Ikääntyvän luonnollinen terveys


Jokainen ihminen omaa valtavan sisäisen potentiaalin terveyteen. Monilla meistä ne signaalit ovat vaimennettuja, sen takia koen että on tärkeää muistuttaa perusasioista jotka kasaavat terveyttämme.

Ikääntyminen & ravinto

Ikääntyessä kehon rappeutuminen nopeutuu. Tämä tarkoittaa sitä että ikääntyvä ihminen tarvitsee monipuolisesti rakennusaineita kehoonsa. Aminohappojen eli ravinnosta saatujen proteiinien tarpeen määrä nousee kun rappeutuminen nopeutuu ikääntyessä. Sen takia on erittäin järkevää tarkistaa oma päivittäinen proteiinien saanti. Näkemykseni mukaan moni saa liian vähän kehon rakennuspalikoita eli proteiineja. Myös proteiinien hyväksikäyttö heikentyy ikääntyessä. Myös sairastaessa proteiinin tarve kasvaa. Hyvä lähtökohta olisi suosia vähintään 20–30g proteiineja joka ruokailulla. Hyviä lähteitä ovat eläinkunnan tuotteet kuten kala, riistaliha (eläimen ruokinta on tärkeää laadun kannalta), kananmunat sekä sisäelimet, jotka sisältävät mm. ikääntyvälle tärkeitä b-vitamiineja. Kasvikunnan puolelta kannattaa nauttia monipuolisesti esim. pähkinöitä, siemeniä, värikkäitä kasviksia, erityisesti lehtivihreää joka on suunnattoman hyvä aminohappojen lähde lisättäväksi ruokavalioon.

Myös rasvahappojen tarve lisääntyy ikääntyessä. Tämä johtuu hidastuneesta hormonitoiminnasta. Mahdollisimman vähän käsiteltyjä rasvoja tarvitaan solukalvoille, hormonitoiminnoille sekä keskushermoston toimintaan. Yksi merkki heikentyneestä hormonitoiminnasta on jatkuva kylmyyden tunne. Tähän voi auttaa esim. pieni määrä voin lisäämistä ruokavalioon. Monet pelkäävät edelleen rasvaa, mikä on harmi. Keho tarvitsee moniin toimintoihin hyvälaatuista rasvaa, jolla se esimerkiksi varmistaa toimivan aivotoiminnan. Laatuun kannattaa panostaa sillä tuotantotavat voivat vaikuttaa rasvojen laatuun. Suosi rasvojen lähteitä jotka ovat lähellä alkuperäistä muotoaan. Esimerkiksi pähkinät, siemenet, kasvikset, marjat, voi, kookosöljy, kananmunat, avokadot, oliivit sekä kala ovat erinomaisia valintoja.

 

Hiilihydraattejakin on hyvä olla mukana ikääntyvällä. Ruokavalion olisi hyvä varmistaa riittävän aminohappojen (proteiinien) ja rasvojen saanti. Niillä varmistetaan kehon rakennusprosessit sekä rullaava solutoiminta. Hiilihydraatteja saa mm. marjoista, kasviksista ja erityisen hienoja lähteitä ovat juurekset, joita kannattaa käyttää monipuolisesti. Hiilihydraatteja ei kannata pelätä, mutta niitä ei kannata liikaa popsia varsinkaan käsitellyissä muodoissa, kuten valkoisista jauhoista, makeisista, valmisruuista, makeisista, leivonnaisista yms. Jos panostamme hyvälaatuisiin hiilihydraatteihin (kasvikset, juurekset, marjat, hedelmät) kehomme yleensä pärjää loistavasti. Joillekin sopii hieman enemmän hiilihydraatteja sisältävä ruokavalio, varsinkin jos elämäntapa on säilynyt fyysisesti aktiivisena eikä ylipainoa ole hälyttävästi päässyt kertymään. Silloin voi miettiä esim. gluteenittomia viljoja lisättäväksi silloin tällöin.
Ikääntyessä on hyvä muistaa myös, että kun proteiinien tarve lisääntyy niin myös käsittelemättömän suolan lisääminen on tärkeää.

Suola voi auttaa?

Proteiinien pilkkomiseen aminohapoiksi, imeytymiseen ja yhdistelyyn proteiineiksi tarvitaan aina suolaa. Liian vähäinen suolan saanti yhdistettynä liian vähäiseen proteiinien saantiin voi aiheuttaa dementiaa ihmisille. Suosi puhdistamatonta suolaa (esim. harmaa merisuola / kristallisuola / kalaharin suola), jota saa nykyisin monesta paikkaa. Optimaalista jakaumaa on haasteellista antaa koko kansalle sopivaksi, koska jokaisen elämäntilanne on erilainen. Kuitenkin meidän perustarpeemme ovat hyvin samanlaiset. Jokainen tarvitsee mieluusti joka aterialla riittävästi proteiineja, sopivasti rasvaa sekä paljon värikkäitä kasviksia josta saamme hiilihydraattien lisäksi kehon suoja-aineet.

