5 tapaa olla suhteessa – tunnistatko omasi?

denis_artikkeli

Ihmisen astuessa terapeutin vastaanotolle on mielessä yleensä ensimmäisenä toive, kuinka hänen vaivansa voisi korjata. Monet ovat myös kiinnostuneita ongelmiensa alkuperästä ja merkityksestä; he haluavat tietää, mistä vaiva on tullut tai miten ongelmaa voisi ymmärtää paremmin. Samat kysymykset kohtaamme myös yhdessä elämämme haastavimmista asioista, parisuhteessa.

Kiinalaisessa lääketieteessä vanha filosofinen viiden elementin teoria antaa moniulotteisen ja ymmärrettävän mallin itsetuntemuksen edistämiseen. Sitä voi soveltaa niin terveyden hoitamiseen kuin vaikka ihmissuhteen olemisen alueilla. Viisi elementtityyppiä ovat arkkityyppejä, jotka ilmentävät ihmisen ominaisuuksia ja tapaa olla maailmassa. Ne ovat välineitä, jotka antavat meidän tarkastella sellaista, joka on muuten piilevää tai epäselvää.

Elementtityypit auttavat näkemään sitä, mistä sisäiset rajoitukset ja mahdollisesti myös fyysiset vaivamme kumpuavat. Tällainen rakennelma toimii linssinä, jonka kautta voi saada perspektiiviä oman hyvinvointinsa ylläpitämiseksi. Parhaimmillaan se tukee myös erilaisuuden ymmärtämistä ja hyväksymistä.

Elementtityypit ovat tuli, maa, metalli, vesi ja puu. Niihin kuhunkin kuuluvat tietyt henkiset ja fyysiset vahvuudet sekä heikkoudet, jotka kumpuavat samasta juuresta. Jokaisella tyypillä on stressaantuneena ennakoitavia käyttäytymismalleja, ja myöskin tiettyjä tyypillisiä stressin aiheita, joihin reagointi on erityisen herkkää.

Esimerkkinä voidaan tarkastella, miten nämä ilmenevät parisuhteessa:

TULI ­– ­­­­Tämän tyypin voimavarana on intohimoinen elämästä nauttiminen ja kyky jakaa iloa ympärilleen. Hän on viihdyttävää seuraa ja saa kumppanin tuntemaan itsensä rakastetuksi. Hän kaipaa suhteessa jatkuvasti uusia tunne-elämyksiä, ja hänen tunteensa vaihtuvatkin nopeasti. Tulityypille tärkeä intensiivinen sosiaalinen läsnäolo voi kääntyä loukkaantumisherkkyydeksi ja yksinäisyyden kokemiseksi. Haasteena on, kuinka rauhoittua ja nauttia arkisista, pienistä asioista.­­­­­­­­­

MAA – ­­­­­­­­­­­­Maatyyppi on se, joka pitää huolta läheisistään ja tekee heille turvallisen olon. Hän osaa selittää auki kaikkein vaikeimmatkin asiat, niin että kumppanilla on helppo olla hänen kanssaan. Suhteen ongelmissa maatyyppi kaipaa yhteenkuuluvuuteen liittyvää vakauden tunnetta ja tarpeen vaatiessa lohtua. Hän haluaa olla tarvittu, muttei kuitenkaan liian yksipuolinen tukija. Silloin hän kokee pikkuhiljaa menettävänsä itsensä.

METALLI – Metallityyppi ymmärtää, mikä on olennaista ja mikä on turhaa, irtipäästettävissä. Häneen on helppo luottaa, kun hän toteuttaa kurinalaisesti oman osuutensa parisuhteessa. Hän haluaa yhteyden kumppaniinsa, mutta ongelmien ilmaannuttua hän tarvitsee etäisyyttä ja muodostaa rajoja niin, ettei näytä tunteitaan. Metallityyppi kaipaa kunnioitusta ja syvemmän merkityksen kokemista.

VESI – Vesityyppi elää tahdonvoimallaan. Motivoituneena hän jaksaa ja tekee mitä vaan, yleisistä normeista piittaamatta. Hän on parisuhteessa hyvä kuuntelija ja havaitsee kaiken mahdollisen ympärillään. Vesityypin voi olla vaikea luottaa kumppaniinsa ja saattaa kaivata jatkuvaa asioiden varmistelua. Epäsovinnaisen elämäntapansa vuoksi hän kuormittuu helposti, jolloin hän vetäytyy omaan rauhaan tai sitten ajautuu oudoille vesille. Ikuisena haasteena on luottamus elämän virtaa kohtaan.

PUU – Puutyyppi elää toiminnan kautta. Hän johtaa mielellään, visioi uusia tapoja kehittää suhdetta, eikä osaa olla tarttumatta mielenkiintoisiin haasteisiin. Hänen kanssaan ei tylsisty, eikä tarvitse istua kotona. Jos hänen vapauttaan rajoitetaan jotenkin, saa se aikaiseksi riidan, kovaäänisenkin. Puutyyppi usein kontrolloi parisuhdettaan, luo uusia sääntöjä ja sitten itse rikkoo niitä. Joustavuus on hänen hyvinvointinsa kulmakivi.

Syvemmin ja laajemmin näistä aiheista voi lukea kirjasta Tuli, maa, vesi.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
 -20% alennusta Seksuaalisuus -kategorian tuotteista etukoodilla NAUTINTO20, vain 24 tunnin ajan 
PUOTIIN
close-image
Etukoodilla JOULU30 joulukalenterit -30%
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image