Ihana, kamala muutos! 6 selkeyttävää tehtävää valintojesi tueksi

Teimme hiljattain merkittävän muutospäätöksen. Laitoimme kotimme myyntiin lähes 18 vuotta ensiasuntomme ostamisen jälkeen. Tuolloin suuri päätös kouraisi vatsaa, mutta sekä tiedossa olevat faktat että vaisto puolsivat oman kodin hankintaa. Silloisen ratkaisun jälkeen koimme myös rohkeutta ja määrätietoisuutta, vaikka 20 vuoden asuntolaina korkeine korkoineen tuntuikin päätähuimaavalta.

Samankaltainen tunne perhosista vatsassa tuli nytkin, mutta elämänkokemus on tuonut onneksi lisää luottamusta tulevaan ja arviointikykyä.  Kirjoitin itselleni pitkän listan plussia ja miinuksia sekä muuttamisen että tutussa pysymisen vaihtoehdoille. Kun plus-lista oli selkeästi pidempi muutoksen suuntaan, oli minun helpompi lähteä liikkeelle. Muuttavathan linnutkin ja löytävät aina uuden pesäpaikan.

Luonnostani olen kylläkin tottunut sopeutumaan ja mukautumaan vallitseviin olosuhteisiin, kunnes oloni joko muuttuu sietämättömäksi tai vaihtoehtoinen ratkaisu tulee riittävän lähelle ja houkuttelevaksi.

1. Tee lista muutoksen puolesta ja vastaan nousevista mielipiteistäsi. Huomioi omissa sarakkeissa sekä tunteet että järkisyyt, vaikutukset itseesi ja läheisiisi, ajankäyttöön, talouteen jne. Lopuksi hiljennä tietoinen mielesi ja kysy vielä intuitiosi tai alitajuntasi mielipidettä suhteessa päätökseen.

Parisuhteessa syntyy helposti jännitteitä, jos kumppaneiden keskinäinen muutoksen tarve on hyvin erilainen. Nämä eroavaisuudet voivat kummuta sekä luonteesta että kasvuympäristöstä. Jos lapsuuden muistoihin liittyy paljon turvattomuutta tai epävarmuutta, saattaa aikuisena asettaa pysyvyyden muutoksen edelle, silloinkin kun olosuhteet ovat vain jokseenkin siedettävät. Jos taas lapsuuteen liittyy paljon tylsistymistä ja pitkäveteisiä rutiineja, saattaa aikuisena kaivata mitä tahansa muutosta pysyäkseen vireänä.

Mikäli lapsuuden kokemukset ovat voimakkaita ja ovat syntyneet ennen puheen kehitystä, niitä voi olla vaikea aikuisenakaan sanoilla käsitellä. Tunne vain tuntuu, vaikkei se olisikaan oman nykyisen olemuksen mukainen. Näiden tunteiden purkamiseen löytyy keinoja mm. NLP harjoituksista.

Samankaltainen muutos/ pysyvyys vastavoimien tasapaino voi olla tarpeen myös työn ja vapaa-ajan, arjen ja lomien, tai vaikkapa kollegoiden ja muiden ystävien välille.

2. Tutki omaa menneisyyttäsi. Minkälaisia roolimalleja ympärilläsi oli lapsuudessa? Miten he suhtautuivat muutoksiin? Mitä heidän käyttäytymismalleja olet oppinut toistamaan? Mitä olet halunnut tehdä täysin eri tavoin itsenäistyäksesi? Miten valitsisit, jos olisit täysin vapaa menneen rasitteista? Onko sinulla jokin paikka, harrastus tai elämänalue, jossa voit täysin omaehtoisesti tehdä valintoja muutoksen ja pysyvyyden välillä? Tarvittaessa etsi luotettava tukihenkilö, jonka avulla voit purkaa menneeseen liittyvän painolastin.

Vertaileminen on erittäin tavallista, mutta sitä käytetään usein vahingollisella tavalla. Jos vertaat itseäsi niihin, jotka ovat olleet hyväosaisempia, onnekkaampia, menestyneempiä tms. voit saada itsesi voimaan huonosti.

Jos vertaat itseäsi niihin, jotka ovat syntyneet puutteeseen tai ovat kohdanneet onnettomuuksia, voit tuntea heitä kohtaan empatiaa ja samalla olla tyytyväinen siihen, mitä olet itse saanut ja saavuttanut. Voit myös voimaantua mahdollisuudesta auttaa vähempiosaisia.

Jos vertaat itseäsi siihen, mitä itse olit 2, 5 tai 10 vuotta sitten, voit nähdä mitä olet oppinut ja missä asioissa kehittynyt.

On myös mahdollista oppia muilta ja jopa muiden tekemistä ”virheistä” vertailemalla asioita ja ominaisuuksia, mutta vertailematta itseä toisiin. Parhaimmassa tapauksessa saamme ”potkua”, voimia ja intoa omien päämääriemme tavoitteluun muiden menestyksestä.

