Elinvoimainen vatsa – toimivat työkalut vatsan hyvinvointiin


Kuinkahan moni tulee ajatelleeksi sitä, miten valtava vaikutus suolistolla on meidän kokonaisvaltaiseen terveyteen. Ei pelkästään vatsan toimintaan vaan aina aivoista immuniteettiin ja mielialasta ihon kuntoon ja ylipainoon. Tässä vasta pintaraapaisuna se vaikutusala, johon meidän suolisto vaikuttaa. Nykyisin onneksi puhutaan paljon ja tietoa on saatavilla helposti. Nykyään on mahdollista palauttaa terveys tilanteista, joissa sitä ennen pidettiin mahdottomana. Monet meidän terveyshaasteistamme olisi mahdollista kääntää terveydeksi, mikäli ymmärtäisimme pienet kikat ja työkalut, kuinka eheyttää meidän ihmeellistä kehoamme. Listaan alle vinkkejä, joilla sinä voit lähteä jo tänään parantamaan suolistosi kuntoa ja sitä kautta koko terveyttäsi.

Stressin hallinta

Moni länsimaalainen sairaus pohjaa krooniseen, pitkään jatkuneeseen stressiin. Myös suolistoon vaikuttaa meidän elämän kokeminen. Olisi erityisen tärkeää, että tästä kohdasta lähdettäisiin liikkeelle sen laaja-alaisen vaikuttavuuden takia. Aiheesta itsessään saisi kirjan kirjoitettua, mutta näin lyhykäisyydessään: opettele syvähengittämään, rentouttamaan kehoa, lihaksia ja hermostoasi, kävele luonnossa, jaa huolesi ystäville tai ammattilaisille, liiku ja pyri löytämään aikoja milloin et tee mitään. Et edes kännykällä, jolloin aivot ja keho saa signaalin rentoutua, rauhoittua ja uudistua paremmin.

Probiootit eli maitohappobakteerit

Joita tarvitaan suoliston bakteerikannan tasapainottamiseen. Näitä löytyy fermentoidusta ruuasta, kuten hapankaalista tai laadukkaista, lisäaineettomista lisäravinteista. Myös prebiootit kannattaa muistaa. Prebiootit ovat suolistomikrobien ruokaa. Prebiootit ovat hiilihydraatteja, pääosin hitaasti imeytyviä kuituja, joita saa kasviksista. Muun muassa pavut, linssit, kaura, marjat, sikurijuuri, parsa ja sipulit ovat hyviä prebioottien lähteitä. Henkilökohtaisesti suosin paljon eri värisiä kotimaisia marjoja ja villivihanneksia, jolloin saa myös laajan kattauksen suoja-aineita keholle.

Kuitulisä

Kuitulisä auttaa suolistoa saamaan niille kuuluvaa ”ruokaa”. Kuidut sitovat haitallisia aineita ja auttavat kuljettamaan niitä pois elimistöstä tehostamalla suoliston toimintaa. Käytä esim. chiasiemeniä pirtelöissä. Mikäli käytät lisää, niin valitse mieluummin gluteeniton vaihtoehto, esim. akaasiakuitu. Tätä pystyy käyttämään viljatonta ruokavaliotakin noudattava. Se on täysin liukenematonta kuitua, jonka vuoksi akaasiakuitu sopii myös herkkävatsaisille.

Juo hyvälaatuista vettä

Mitä ihmettä se tarkoittaa!? Hanavesi harvoin on parasta mahdollista, ellei satu asumaan pienellä paikkakunnalla, jossa saattaa olla hyvää vettä saatavilla. Niinpä veden laatuun kannattaa myös panostaa. Meidän kehosta suuri osa on vettä, joten todellakin on väliä minkä laatuisella vedelle omaa kehoaan nesteyttää. Hyviä vaihtoehtoja on lähdevesi, kaivovesi (pitoisuudet kannattaa tarkistaa) tai monelta paikkakunnalta löytyvät pohjavesipostit. Myös suoliston hyvinvointi kaipaa vettä, joten ravitse sitä parhaalla mahdollisella tavalla.

Syö ja jätä tilaa ruuansulatukselle.

Klassinen itämainen sanonta ”syö vain 80% täyteen”, on järkevää. Silloin jätämme tilaa ruuansulatukselle, kun emme ahda vatsaa täyteen. Tämäkin on opeteltavissa oleva taito, mikäli olet tottunut ahtamaan ruokaa, niin kuin nälkäaikoina. Hengitä, rauhoitu ja pureskele. Myös ruuansulatus toimii silloin paremmin, kun emme nesteillä vaan huuhdo ruokaa alas. Klassista, mutta toimivaa.

Liiku

Tässäkään ei sinällään mitään uutta ole, mutta helposti aikamme passivoi meitä. Istumme koneella enemmän, työt tehdään istuen ja illalla katsotaan telkkaria, istuen. Välillä saatetaan käydä autolla istuen kaupassa ja salilla käydään istumassa laitteissa. Okei, vähän hassuttelua, mutta tosiasia on se, että kehomme, myös suolistomme kaipaa liikettä. Mikäli elämme passiivista, erityisesti istuvaa elämää, joudumme maksamaan siitä hinnan. Tähän on helppo ratkaisu, liiku kevyesti enemmän. Kävele, ojentele itseäsi miten tahansa, kunhan saat kehoosi ja myös vatsan alueelle liikettä.