Liikkuminen vahvistaa

Edelliseen hieman palaten, kun ikääntyvä alkaa menettää lihas- ja luumassaa, silloin proteiinien lisääminen on erittäin tärkeää. Proteiinipitoinen ruokavalio yhdessä riittävän d-vitamiinin sekä kalsiumin ja magnesiumin kanssa suojaavat lihas- ja luukadolta. Tämä ei vielä kuitenkaan riitä, koska tarvitsemme ärsykkeitä jotka pistävät meidän kehomme muodostamaan kudoksia entistä vahvemmaksi. Kannattaa rohkeasti ruveta harjoittelemaan lihaskuntoa, koska se mahdollistaa sen, että luut ja lihakset pysyvät kunnossa ja mahdollisesti jopa alkavat kasvaa ja vahvistua oikean kuormituksen johdosta. Kannattaa kokeilla kuntosalia, jossa tehdään paljon isoilla lihaksilla (kuten kyykky tai maastaveto) liikkeitä. Jos kunto tai liikkuvuus ei anna vielä periksi, kannattaa miettiä oman kehon painolla tai avustetuilla laitteilla liikkeiden tekoa. Aina kannattaa luottaa ammattilaisen apuun, mikäli harjoittelu ei ole sinulle tuttua. Jos annat keholle säännöllisesti kuormitusta, sopivalla levolla ja ruokavaliolla yhdistettynä, saat vahvemman ja toimivamman kehon. Lihaskunto / voimaharjoittelun hyötyjä ovat mm:

– Palautunut lihasvoima ja toiminta
– Lisääntynyt lihasmassa (jopa vanhuskotia myöten)
– Lisääntynyt kyky kävellä
– Vähentynyt kehon rasva
– Aineenvaihdunnan parantuminen
– Alentunut verenpaine
– Parantuneet rasva-arvot

TANSSI

Lisäapu

D-vitamiini (50–150 mikrogrammaa) ja hyvälaatuinen monivitamiini, joita nykyisin saa luonnollisessa muodossaan. Näin myös vitamiinit imeytyvät paremmin. Monivitamiini pitää sisällään kaikki b-vitamiinit, c-vitamiinin sekä mahdollisesti myös mineraaleja kuten magnesium, sinkki ja seleeni. Myös hyvälaatuista kalaöljyä kannattaa miettiä, koska syömämme ruoka näyttäisi olevan hyvin omega 6 -pitoista. Näin ollen omega 3 (joita löytyy kalasta sekä kalaöljyistä parhaiten imeytyvässä muodossa) pitoisuudet jäävät liian pieniksi. Tämä on terveyden kannalta haasteellista. Näin ollen kannattaa varmistaa omegoiden riittävä saanti. Omega 3 -öljyä voi ottaa 1000-4000 mg riippuen tarpeesta. Riittävä omega 3 saanti voi suojata sydäntaudeilta ja esim. masennukselta.

Aina on parasta, jos ravinteet saadaan ruuasta. Kuitenkin todella harvalla näyttäisi olevan sellainen ruokavalio joka kattaa kaiken. Mittaukset joita tehdään ympäri maailmaa ovat tämän osoittaneet. Myös Suomessa tehtyjen mittausten perusteella meillä on paljon puutostiloja johtuen heikentyneestä ravinnetiheydestä sekä maanviljelystä joka ei perustu ravinteiden kierrättämiseen. Sen takia kannattaa suosia kasveja ja eläimiä jotka elävät ”luonnollisessa maaperässä”. Kasveista kannattaa kokeilla villivihanneksia, jotka pesevät kaupasta löytyvät kasvikset mennen tullen. Eläimistä taasen kannattaa suosia niitä jotka ovat saaneet syödäkseen lajityypillistä ruokaa ilman lisättyjä antibiootteja tai hormoneita. Emme ole sitä mitä syömme, vaan sitä mitä syömämme söi. Tämän lisäksi kannattaa varmistaa tärkeiden ravinteiden saanti hyvälaatuisilla lisäravinteilla. Ravinnosta kannattaa suosia mahdollisimman värikkäitä kokonaisuuksia. Mitä enemmän värejä, sitä enemmän ravintoaineita lautasellesi ja kehollesi annat.

Voiko muistiin vaikuttaa?

Voi! Se ja muutama muu asia kannattaa muistaa 😉 Kaikki ylläluetellut vaikuttavat myös muistiin. Mutta muutama muu asia on hyvä nostaa vielä alustalle. Ensimmäisenä erittäin hieno tuote joka on suunniteltu uudistamaan aivojen rakenteita on Biomedin neuroway. Toisin kuin ennen luultiin, sekä aivot että hermosolut voivat uudistua. Tämä tapahtuu silloin kun hermosoluilla on riittävästi oikeanlaisia rakennusaineita käsillä. Neuroway on suunniteltu juuri tähän ja se on mielestäni kiehtova pala sitä tulevaisuutta mihin olemme menossa. Moneen asiaan saa apua, kunhan työkalut ovat oikeat.

