Kysy psykologilta: Kuinka muutan minäkuvaani myönteisemmäksi?

Kysy psykologilta -palstalla psykologi Heli Heiskanen vastaa Hidasta elämää -sivuston lukijoiden kysymyksiin. Voit esittää Helille oman kysymyksesi Hidasta elämää -keskustelupalstalla tässä keskusteluketjussa.


Olen miettinyt elämäni tarkoitusta. Tunnen olevani epäonnistunut ihminen, jolle mikään ei onnistu, vaan asiat menevät koko ajan pieleen. Olen myös aika herkkä  luonteeltani. Ikävät asiat pistävät itkemään kun näkee pahoja asioita. Pelkään lähestyä toista ihmistä. En oikein tiedä miksi minua alkaa jännittää aina kun tapaan uusia  ihmisiä. Miten saisin rohkeutta lähestyä ja uskallusta jutteluun? Yritän olla hyvä ihminen ja tehdä asiat oikein. Mutta tunnen itseni heikoksi ja araksi. Olen työssä. Olen ollut koko elämäni epävarma tulevaisuudestani. Miten saisin minäkuvani toisenlaiseksi?

Nimim. Yksinäinen mies

Helin vastaus:

Kiitos hyvästä kysymyksestä. Minäkuva on tärkeä aihe, koska se vaikuttaa lopulta kaikkien kokemustemme ja ihmissuhteidemme taustalla. Samalla se on hyvin laaja kysymys, joten tässä vain pieni katsaus aiheeseen. Kokoan tähän joitakin keskeisiä tapoja vaikuttaa omaan minäkuvaansa.

Opettele tuntemaan ja hyväksymään itsesi

Minäkuva eli käsitys itsestä on muodostunut pitkän ajan kuluessa aina lapsuuden kokemuksista alkaen. Lapsuuden lähimpien ihmisten suhtautuminen itseen on ikään kuin imeytynyt kehoon ja mieleen, joten se on juurtunut hyvin syvälle ihmiseen. Sen vuoksi heikommaksi jääneen itsearvostuksen vahvistaminen tuntuu usein kovin hitaalta, mutta se on ehdottomasti sen arvoista. Voisi jopa ajatella, että yksi ihmiselämän tarkoitus on itsensä ja toisten arvostamisen oppiminen.

Itseään kannattaa tutkiskella. Mitä paremmin tunnet itsesi, sen millainen ihminen olet, mitä ajattelet, tunnet, mistä pidät ja mistä et, mitkä ovat vahvuuksiasi ja mitkä heikompia puolia, sitä suurempi mahdollisuus sinulla on hyväksyä itsesi. Voit opetella hyväksymään itsesi yhtä lailla herkkänä, arkana ja kun jännität tai tunnet epävarmuutta kuin silloin, kun olet iloinen, rento tai rohkea.

Yksi suurimmista kärsimyksistä ihmiselle tulee siitä, kun yrittää olla jotakin muuta mitä on. Itseään ei kannata vertailla muihin tai muiden odotuksiin, koska jokainen ihminen on omanlainen. Mielenkiintoisempaa on opetella tuntemaan ja hyväksymään itsensä sellaisena kun on ja löytämään itsestään ne parhaat puolet, joiden avulla elämästä voi  nauttia.

Aseta itsellesi kohtuullisia odotuksia

Kerrot tuntevasi itsesi epäonnistuneeksi ihmiseksi, jolle asiat menevät koko ajan pieleen. On ymmärrettävää, että monien epäonnistumisten jälkeen voi tuntea olevansa epäonnistunut ja siitä voi muodostua tunnelukko, mutta se ei varmasti ole koko totuus. Jokainen ihminen onnistuu ja epäonnistuu eri asioissa ja se kuuluu elämään.

Menneet epäonnistumiset ovat mennyttä ja niitä ei voi enää muuttaa. Niistä kannattaa kuitenkin yrittää ottaa opiksi, mitä seuraavalla kerralla tekee kenties toisin. Tärkeintä on kuitenkin suunnata huomionsa tähän hetkeen: mitä elämältään haluaa juuri nyt ja mihin suuntaan tulevaisuudessa haluaa kehittyä.

Minkälaisia ovat vaatimuksesi ja odotuksesi itseäsi kohtaan? Kuka nämä vaatimukset on asettanut ja ovatko ne ylipäätään realistisia ja kohtuullisia? Mitä tarvitsisi tapahtua, että kokisit olevasi onnistunut ja oikeanlainen ihminen?

