En usko, että tunteita voisi kontrolloida. Tai sanotaan suoraan: niitä ei voi kontrolloida. Yritetty on.
Jos tunteita yrittää kontrolloida, joutuu käyttämään usein tosi kurjalta tuntuvia selviytymiskeinoja, kuten suorittamista, perfektionismia, addiktioita, miellyttämistä tai vetäytymistä. Ja näistäkään keinoista huolimatta tunne ei katoa.
Kaikki selviytymiskeinot ovat yllättävän loogisia, kun tutkii tarkemmin ihmisen taustaa ja elämän historiaa. Joltain kipeältä tunteelta on oikeasti täytynyt suojautua, kun ei ole ollut muita keinoja. Se taas luo mieleen uskomuksen: “Selviän, kunhan XXXX”.
Osa inhimillistä elämää on se, että se sisältää kaikki tunteet. Ihan jokaiselle meistä.
Ja koska myös voimakkaat tunteet hallitsemattomina saattavat saada meidät reagoimaan tavoilla, jotka myöhemmin harmittaa ja tuo vaan lisää haasteita, on viisasta harjoitella tunteiden säätelytaitoja. Tunteiden säätely on tunteiden hallintaa. Emme voi kontrolloida, mitä meissä nousee, mutta voimme hallita, mitä valitsemme tehdä tunteen noustessa.
Hallinta ei siis suinkaan tarkoita sitä, että tunteet voisi tai pitäisi blokata pois. Minulle tunteiden hallinta tarkoittaa tunteiden hyväksymistä ja reaktiivisuuden sijaan terveempien ja itselle parempien selviytymiskeinojen käyttämistä ja niiden harjoittelua. (Ja vaikka “paasaan” asiasta, harjoittelen tätä itse ihan yhtälailla edelleen!)
Useinkaan haaste ei ole itse tunteessa, vaan siinä mitä tunnemme tunteesta.
Saatamme tuomita itsemme vihan tunteesta.
Saatamme hävetä epävarmuuttamme.
Saattaa olla, että kun olemme peloissamme ja huolissamme, suojaudumme hyökkäämälllä.
Joskus taas arvostelua ja konfliktia pelätessämme vetäydymme ja menemme omaan kuoreemme.
Emme voi kontrolloida tunteitamme mutta reaktioitamme voimme opetella kohtaamaan inhimillisesti ja myötätuntoisesti. Siihen hyviä esimerkkejä on mm. meditaatio, hengitysharjoitukset, kirjoittaminen tai esim. terapiassa tai jossain muussa ohjauksessa tunnesäätelyn harjoittelu.
Kuuntele lisää tunteiden säätelytaidoista podcastilta, jolla käsitellään mm. seuraavia teemoja:
- Mistä on kyse, jos helposti räjähtelee puolisolleen
- Mustasukkaisuuden kohtaaminen inhimillisesti
- Mitä sitten, jos ei uskalla puhua puolisolleen tarpeistaan ja toiveistaan
- Miten voi harjoitella ”istumaan tunteiden kanssa”
- Miten lähteä harjoittelemaan ymmärrystä reaktioiden sijaan