Kysy psykologilta: Miten pääsen eroon pinnallisuudesta?

Kysy psykologilta -palstalla psykologi Heli Heiskanen vastasi Hidasta elämää -sivuston lukijoiden kysymyksiin vuonna 2018.


Miten pääsee eroon pinnallisuudesta? Tajusin että olen itse todella pinnallinen koskien ihmisten ulkonäköä ja omaa ulkonäköä.

Helin vastaus:

Kiitos hyvästä kysymyksestä, joka on syvällisempi kuin ensinäkemältä arvaisikaan. Pinnallisuus ja syvällisyys kun ovat saman kolikon eri puolia ja kun havahtuu toiseen, avautuu mahdollisuus myös toiseen.

Pinnallisuus sinänsä ei ole huono asia

Ensimmäiseksi voit onnitella itseäsi, että olet huomannut pinnallisuutesi, koska asian tiedostaminen on kehityksen ensimmäinen askel.

Pinnallisuus sinänsähän ei ole mitenkään huono tai väärä asia. Suurin osa ihmisistä on ainakin välillä enemmän tai vähemmän pinnallisia, vaikkeivät he sitä niin paljoa ajattelisikaan. Mutta siinä, kuten monessa muussakin asiassa, liika on liikaa ja silloin tulee ongelmia.

Hyvä itsetunto on itsensä hyväksymistä

Liiallisen pinnallisuuden haittapuolia voivat olla esimerkiksi ulkonäköön perustuva itsetunto, jolloin itsetunto laskee, jos ulkonäkö ei miellytä itseä. Itsensä (ja muiden) hyväksyntä on silloin ehdollista: täytyisi olla tietyn näköinen, jotta olisi arvokas ja hyväksytty. Kirjassani Herkkyyden voima kirjoitan myös itsetunnosta, jonka yksi osa-alue on ominaisuuksiin perustuva itsetunto.

”Ominaisuus-itsetunto kertoo siitä, kuinka hyvin tunnistaa ja hyväksyy ominaisuutensa, kuten ulkonäkönsä ja luonteenpiirteensä. Hyvä ominaisuus-itsetunto ei ole riippuvainen siitä, kuinka kaunis, komea tai taitava on, vaan siitä, kuinka hyvin hyväksyy sen millainen on. Se on myös halua kehittyä itselleen tärkeissä asioissa ja taidoissa. Jos itsetunto on liiaksi ominaisuuksien varassa ja arvioi omaa arvoaan esimerkiksi painonsa, älykkyytensä tai huumorintajunsa perusteella, itsetunto on epävakaalla pohjalla.” (Herkkyyden voima -opas omannäköiseen elämään, Heli Heiskanen)

Liiallinen kriittisyys ja arvostelu sekä ihmisten vertailu ulkonäön perusteella johtaa moniin negatiivisiin ajatuksiin ja tunteisiin. Epävarmuus ja tyytymättömyys kalvaa, koska kukaan ei ole täydellisen näköinen ja ainahan löytyy jotakin parannettavaa.

Mikä tekee ihmisestä kauniin?

Voit pohtia ja kyseenalaistaa ulkonäön merkitystä itsellesi miettimällä, mikä oikeastaan tekee ihmisestä kauniin? Onko se vain ulkonäkö vai tuleeko todellinen kauneus jostain syvempää?

Olemme oppineet käsityksemme ulkonäöstä paljolti median ja ympäristön tuomien asenteiden, kuvien ja esimerkkien kautta. Nämä kulttuuriset ulkonäköihanteet näyttävät yleensä hyvin kapean kuvan siitä, miltä ihmisen pitäisi näyttää ollakseen hyvännäköinen, kaunis tai komea. Todellisuudessa aniharva on tarjottujen mallien ja ihanteiden näköinen.

Minä esimerkiksi koetan nähdä jokaisessa ihmisessä jotakin kaunista, koska jokainen on omalla tavallaan kaunis ja oikean näköinen ihminen. Itsestään voi pitää hyvää huolta ja pukeutua kauniisti, jos se on itselle tärkeää, mutta elämässä on paljon muitakin tärkeitä asioita. Ajattelen sisäisen kauneuden olevan tärkeintä, kuten Pikku Prinssi -kirjassakin viisaasti sanotaan: ”Ainoastaan sydämellään näkee hyvin. Tärkeimpiä asioita ei näe silmillä.”

Heijastamme ulospäin omia tunteita, mielentiloja, ajatuksia ja asenteita. Esimerkiksi aito hyväksyntä, lempeys, avoimuus ja ystävällisyys säteilee ihmisestä ulospäin sisäisenä kauneutena. Mitä kauniimpi tunne ja energia ihmisestä välittyy, sitä kauniimmalta hän myös (sydämen) silmissämme näyttää. Ja mitä parempi olo ihmisellä on itsensä kanssa, sitä enemmän hän haluaa pitää itsestään huolta. Siten sisäinen kauneus voi ruokkia myös ulkoista kauneutta.

Ja voithan edelleenkin säilyttää pinnallisuuden osana elämääsi, mikäli se tuottaa sinulle iloa ja koet sen edelleen olevan tärkeää. Olennaisinta on varmaankin saada se sopivalle tasolle, ettei se korostu liikaa, vaan tuo sopivan mausteen elämään.

Mitkä ovat sinun syitäsi haluta oppia pois liiasta pinnallisuudesta?

Lisäksi on tärkeä havainnoida milloin ja miten pinnallisuus sinun kohdallasi ilmenee ja minkälaisia vaikutuksia sillä on sinuun, mielialaasi, itsetuntoosi ihmissuhteisiisi ym.

Voit kysyä itseltäsi:

  • Mitä haittaa pinnallisuudesta on juuri sinulle?

  • Mitä hyötyä ja iloa saat pinnallisuudesta?

  • Mitä oikeasti arvostat elämässä ja vastaako ulkonäköön keskittyminen syvempiä elämän arvojasi?

  • Jos vähennät pinnallisuuden osuutta ajatuksistasi, mihin haluat siitä vapautuvan ajan ja energian käyttää? (Esimerkiksi syvempään itsetuntemukseen, ihmissuhteista ja kokemuksista nauttimiseen, uusien asioiden kokemiseen ja oppimiseen tai johonkin muuhun.)

Kohti entistä monipuolisempaa elämää

Tästä seuraakin ehkä mielenkiintoisin osuus, kun alat etsimään ja kokeilemaan uusia näkökulmia ja suhtautumistapoja. Näin ollen havahtumisesi liialliseen pinnallisuuteen sisältää mahdollisuuden henkiseen kasvuun ja laajentumiseen ihmisenä. Tätä tarkoitin, kun vastaukseni alussa sanoin kysymyksesi pinnallisuudesta olevan syvällisempi kuin arvaisi.

Voit löytää monia uusia mielenkiintoisia puolia elämästä ja itsestäsi. Voit löytää uusia kiinnostuksen kohteita ja syventää ihmissuhteitasi. Elämästäsi voi tulla entistä rikkaampaa ja monipuolisempaa. Toivotan sinulle iloa ja inspiraatiota elämäsi uusiin ulottuvuuksiin!


Lisää tietoa ja vinkkejä itsetuntemukseen löydät kirjastani Herkkyyden voima -opas omannäköiseen elämään ja kursseiltani, katso tarkemmin täältä.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image