Joulunajan suosikkiherkku on ollut kautta aikojen ihanan mausteiset piparkakut.
Olen vuosien saatossa kehitellyt valtavan herkullisen piparkakkutaikinan, joka on gluteeniton. Sen lisäksi himoitsin kokeilla tätä samaa reseptiä siten, että piparkakkuja ei olisi kyllästetty valkoisella sokerilla, sillä tuleehan sokeria joka tapauksessa niin monesta tuutista läpi joulun. Tänä vuonna piparkakut ystävystyivät pehmeän luumuvaahdon kanssa ja minä rakastuin. Nyt haluan jakaa herkkureseptin kanssasi.
GLUTEENITON PIPARKAKKUTAIKINA ILMAN VALKOISTA SOKERIA
(Ohjeesta tulee noin 2,5 peltiä piparkakkuja)
100 g luomu voita
1,5 dl kookossokeria
(pari lorausta luomu hunajaa)
reilu 1 tl neilikkaa
reilu 1 tl kanelia
1 tl inkivääriä
0,5 tl pomeranssinkuorta
0,5 tl vaniljajauhetta
pieni rouhaisu mustapippuria ja ripaus suolaa
1 luomu kananmuna
1,75 dl tattarijauhoja
1,5 mantelijauhoja
1 tl leivinjauhetta
+ leivontaan tattarijauhoja
VAIHE 1) Sulata voi kattilassa ja lisää joukkoon mausteet sekä kookossokeri. Kiehauta seos ja tarkista maku. Lisää makeutta tai mausteita tarvittaessa ja jäähdytä.
VAIHE 2) Vatkaa sähkövatkaimella jäähtyneen voi-mausteseoksen joukkoon luomu kananmuna, jauhot sekä leivinjauhe.
VAIHE 3) Paketoi paksu taikina tuorekelmuun ja anna tekeytyä seuraavaan päivään.
VAIHE 4) Seuraavana päivänä: jauhota leivontatason pinta tattarijauhoilla ja vaivaa jääkaappikylmä piparkakkutaikina huolellisesti kauttaaltaan runsaan jauhomäärän kera. Kaulitse ohueksi levyksi. Huom. leivo taikina kylmän jähmeänä, näin saat sen parhaiten irtoamaan huolellisesti jauhotetusta leivontatasosta.
VAIHE 5) Paina taikinalevystä perinteisen mallisia piparkakkuja ja upota kukin taikinapala, kevyesti voideltuun ja vahvatekoiseen muffinimuottiin. (Esimerkiksi alumiininen muffinipelti) Paista uunin keskiosassa 200 asteessa, noin 8 minuuttia.
LUUMUVAAHTO
400 g jähmeää kookoskermaa/ tai maustamatonta maitorahkaa
2 prk luumupilttiä/ tai muutama ruokalusikallinen luumuhilloa
2-3 rkl kookossokeria
ripaus vaniljajauhetta
VAIHE 1) Mikäli käytät kookoskermaa, laita se jääkaappiin jähmettymään jo päivää ennen. Kerää taikinakulhoon kookoskerman kova osa ja vaahdota se pehmeäksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Yhdistä kaikki loput aineet joukkoon ja sekoita. Tarkista makeus.
Maitorahkaa käyttäessäsi sekoita yhteen kaikki aineet yhteen ja tarkista maku.
VAIHE 2) Lusikoi luumuvaahtoa jäähtyneisiin piparkakkukuppeihin ja nauti.