Onko minusta äidiksi?

hidasvanhemmuus_tunniste

Herätyskellon soidessa havahdun pirteänä uuteen päivään. Suukko vieressä makaavalle rakkaalle ja lenkkivaatteet päälle. Palatessani aamulenkiltä, kuulen keittiöstä iloisia huudahduksia. Puolisoni on tehnyt lapsillemme raakapuuroa aamupalaksi kera itse poimimiemme marjojen ja hedelmien. Istun upouudelle mademoiselle -tuolille ja huokaan onnesta samalla, kun lapset kipuavat nauraen syliini. Äitiys on parasta, mitä minulle on tapahtunut.

Näin autuasta vanhemmuus ei kuitenkaan aina ole. On mahdollista, että saan kokea väsymystä, jota en ole tiennyt olevan olemassakaan. Parisuhde rakoilee ja on melko todennäköistä, että eroamme ensimmäisen kahden vuoden aikana lapsen syntymästä. Yhteistä parisuhdeaikaa ei ole, puhumattakaan omasta ajasta. Olen äiti, en enää minä itse tai kumppani miehelleni. Vauva itkee jatkuvasti ja minusta tulee varjo nykyisestä itsestäni.

Olen tullut siihen tulokseen, että vanhemmat ovat yli-ihmisiä. Siltä ainakin tuntuu, kun seuraan muita vanhempia ja mediaa. Paineet vanhemmuuteen ovat suuret ja pohdin, onko minusta äidiksi. Olen kuitenkin päättänyt, että asioiden listaamisen sijaan luotan siihen, että asiat menevät omalla painollaan. Uskon, että muuten asioista, joita minun täytyy saavuttaa ennen vanhemmuutta ja joita täydellinen vanhemmuus vaatii, ei tule loppua. Olen riittävän hyvä vanhempi juuri tällaisena.

rakkaus

Tahtoisin antaa jokaiselle vanhemmalle ja vanhemmuutta suunnittelevalle roppakaupalla armollisuutta näiden seuraavien pohdiskelemieni asioiden kautta.  

Parisuhde

Siinä yhteisessä matkassa, kun saatatte uuden elämän maailmaan, on paljon lähentäviä ja taianomaisia asioita. Mikä voittaisikaan oman lapsen ensihymyä? Ja toisin kuin luullaan, parisuhdeajan ei tarvitse loppua siihen, kun vauva syntyy. Toista voi huomioida pienin elein arjessa. Vauvalle on hyväksi, että vanhemmat ottavat edelleen mahdollisuuksien mukaan aikaa toisilleen. Ja sitten taas toisaalta – parisuhteen seuraava kuoppa on aina arvoitus. Se, kuinka syväksi kuoppa osoittautuu, ei välttämättä ole käsissäsi. Ota siis myös vastoinkäymiset armollisena vastaan.

Oma aika ja unelmat

Ei ole itsekästä ottaa aikaa itselleen. Hikitreeni kuntosalilla, pieni hetki meditoiden tai puhelu ystävän kanssa vauvan nukkuessa antavat sinulle energiaa vauva-arkeen. Muistathan, että voit toteuttaa unelmiasi ja omia juttujasi myös lapsen synnyttyä. Anna lupa itsellesi huomioida myös itsesi. Voit edelleen matkustella tai menestyä urallasi. Mitä paremmin sinä voit, sitä paremmin lapsesi voi.

Oikea aika

Oikea aika lapselle on, kun molemmat vanhemmat ovat valmistuneet ja vakituisessa työpaikassa. Vai onko? Aina elämää ei voi eikä tarvitse suunnitella. Oikea aika lapselle voi olla myös silloin, kun työtä ei ole tai vanhemmat ovat vielä opiskelijoita. Vauva ei tarvitse kaikkia viimeisimpiä hienouksia ja korkeasti koulutettuja vanhempia. Tärkeintä on rakkaus.

Oppaat

Neuvoja raskauteen valmistautumiseen, sen ajaksi ja kasvatukseen on paljon ja vielä enemmän. Muiden vinkit voivat auttaa epävarmuudessa, jota ensimmäistä kertaa vanhemmaksi tuleva ehkä kokee. Poimi niistä parhaat itsellesi ja tee, kuten sinusta tuntuu oikealta. Luota siihen, että olet riittävä vanhempi omalle lapsellesi juuri tuollaisena. Muista kohtuus kaikessa ja luota itseesi. Sinä olet riittävä juuri tuollaisena.

Rosa Auffermann

asiantuntija

Kasper – Kasvatus- ja perheneuvonta ry

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image