Todellisuudessa jokainen ihminen on täsmälleen oikeanlainen ja onnistunut sellaisena kuin hän on. Jos asiat tuntuvat jatkuvasti epäonnistuvan, kannattaa kyseenalaistaa omat vaatimukset, koska silloin rima on todennäköisesti liian korkealla tai tavoitteet itselle epäsopivia. Voisitko siis hellittää vaatimuksistasi itseäsi kohtaan ja asettaa itsellesi kohtuullisia odotuksia, jotka sinun on mahdollisia toteuttaa?

Kannattaa myös etsiä itsestäsi ja elämästäsi niitä asioita, joissa koet onnistuvasi. Niitäkin ihan varmasti on. Kun kohdistat huomiosi entistä enemmän onnistumisen hetkiin, vaikka ne olisivat jotakin aivan pientä ja arkista, alat nähdä itseäsi hieman valoisammin silmin.

Tee asioita joista nautit

Omaan minäkuvaan vaikuttaa paljon myös se, millä päivänsä täyttää. Kun tekee asioita, joista nauttii ja jotka tuntuvat hyvältä, myös oma itse tuntuu yleensä hyvältä. Toiminta on usein tehokas lääke mielen ahdistuksiin. Konkreettinen tekeminen, on se sitten vaikka liikuntaa, ruoanlaittoa tai siivoamista, auttaa irtautumaan liiallisesta oman olotilan tai epäonnistumisten pohtimisesta.

Tee siis omasta arjestasi ja elämästäsi omannäköistäsi: niin hyvää ja sinulle sopivaa, kuin mahdollista. Anna itsellesi lupa nauttia asioista ja tekemisistä, joista juuri sinä pidät.

Mitä juuri sinä arvostat ja mitä elämässäsi haluaisit? Mitä tehdessä tunnet itsesi eheäksi ja omaksi itseksesi? Ala tekemään tekoja omien arvojesi eteen. Se voi olla jotakin, mitä muut eivät yleisesti arvosta, mutta juuri sinulle se on tärkeää. Se riittää.

Harjoittele asioita joissa haluat kehittyä

Tietenkin elämme myös siksi, että voimme oppia ja kehittyä läpi elämämme. Sen ei kuitenkaan tulisi olla pakko ja paine sen vuoksi, että olisi hyväksyttävä ihminen. Parhaimmillaan itsensä kehittäminen on mielenkiintoinen mahdollisuus.

Hyvän itsetunnon myötä kehittymisen halu ei perustu siihen, ettei hyväksyisi itseään tai ettei kelpaisi sellaisena kuin on. Se tapahtuu siksi, että ihmisellä on sisäänrakennettu tarve kehittyä, syventää ymmärrystään ja viisastua. (Herkkyyden voima – opas omannäköiseen elämään, Heli Heiskanen

Itselle tärkeitä asioita kannattaa harjoitella, kuten vaikkapa sosiaalisia taitoja. Kun haluaa oppia keskustelemaan uusien ihmisten kanssa, sitä on pienin askelin ryhdyttävä harjoittelemaan jännityksestä huolimatta. Mitä enemmän saa kokemusta ja tottuu uusien ihmisten kohtaamiseen, sitä tavallisemmalta ja samalla helpommalta se alkaa tuntua. Hyväksyvä asenne ja kohtuulliset odotukset itseä kohtaan auttavat tässäkin: heti ei tarvitse osata hienosti vaan harjoittelemalla oppii. Tarvittaessa kannattaa hakea apua esimerkiksi kirjoista, kursseilta, harrastuksista tai ammattiauttajilta.

***

Ja aina kun taas tuntee itsensä epäonnistuneeksi tai riittämättömäksi, itselleen voi yhä uudelleen ja uudelleen muistuttaa, että jokainen ihminen on täsmälleen yhtä arvokas riippumatta ulkoisista tai sisäisistä ominaisuuksista, taidoista tai menestyksestä. Todellisuudessa kukaan ihminen ei voi olla kokonaan epäonnistunut. Hänen tekonsa voivat epäonnistua suhteessa hänen tai muiden odotuksiin, mutta itse ihminen on aina oikeanlainen, ainutlaatuinen oma yksilönsä.


Katso Helin tulevat koulutukset ja kirja ”Herkkyyden voima – opas omannäköiseen elämään” tästä.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image