10 asiaa, jotka ovat oikeasti auttaneet elämäni vaikeiden hetkien yli

Istuin kolme kuukautta Himalajan juurella ashramin, luostarinkaltaisen meditaatiopyhätön lattialla. Koskaan en ole oppinut itsestäni niin paljon kuin noina kuukausina.

Tänään jäin miettimään, mitkä olivat olleet syvimmät sudenkuopat, joihin olin ennen matkaani arjessani aina uudelleen putoillut. Ne, joista opin Intiassa vähitellen kiipeämään ylös. Listasin intialaisilta henkisiltä guruilta oppimistani asioista kymmenen minulle tärkeintä. Muistutukseksi itselleni. Ehkä joku muukin voi sitten napata niistä ajatuksen tai kaksi.

Olin asetellut vuosia menneisyyttäni uuteen järjestykseen. Katunut työtarjouksia, joita en ollut hyväksynyt. Lähtöäni pitkästä parisuhteesta. Miettinyt, mitä olisin voinut tehdä toisin. Asetellut lausuttuja lauseita uudenlaisiksi. Jäänyt haikaamaan kummitusten perään.

MUISTUTUS NRO 1: MENNYTTÄ EI ENÄÄ OLE 

Yritä olla vellomatta liikaa menneessä, järjestelemässä tehtyjä tekoja tai sanottuja sanoja toisin. Se ei hyödytä ketään, vaan vääristää usein sen, mitä todellisuudessa on tapahtunut.

Olin miettinyt vuosia, että olisin onnellinen sitten tulevaisuudessa. Sitten kun löytäisin uuden rakkauden, uuden työn, uuden polkuni, uuden elämäni.

MUISTUTUS NRO 2: TULEVAISUUTTA EI VIELÄ OLE 

Älä sorru sitku-ajatteluun. Että sitten tulevaisuudessa, kun sinulla on sitä ja tätä, kaikki on paremmin. Sinulla on vain tämä hetki. Tee siitä niin hyvä kuin pystyt.

kukat

Olin syyttänyt itseäni henkensä riistäneen veljeni valinnasta. Olisiko kaikki mennyt toisin, jos olisin sanonut erilaiset sanat erilaisessa tilanteessa. Ollut enemmän läsnä. Ollut parempi. Osannut enemmän.

MUISTUTUS NRO 3: ITSESYYTTELY ON TURHAA 

Lakkaa syyttämästä menneistä asioista itseäsi ja erota faktat omista tulkinnoistasi. Älä ajattele, että läheisesi menehtyi tai suhteesi päättyi jostain tietystä syystä. Usein asiat ovat omaa tulkintaa tai itsesyyttelyä. Asiat tapahtuvat. Eikä kukaan voi lopulta todentaa miksi.

Olin miettinyt aina liikaa, mitä muut ihmiset minusta ajattelevat. Se on epäluottamus itseäni kohtaan. Pelkoa, josta pitää päästä eroon. Kun veljeni kuoli, minä en kaivannut oikeastaan seuraa tai vertaistukea. Myöhemmin vasta ymmärsin, että se oli ihan ok, se oli minun tapani toipua.

MUISTUTUS NRO 4: OLE OMAN ITSESI ASIANTUNTIJA 

Jokaisella on omanlaisensa keinot selviytyä erilaisissa elämäntilanteissa. Neuvonantajia löytyy monenlaisia. Luota itseesi ja omaan intuitioosi. Jos tarvitset toipumiseen jotain muuta kuin jatkuvaa seuraa, ota oma aikasi. Olet oman elämäsi ja itsesi paras asiantuntija.

hennakadet

Minulla oli mennyt paljon energiaa kulissieni maalamiseen. On ollut helpottavaa olla vihdoin rehellisesti se mikä on. Hyvässä ja pahassa.

MUISTUTUS NRO 5: OLE AVOIN, SE TARTTUU 

Puhu avoimesti asioistasi. Olen saanut esikoiskirjani Säästä ajatuksesi eläviä varten myötä paljon viestejä, joissa ihmiset haluavat kertoa omia tarinoitaan. Yllättävän monella on samankaltaisia kokemuksia, rakkauden tai läheisten traagisia menetyksiä. Mutta niistä puhuminen hävettää. Näytä omalla esimerkilläsi, ettei niissä ole mitään hävettävää.

Olin juossut elämäntilanteitani monesti pakoon mahdollisimman kauas. Aasiaan, Afrikkaan, minne tahansa. Aina ne tilanteet seurasivat perässä.

MUISTUTUS NRO 6: YMPÄRISTÖ EI OLE AVAIN ONNEEN 

Omia ajatuksiaan ja taakkojaan ei voi paeta. Voit vaihtaa hetkeksi ympäristöä, mutta asiat eivät silti katoa. Ennemmin tai myöhemmin vaikeatkin ajatukset joutuu käsittelemään.

Vellon toisinaan liian pienten ongelmien parissa, vaikka tiedän, että se ajan hukkaa. Opettelen tätä vielä.

MUISTUTUS NRO 7: MITÄ JOS ONGELMIA EI OLE? 

Yritä olla vellomatta pienissä ongelmissa. Ne ovat usein sellaisia, joita et edes muista seuraavalla viikolla. Niihin käytetty murehtimisaika on mennyt hukkaan.

Olen kasannut aina suurta mappia virheistäni. Olin päättänyt väärin. Olin mokannut. Mitä ihmettä olin ajatellut.

MUISTUTUS NRO 8: MITÄ JOS VIRHEITÄ EI OLE? 

Mitä jos onkin vain asioita, jotka sen hetkisellä tiedolla, sen hetkisessä elämäntilanteessa ovat mahdollisia?

meditointikuva

Olen surkea nukkumaan. Mieleni aloittaa mekastuksensa heti sänkyyn päästyäni. Laitan minun ja koko muun maailman asioita järjestykseen. Intiassa opin meditoimaan – edes joten kuten.

MUISTUTUS NRO 9: MEDITOINTI AUTTAA NUKKUMAAN

Yritä meditoida eli tyhjentää mielesi ajatuksista edes 15 minuuttia ennen sänkyyn menoa. Se tyhjentää ja rauhoittaa mieltä ja saattaa auttaa unen saamisessa.

Olin vuosikymmeniä sulkenut mielestäni lapsuudenhylkäämistraumoja. Kun minulla oli Intiassa aikaa ja tilaa palauttaa traumat mieleeni, ne selittivät paljon aikuisiän käytöstäni.

MUISTUTUS NRO 10: ÄLÄ TORJU TODELLISUUTTASI

Jos lykkäät jonkin asian käsittelemistä, se ei katoa, se paisuu suuremmaksi. Ennemmin tai myöhemmin vaikeatkin asiat on käytävä läpi. Ja sitten päästettävä irti.

P.S. Tänään tunnustin, että elämä on yksi loputon koulu. Kerran omaksuttu oppi pitää takoa aina uudelleen päähän.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image