6 oivallusta uupumuksesta toipuvan tueksi – Uupunut tarvitsee ystäviään, vaikka ei jaksaisi pitää yhteyttä

Läheiseni jäi vuosi sitten pois töistä, koska oli niin uupunut. Kirjoitan tässä oivalluksistani, joita tuona aikana on syntynyt hänen palautumistaan sivusta seuratessa. Toivon yhteisten kokemustemme auttavan muita, jotka ovat toipumassa tai tukemassa uupuneita, ahdistuneita tai masentuneita läheisiään.

1. Lepo

Läheiseni on ollut vuoden vapaalla, nukkuen aluksi edelleen hyvin huonosti mutta nyt vuoden päästä jo paremmin. Lepo tuntuu olevan ensisijaisen tärkeää. Uupunut ei kuitenkaan pysty lepäämään, koska hermosto on ylivireystilassa, joka estää lihasten ja mielen rentoutumisen. Olen seurannut, kuinka palautuminen tapahtuu hitaasti. Uupuneen on vaikea uskoa, että olo ei heti parane, kun stressaava tilanne päättyy. Toipuminen vie vuosia, koska olotila on syntynyt ja kehollistunut vuosien aikana.

2. Ystävät

Läheiseni on pitänyt järjissään liikuntaharrastus, joka on ainoa päivittäin toistuva rutiini. Olemme huomanneet, kuinka tärkeää on pitää kiinni harrastuksista muodostuneista ihmissuhteista ja löytää uusia ystäviä. Hyvän olomme edellytys ovat ihmissuhteet ja ihmisten kanssa vietetty aika, vaikka uupuneena niitä ei jaksaisi ylläpitää.

3. Aikaa huomata omat ajatukset

Uupunut tarvitsee paljon aikaa omille ajatuksilleen. Päässä on paljon ajatuksia itsestä, jotka ovat negatiivisia, kun itsestä ja omista rajoista ei ole pystynyt pitämään kiinni. Uupunut on usein ikään kuin ajelehtinut auttamaan muita ja tekemään liian paljon asioita. On annettava omalle ajattelulle aikaa ja tultava siitä tietoiseksi esimerkiksi kirjoittamalla päiväkirjaa. Uupuneelle on annettava aikaa ja häntä on kuunneltava. On annettava itseen liittyvien ajatusten tulla ulos ja nähdyiksi.

4. Puhuminen

Uupunutta usein auttaa, jos hän puhuu ajatuksistaan mahdollisimman paljon ja avoimesti muille. Tällöin voi saada muilta silmiä avaavaa palautetta siitä, että asiat eivät olekaan niin huonosti, kuin oli kuvitellut. Läheiseni sanoo olevansa yhteiskunnan ulkopuolinen, koska hänellä ei ole työpaikkaa ja hän elää työttömyystuen varassa. Tämä on iso identiteettikriisi korkeakoulutetulle, hyväpalkkaisiin ja arvostettuihin työpaikkoihin tottuneelle.

Hän ei näe, mitä kaikkea hänellä on. Hänellä on hyvä asunto, korkeakoulututkinto, auto, harrastus, jossa hän on hyvä ja suosittu, tuore tyttöystävä ja edelleen säästöjä tilillä. Se on enemmän kuin suurimmalla osalla maailman ihmisistä. Listasin hänelle, mitä hänellä on. Toivon, että hän pystyy asian jossain vaiheessa sisäistämään, jolloin oma suhtautuminen itseen muuttuu. Sisäinen puheemme itseämme kohtaan on tärkein hyvän elämän tekijä, johon pystymme itse vaikuttamaan (vaikka se ei ole aina helppoa).

5. Kehotietoisuus

Uupuneen kannattaa lisätä kehotietoisuuttaan, koska uupumus on fysiologinen ilmiö. Se ei tapahdu vain pään sisällä, vaan koko keho reagoi ylirasitukseen. Olemme tehneet yhdessä hieronta- ja hengitysharjoituksia. Hengitysharjoitus voi tarkoittaa vain sitä, että kuulostelemme, miten hengitämme. Vedänkö ilmaa ensisijaisesti keuhkoilla, vai toimiiko palleani? Tuleeko itselle omaa hengitystä kuulostellessa luottavainen ja turvallinen vai levoton olo.

Levoton hengitys on yhteydessä levottomaan olotilaan aivojen koko kehoon välittämien signaalien kautta. Tämän vuoksi omaa levotonta ja lepattavaa oloa ei monesti ymmärrä. Emme pysty ymmärtämään ajatuksilla kehon monimutkaista kemiaa, mutta pystymme vaikuttamaan palleaan tahdonalaisesti ja rauhoittamaan oloamme hiljentymällä ja tasapainottamalla hengitystä. Usein kaikki muu tekeminen päinvastoin kiihdyttää olotilaa.

Kerran ylikierroksilla ollut tuntee olonsa tulevan levottomaksi hyvin pienistäkin asioista, kuten aivan tavallisista menoista ja ihmisten tapaamisesta. Arkisetkin tekemiset voivat tuottaa ahdistusta, koska keho ei ole lähtökohtaisesti palautunut ja levollinen. Kun hengitystapa on rauhallinen, eivät tavalliset asiat tuota niin paljon jännitystä.

6. Kosketus

Jos sinulla on uupunut läheinen, parasta mitä voit tehdä, on rutistaa ja koskettaa häntä mahdollisimman usein ja pitkään lempeästi ja rakastavasti. Uupunut ei tunne olevansa turvassa kehossaan, mutta kosketus tuo alkuvoimaista turvallisuuden ja hyvän olon tunnetta.

Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image
Ystävänpäivä lähestyy ❤ Tilaa puodista tasarahahintaan ihanat lahjat ystävälle, rakkaalle tai itsellesi.
Katso ystävänpäivätarjoukset
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi -verkkokurssi 49€ (norm. 89€)
Lue lisää
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Miten lopetat överiempatian -verkkokurssi 49 € (norm. 127 €)
Lue lisää
close-image
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image