5 hyvää syytä mehustaa


Mitä jos vain yksi lasillinen tuorepuristettua vihermehua päivässä voisi muuttaa elämäsi suunnan? Neuvoja, ideoita ja erilaisia tarinoita mehustamisen tuomista hyödyistä esittelevä Vihermehu – luonnollinen energiajuoma (Basam Books 2015) -kirja kertoo, miten pääset mehustamisessa helposti alkuun ja millainen loistava ja luonnollinen lisä vihermehu on sekä keholle että mielelle.

Vihermehu

Kirjan kirjoittajalle Tara Langelle sysäys mehustamisen maailmaan tapahtui kolme vuotta sitten hänen tyttärensä sairauden myötä. Hypoallerginen ruokavalio ja päivittäinen vihermehujen nauttiminen auttoivat lääkityksen tuomiin ikäviin sivuoireisiin ja valoivat uskoa siihen, että terveyttä ja elinvoimaa voi tukea myös luonnollisesti. Kirjaan on koottu paljon muitakin tarinoita mehustamisen tuomista hyvistä vaikutuksista, oli kyse sitten tasapainoisen ruokavalion tukemisesta, vastustuskyvyn parantamisesta, suolisto-ongelmien, allergioiden ja tulehduskierteen poistamisesta tai yksinkertaisesti painon pudottamisesta. Monelle ihmiselle mehustaminen tuntuu olleen helppo ja edullinen tapa aloittaa elämänmuutos ja ottaa vastuu omasta hyvinvoinnista.

Vihermehun ja vihersmoothien ero piilee niiden koostumuksessa: vihersmoothiessa nautit sekä raaka-aineiden kuidut että itse mehun, mehulinko sen sijaan erottelee raaka-aineiden kuidun pois. Ilman kuituja mehu on hellempi vaihtoehto ruoansulatukselle ja vihermehuun on mahdollista laittaa paljon enemmän raaka-aineita kerralla. Näin mehun sisältämät vitamiinit, mineraalit ja entsyymit imeytyvät suolistoon helposti ja nopeasti. Myös vihersmoothiesta saa paljon terveellisiä ravintoaineita, mutta kuten Tara toteaa, joskus on hyvä antaa suolistolle lepotauko. Mehustamisesta syntyvää kuitua ei kuitenkaan kannata heittää pois, vaan sitä voi käyttää esimerkiksi leivonnassa ja ruoanlaitossa.

Kirjassa käydään läpi vihermehujen valmistusta, ei niinkään reseptien kautta, vaan listaamalla mahdollisia raaka-aineita, miten niitä kannattaa käsitellä ja mitä kannattaa ottaa huomioon mehulingon/mehupuristimen valinnassa. Tara rohkaisee lukijaa tekemään mehuja intuitiolla ja kokeilemaan rohkeasti ja monipuolisesti erilaisia yhdistelmiä orjallisen reseptien lukemisen sijaan. Itselleni isoin oivallus kirjan lukemisen jälkeen oli, että todella montaa kasvista ja niiden helposti pois heitettävää, mutta kuitenkin erittäin ravinteikasta osaa, kannattaa hyödyntää mehustamisessa. Esimerkiksi kasvisten, juuresten ja yrttien varret, naatit ja lehdet sekä keväällä ja kesällä erilaiset villivihannekset ovat kaikki hyödynnettävissä. Vihreän ja hedelmien suhde olisi kirjan mukaan hyvä olla noin 70 % / 30 % ainakin niillä, joilla hedelmien sisältämä fruktoosi nostaa helposti verensokeria.

Kirjan viimeisessä luvussa annetaan ohjeita mehupaastoon. Paastoista ollaan yleisesti ottaen montaa mieltä, mutta niillä on pitkät perinteet historiassa ja joillekin se voi olla opettavainen ja nopea tapa puhdistaa kehoa. Jos viikon mittainen mehupaasto tuntuu liian radikaalilta, voi kokeilla myös lyhyempiä, kolmen tai yhden päivän kestäviä mehupaastoja.

Kirjan keskiaukeamalle on listattu 16 hyvää syytä mehustaa. Poimin niistä tähän viisi mieleenpainuvinta:

  • Vihermehu on nopein tapa saada suuria määriä ravinteita kehoon
  • Vihermehuista saa energiaa ja virkeyttä
  • Vihermehujen teko on helppoa ja edullista
  • Vihermehut antavat kehollesi mahdollisuuden puhdistautua ja parantua
  • Vastustuskyky kasvaa mehujen ansiosta

Tein ennen paljon erilaisia oransseja mehuja, mutta kirjan inspiroimana olen lisännyt mehuihini enemmän vihreää. Vihreä voittaja -nimisestä kirjan reseptistä onkin muodostunut uusi suosikkini:

2 kourallista pinaattia (laitan joskus myös kotimaista lehtikaalia)
2 sellerin vartta
1 sitruuna
1/3 ananasta
2 omenaa
maun mukaan inkivääriä

Pakkaa mehulingon syöttökuiluun pinaatti, selleri, inkivääri ja hedelmät, viimeisenä ananas.

Vihreä voittaja. Kuva: Sari Mattsson.

Lisää tietoa mehustamisesta löytyy osoitteesta www.vihermehut.fi
Tara Langen omat sivut löytyvät osoitteesta www.taralange.fi ja lisäksi Tara kirjoittaa Hidasta elämää -sivustolle Peilikuvana Perhe -nimistä blogia.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image