Turha meditoida, koska olen niin levoton!

“En pysty joogaamaan tai meditoimaan, koska mieleni on niin levoton!”

Kuulen aika ajoin vastalauseita rentoutumisharjoituksille. Ymmärrän ne hyvin. Monilla on mielikuva, että jooga- tai meditaatioharjoitus on onnistunut vasta, kun kokee muuttuneensa hetkessä Dalai Lamaksi. Harva muuttuu.

Se on kuitenkin sama kuin sanoisi, että ei voi mennä salille, koska on niin heikko. Että ei voi lähteä lenkille, koska hengästyy ja hikoilee eikä jaksa vielä maratonia. Silloin tavoitellaan lopputulosta, vaikka matka ei ole vielä edes alkanut.

Lähes jokaisen ihmisen mieli on luonnostaan levoton. Useimpien kohdalla elämäntyyli ruokkii levottomuutta entisestään. Levottomuus ei kuitenkaan ole syy olla meditoimatta, vaan päinvastoin: se on nimenomaan syy meditoida.

Levottomuus ei kuitenkaan ole syy olla meditoimatta, vaan päinvastoin: se on nimenomaan syy meditoida.

Shokkipaljastus: myös joogaopettaja saattaa ajatella joogamatolla kauppalistaa tai työsähköposteja. Harjoittelen mielen hiljentämistä silti. Joskus se onnistuu sekunniksi, aika ajoin puhutaan jo minuuteistakin. Oloni on joka tapauksessa jälkikäteen levollisempi kuin aloittaessa, oli harjoitus sujunut miten tahansa.

Vaikka tavoitteenasi olisi maraton tai 150 kilon maastaveto, kehosi ei juurikaan piittaa siitä, toteutuvatko tavoitteet. Sille on olennaisempaa, että teet säännöllisesti kunnollesi sopivia harjoituksia tasaisesti vaatimustasoa nostaen, välillä keventäen ja leväten. Ei lenkki ole epäonnistunut, vaikka joutuisit vaihtamaan juoksun kävelyyn hieman odotettua aiemmin. Liikkuminen ylläpitää terveyttäsi joka tapauksessa.

Vastaavasti astut ison askeleen kohti kokonaisvaltaista hyvinvointia jo sen myötä, että ylipäätään alat harjoitella mielesi hiljentämistä, vaikkei se aina helppoa olisikaan. Jooga ja meditaatio tutkitusti edistävät terveyttäsi, vaikka huomio välillä siirtyisikin hengityksestä päivän palaveriin. Kiireisessä elämässä pienikin levollinen hetki on aivoillesi, hermostollesi ja koko kehollesi suunnattoman arvokas.

Kyse ei siis ole siitä, että pitäisi pystyä täydelliseen suoritukseen ja odottaa valaistumista heti – jos koskaan. Älä soimaa itseäsi mielen hälinästä, koska silloin syntyy vain lisää hälinää. Anna itsellesi lupa harjoitella ja olla keskeneräinen. Ei kannata jäädä tuijottamaan kapeakatseisesti määränpäätä, sillä jo matka itsessään tuottaa terveyttä ja hyvää oloa. Sen varrelta voi myös löytyä paljon sellaista, mitä et osannut etsiäkään. Ensimmäisen askeleen voit ottaa heti!

Kuva: Depositphotos.com

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image