Myös B-12 vitamiini on hyvä huomioida. Erityisesti mikäli et syö hirveästi eläinkunnan tuotteita. Myös omega 3 -rasvat sekä riittävä hyvälaatuisten rasvojen ja proteiinin merkitys kasvaa kun haluamme antaa aivoille parasta. Toki myös lepo, luonnossa olo, uuden oppiminen sekä merkittävät sosiaaliset suhteet ovat suunnattoman arvokkaita asioita. Myös kasvikunnan tuotteet kannattaa muistaa. Itse olen todella innoissani esimerkiksi kurkuman vaikutuksista aivoihin sekä koko kehoon. Kurkuma näyttäisi laskevan tulehdusta kehossa mikä on monien (ellei kaikkien) sairauksien takana. Kurkuman kurkumiini auttaa ylittämään aivoveriesteen, jolloin se voi auttaa aivoja pysymään nuorempina (suojelemalla hermosoluja ja nostamalla antikoksidanttisten glutationin määrää aivoissa). Kurkuma on mahdollisesti hyvä suoja alzheimeria vastaan ja jopa voi auttaa palauttamaan toimintakykyä jo edenneessä taudissa. Se myös ehkäisee epänormaalia aivosolujen kasvua mikä usein liittyy Parkinsonin ja Alzheimerin tauteihin. Samankaltaisia ominaisuuksia on myös Rohtokoisolla (ashwaganda), joka myös parantaa ikääntyneiden aivotoimintaa, muistia sekä kognitiivisia kykyjä edellä mainituissa taudeissa. Rohtokoiso myös torjuu hermosolujen rappeutumista.

Reseptivinkki: Lämmitä vettä ja lisää siihen 1tl kurkumaa sekä 1tl rohtokoisoa. Anna niiden hautua n. 15 minuuttia ja juo juoma. Jos haluat että aivosi toimivat neuvostoliittolaisen agentin tarkkuudella, pistä sekaan vielä Biomedin Neurowaytä, sekä c-vitamiinia (esim. camu camu marja tai tyrnimarjaa) ja rasvaa (esim. kylmäpuristettua kookosöljyä tai gheetä) Nauti juoma 2 kertaa päivässä kuukauden ajan. Totea itse tulokset.

Viimeisenä suosittelen ruusujuurta joka auttaa erityisesti mielialassa ja fyysisen energisyyden lisääntymisessä. Tämä meidän Lapistakin löytyvä kasvi omaa melkoisia taikavoimia jotka kannattaa kokeilla itse. Löydät sitä hyvin varustelluista luontaistuotekaupoista.

Laihuus ei ole merkki terveydestä. Ei nuorilla kuten ei vanhoillakaan. Myöskään lihavuus ei ole terveyden merkki. Kuitenkin ikääntyessä ei ole välttämättä haluttavaa olla liian laiha. Monesti menetämme myös lihas- ja luumassaa, joten laihana ollessa kannattaa olla tarkkana. Enemmän miettisin riittävän ravinnon saamista yllä mainituilla keinoilla. Virallisissa suosituksissa ikääntyville suositellaan hieman korkeampaa painoindeksiä. Kuitenkin on hyvä muistaa se kuinka hyvä toimintakyky sinulla on. Jos ylipainoa on liikaa, voi se haitata päivittäisiä askareita. Samoin jos olet liian laiha, voi voimat olla vähissä pienenkin kävelyn jälkeen.

Jos kuitenkin haluat pudottaa painoa ja olet vakuuttunut siitä että se toisi parempaa terveyttä, silloin se on erittäin suositeltavaa. Kannattaa lähteä maltilla liikenteeseen ja jättää ”ihmekuurit ja dieetit” sikseen. Keho kyllä mukautuu jos annat sille riittävästi rakennusaineita, sopivasti liikettä, erityisesti ulkoilmassa, palauttavaa lepoa ja ennen kaikkea miellyttävää elämää, joka tuntuu merkittävältä henkilölle itselleen.

Muista myös puhdas vesi. Riittävä nesteytys on kaikki kaikessa solutoiminnoillemme. Koskaan ei ole liian myöhäistä panostaa omaan terveyteen, sillä solut kuuntelevat kaiken aikaa meidän antamia ärsykkeitä. Poistamalla käsitellyt tuotteet ja korvaamalla ne mahdollisimman aidoilla ruoka-aineilla pääsee uskomattoman pitkälle. Jokainen sisällään tietää mitä tehdä. Sitten jää enää toteutus jäljelle. Ehkä voin rohkaista sinua että aina kannattaa panostaa, aina on mahdollisuus parempaan huomiseen. Jokainen hetki minkä panostamme itseemme, voimme panostaa seuraavat hetket myös toisten auttamiseen. Hyppää rohkeasti ja anna itsellesi tästä eteenpäin vain parasta mahdollista.

Toivottavasti näistä vinkeistä oli apua. Koskaan ei ole liian myöhäistä panostaa omaan elinvoimaisuuteen ja sitä kautta maailmalle sädehtimiseen! Hyviä vointeja sinulle.

Kurkkaa myös video missä käsittelemme yllä olevia teemoja. Video löytyy TÄÄLTÄ

HAND

 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image