Millaisissa olosuhteissa nyt elät? Onko niissä jotain sellaista, jota olisi syytä kuunnella ja työstää?

”On asioita, jotka elämässä
on elettävä monta kertaa
uudelleen. Ei siksi, että 
haluaisit palata 
menneeseen, vaan siksi,
että sydän pääsisi viimein
vapauteen.”

Susanna Jussilan runo kertoo jotain hyvin olennaista. Masentunut on jollain tavalla kiinni menneessä. Mieti tarkkaan, voisiko tämä olla totta? Masentuneen sisäisellä, usein ankaralla, puheella on isän tai äidin ääni. Uskomukset itsestä ja maailmasta ovat yleensä muokkautuneet lapsuudessa. Niin kauan kuin meissä on liimaa, joka vetää meidät menneisyyteen, olemme alttiita masentumaan. Oma energia voi olla kiinni myös lähimenneisyydessä. On niin tärkeää, kuten Susanna runossaan sanoo, palata menneeseen, jotta voi olla sielultaan ja sydämeltään vapaa. On hyvä kuoria itseä kuin sipulia ja päästää irti kaikesta väärällä tavalla kahlitsevasta ja rajoittavasta.

Murehditko paljon asioita, jotka ovat vasta tulevaisuudessa?

Maalailetko tulevaisuuden uhkakuvia?

Ahdistuneisuudesta kärsii tavattoman moni ihminen. Moni kärsii sekä masennuksesta että ahdistuksesta. Ahdistuneen ihmisen mielenmaisemaa ohjaa huoli tulevaisuudesta. Ahdistuneella on murehtiva mieli. Ensi viikolla, ensi jouluna, ensi kesänä, mitä jos…? Jaksanko, pystynkö, mitä sitten tapahtuu? Kuulostaako tutulta? Toisin sanoen yrität hallita itseäsi ja elämääsi etukäteen. Harva on siinä onnistunut: elämä kun tuppaa yllättämään sekä iloisesti että ikävällä tavalla. Tässä hetkessä kaikki on yleensä aika hyvin siitäkin huolimatta, että vaikeat olosuhteet herättävät vaikeasti siedettäviä tunteita. Tunteita ne vain ovat, tulevat ja menevät, mutta aina ne haluavat kertoa jotain tärkeää juuri sinusta.

Sekä menneestä irti päästäminen että tulevaisuuden murehtimisesta luopuminen vaativat luottamusta, taitoa elää tässä hetkessä ja joustavaa mieltä, joka pyrkii sopeutumaan siihen, mitä on nyt. Katso lasta, anna hänen opettaa, mitä tuo tarkoittaa.

Kurkkaa kirja:

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image