Sarjakuvataiteilija Juba Tuomola: “Ihmisellä on rajallinen määrä energiaa, murehtiessaan sen heittää hukkaan”

Riippumatta titteleistä tai median luomista rooleista kaiken takana on ihminen. Seuraavassa sarjakuvataiteilija Jussi Juba” Tuomola kertoo, mitä eri sanoista tulee hänelle mieleen.

PARISUHDE – Ajattelen, että parisuhde sopii joillekin, toisaalta taas joillekin ei. Ilman parisuhdettakin voi ihan hyvin elää.

RAKKAUS – Rakkautta voi olla kaikenlaista. Uskon rakkauden voimaan, ilman rakkautta asiat olisivat huonommin. Rakkaus ei ole itsensä uhraamista vaan tervettä itsekkyyttä.

IHMISYYS – Elämä on kummallinen mysteeri minulle. Meidät on vain heitetty tähän kummalliseen olotilaan. Uskon ihmisyyteen. Jos ihmiset olisivat kohteliaita, asiat voisivat toimia aika hyvin.

TYÖ – Työ on minulle elämän sisältö. Vapaa-aikanakin teen töitä ja minulle sellainen vapaus sopii. Tykkään työstäni, koen olevani etuoikeutettu ja onnekas. Työn luonne muuttuu samalla kuin maailma muuttuu, työn ja vapaa-ajan suhde hämärtyy. Kannatan työntekoa, se antaa parhaimmillaan ihmiselle elämään rytmin ja sisällön.

ONNELLISUUS – Onnellisuus on subjektiivinen asia, toisen onni on toisen helvetti. Koen olevani itse vastuussa omasta onnellisuudestani.  Minulle onnellisuus merkitsee perushyvää oloa. Tietynlaista balanssia – ei ole kylmä, nälkä, jano, ei väsytä, ihmissuhteet ovat kunnossa eikä ole työongelmia.

Jotkut ajattelevat, että onnellisuus on hyperhyvä olo. En ajattele, että se voisi olla tavoiteltavaa tai edes mahdollista. Perusonnellisuus on asennekysymys. Ihmisellä on vapaus valita, miten asiohin suhtautuu ja miten ne ratkaisee.

HARRASTUS – Työ on minulle harrastus. Luen sarjakuvia ja seuraan alaa. Soitan bändissä, opiskelen kieliä, espanjaa ja ranskaa. Teen asioita joista tykkään.

TULEVAISUUS – Yritän olla murehtimatta tulevaisuutta, toivottavasti se on hyvä. Suunnittelen tulevaa, sillä omilla valinnoilla voin siihen vaikuttaa. Suunnitelmat eivät kuitenkaan määritä kaikkea, sillä sattumalla on oma osuutensa. Ihmisellä on vain yksi hetki. Turha murehtia mennyttä tai tulevaisuutta, sillä tavoin maksaa korkoa velasta joka ei koskaan tule maksettavaksi. Ihmisellä on rajallinen määrä energiaa – murehtiessaan sen heittää hukkaan.

INSPIRAATIO – En hae enkä odota sitä, se tulee tehdessä. Flow-hetkiä tulee, muttei niiden varaan voi jäädä. Tekeminen ei vaadi tiettyä aikaa tai paikkaa, teen missä tahansa, eikä hetki ole sidottu kellonaikaan. Vaihtelu ja monipuolisuus inspiroivat, kuten maalaaminen, luonnosten teko ja muiden sarjakuvapiirtäjien juttujen lukeminen.

ILO – Bänditreenit tekevät minut iloiseksi. Samoin kirjan valmistuminen ja kavereiden tapaaminen. Olen iloinen ja välillä vakava, ilokin on suhteellista samoin kuin onnellisuus – joillekin joku asia merkitsee ja joillekin taas ei.

MAAILMANKAIKKEUS – Olen joskus ajatellut, että jos minusta ei olisi tullut sarjakuvapiirtäjää, olisin halunnut olla kosmologi tai tähtitieteilijä. Maailmankaikkeuden synty ja kehittyminen kiinnostavat. Minua kiehtoo maailmankaikkeuden valtavuus. En tiedä lähtisinkö avaruusmatkalle, mutta dokumentit ja populaaritiede kiinnostavat. Aina löytyy jotain uutta, kun tiede etenee. Lopullinen totuus jää mysteeriksi.

LUOVUUS – Luovuus tulee kun aloitan tekemään. Tekeminen ruokkii luovuutta, ja kun tietää osaavansa, antaa avaimet luovuuteen. Jokainen ihminen on mielestäni luova, se ei vaadi synnynnäistä lahjaa. Luovuutta on niin erilaista.

MUSIIKKI – Musiikki on tärkeä osa elämää. Se on minulle rentoutumisen väline, jolla on mielialaan suuri vaikutus. Soitan kirjailijabändissä, on kiva kokoontua porukalla ja tehdä keikkoja.


Juba Tuomolan kahdeskymmenes Viivi ja Wagner-albumi Viivi ja Wagner 20 On-Nöff-suhde aiemmin kokoamattomista stripeistä saatavana täältä.

 


Lue Kaiken takana on ihminen -sarjan jutut täältä

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image