Kokeile 30 päivää ilman gluteenia ja käsiteltyjä maitotuotteita.

Tiedän, että tämä hermostuttaa monia, mutta omasta kokemuksestani asiakkaiden kanssa jostain syystä tämä tuottaa suurimmalla osalla positiivisia tuloksia. Riippumatta siitä, onko taustalla ”yliherkkyyttä” tai allergioita kyseisille aineille. Monesti kyseessä on mainittujen aineiden pitkälle prosessointi ja niiden ylikäyttö, mikä tuo haasteita. 30 päivää on lyhyt aika elämässä, mutta se antaa jo suolistolle mahdollisuuden uudistumiseen. Se ei ole elämän loppu vaan jopa voi olla terveemmän elämän alku. Kokeile ja ole itse asiantuntija tässä aiheessa.

Käytä järkeviä lisäravinteita.

Ikuinen väittely tässä ajassa on, että tarvitsemmeko lisäravinteita. Kaikki ovat vain valintoja, jokainen saa valita juuri niin kuin itse haluaa. Siinä vaiheessa kun puhumme tiettyjen tilojen nopeammasta saavuttamisesta, niin lisäravinteilla on paikkansa. Varsinkin kun elämme elämää, joka on kaukana siitä mitä se on ollut historiassamme, jolloin ravinteita, liikettä ja ulkona olemista on ollut enemmän.

Suolistolle hyviä lisäravinteita ovat probiootit, prebiootit, kalaöljy (vähentämään tulehdusta suolistossa.

Myös muita tulehdusta alentavia ainesosia kannattaa suosia, esim. kurkumaa), entsyymit ja l-glutamiini. L-Glutamiini eheyttää suoliston seinämää ja toimii suoliston solujen ensisijaisena energian lähteenä. Se voi myös parantaa suolen nukkapintaa ja nopeuttaa suoliston alueen parantumisessa. Entsyymit taas ovat supertärkeitä, niitä tarvitaan jokaiseen elimistön kemialliseen reaktioon. Toisin sanoen niitä tarvitaan kaikissa toimissa mm. ruuansulatuksessa, ravinteiden imeytymisessä ja ne ovat kaikkien elinten toimintaehto. Kokeile hapankaalta tai kuumentamatonta omenaviinietikkaa. Suosi kaikissa lisäravinteissa lisäaineettomia, puhtaita vaihtoehtoja. Kysy luontaistuote kauppiaalta.

Muista uni, lepo ja rentoutuminen.

Elimistön uudistuminen on aina nopeampaa unessa, joten kannattaa panostaa lepoon ja oikeasti palauttavaan elämän tyyliin. Meillä jokaisella on kynttilä, jota voimme polttaa täydellä teholla, mutta jossain vaiheessa on paikattava, uudistuttava ja annettava keholle aikaa palautua. Ellemme niin tee, maksamme hinnan, yleensä oman terveytemme kustannuksella.

Puhdas ruoka ja elämäntyyli.

Lause kuulostaa aikalailla utopialta 2000-luvulla, niinpä muotoilen sen näin, syö mahdollisimman puhdasta ruokaa ja panosta elämääsi sen verran, että siellä on myös puhtaita, aitoja elementtejä mukana.

Me tarvitsemme puhdasta ilmaa, puhdasta luontoa ja ravintoa. Kehomme pystyy kyllä puhdistautumaan, mutta mikäli jatkuvasti kuormitamme sitä, niin jossain vaiheessa kehomme kyllästyy ylitöihin ja ottaa loparit. Täydellisyyteen meistä harva pystyy, enkä sitä edes suosittele havittelemaan. Panosta perusteisiin ja tue puhtaita viljelijöitä. Näin varmistamme rakkaille lapsillemme myös sitä, että jäljellä on jotain puhdasta ja aitoa vielä heidän elinaikanaan.

Tässä muutamia ajatuksia suoliston hyvinvoinnille. Muista ottaa kuitenkin iisisti ja pyrkiä enemmänkin hyvän elämän tavoitteluun kuin sen jatkuvaan suorittamiseen. Helposti myös hyvinvoinnin kentällä ihmiset toteuttavat robottimaisesti asioita, muistamatta nauttia itse prosessista. Sanoisin, että parasta mitä voit tehdä on opetella arvostamaan itseäsi ja omaa kehoasi, tuomaan arvostusta muita ihmisiä kohtaan ja tehdä asioita, jotka tuovat merkitystä ja saavat sinut hymyilemään. Olet kaiken sen hyvän arvoinen mitä havittelet. Se kuitenkin vaatii oman hyväksynnän, jolloin kehosi alkaa välittömästi eheytymään. Voimia, viisautta ja rakkautta polullesi. Niillä elementeillä pääsemme jo aika pitkälle. Kiitos ajastasi ystävä hyvä.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image