3. Etsi tietoa muiden tekemistä ratkaisuista vastaavissa tilanteissa. Kysy ja haastattele, etsi aiheesta lisätietoa, artikkeleita ja kirjallisuutta säilyttäen samalla itsenäisen arviointikykysi. Pidä mielesi avoimena täysin uudenlaisillekin ideoille ja ratkaisuille.

Myös päätöksentekoprosessin kestossa on yksilöllisiä eroja. Jotkut analysoivat monenlaisia näkökulmia vauhdilla ja tekevät suuriakin päätöksiä nopeasti. Toisille on tärkeää saada harkita rauhassa, laittaa asia hetkeksi sivuun, ”nukkua yön yli” ja sitten palata tuorein mielin ja voimin valinnan äärelle.

4. Kokeile mielikuvituksesi mahdollisuuksia. Jos sinun pitäisi päättää heti, mitä valitsisit? Jos tietäisit päätöksen teon odottavan seuraavana aamuna tai viikon päästä, mitkä teot tukisivat valintaasi? Pyydä alitajunnaltasi asian prosessointia unissa ja rentoutumisen aikana.

Meidän tapauksessamme olen nyt oppinut arvostamaan uudella tavalla nykyisen kotimme tilaratkaisuja, naapureita, bussiyhteyksiä, ulkoilumahdollisuuksia, lähipalveluja, ym. Kartoittaessamme uusia vaihtoehtoja asumisellemme, silmäni ovat auenneet asioille, joita olin turtunut pitämään itsestäänselvyyksinä. Joskus liikkeelle lähtö saattaa olla ”se juttu”, aktivoituminen. Päämäärä voi muuttua matkan aikana. Tärkeintä on avoin mieli ja läsnäolo sille todellisuudelle, joka ympäröi juuri nyt.

5. Miltä tuntuisi, jos yhtäkkiä menettäisit sen, mihin juuri nyt olet kyllästynyt? Mitä jäisit kaipaamaan? Mitä uskot arvostavasi tämän päivän todellisuudesta eniten 5–10 vuoden kuluttua?

Kaikkeen inhimilliseen kanssakäymiseen kuuluu kompromissit. Aina ei saa läpi omia ideoitaan. Aina ei myöskään tarvitse mukautua muiden mielipiteisiin. Yhteinen tavoite motivoi huomioimaan kaikkien osallisten näkökulmat ja joustamaan tarvittaessa.

Walt Disney loi yritykseensä kolmen näkökulman metodin, ns. Disney-mallin. Hän kävi itse läpi uudet innovaationsa kaikkien seuraavien roolien kautta: unelmoija, realisti ja kriitikko. Jokaisessa uutta ideoivassa työryhmässä tuli olla kaikkien näiden roolien edustajat. Ideoita työstettäessä jokaisella oli työrauha omien mielipiteidensä julkituomiseen ja he myös vaihtoivat rooleja keskenään voidakseen valottaa kaikki vaihtoehtoiset mahdollisuudet, voimavarat ja riskit.

6. Käy vielä kerran läpi muutokseen liittyvät osa-alueet näiden kolmen roolin kautta: unelmoijana, realistina ja kriitikkona – yksi kerrallaan. Tämän jälkeen huomioi myös, mikä rooli oli sinulle ominaisin, mikä hankalin. Lopuksi pyyhi mielesi puhtaaksi rooleista ja tarkista löysitkö uusia näkökulmia päätöksenteon tueksi. Mikäli mahdollista tee tämä harjoitus yhden tai kahden ystäväsi kanssa, jotta voitte heittäytyä täysin kulloiseenkin rooliin, samalla kun muut tekevät havaintoja.

Ainoa pysyvä asia maailmassa on jatkuva muutos. Suuret kirjailijat Sirpa Kähkösestä Shakespeareen ovat kautta aikojen ilmaisseet tarkkanäköisiä havaintoja ihmisyydestä ja inhimillisyydestä. Kulttuuri ruokkii alitajuntaamme ja auttaa ymmärtämään elämän lainalaisuuksia. Yksi kirjailijasuosikeistani, Tove Jansson, on ilmaissut Tuu-tikin hahmon kautta hienon ajatelman: ”Kaikki on hyvin epävarmaa ja juuri se tekee minut levolliseksi” (Taikatalvi).

shutterstock_273608084

Juuri nyt en tiedä, missä asumme kesän koittaessa, mutta siihen asti aion katsoa kaunista kotiseutuamme tuorein silmin, ottaa vastaan jokaisen muuttolinnun ilolla (kaksi ensimmäistä joutsenta saapui jo viikonloppuna) ja arvostaa jokaista aamukahvia takapihallamme kuin ensimmäistä – tai viimeistä.

Kuvat: Shutterstock: Gregory A. Pozhvanov ja “aaltair”

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image