Ihon kuivuminen tai sokerinhimo voivat olla kehosi viestejä sinulle – Osaatko tulkita niitä?

Ihmiskeho on erittäin älykäs. Se viestii meille tarpeista ja toiveista. Keho kertoo, kun jostain on pulaa tai kun kaikki on juuri niin kuin pitää. Tärkeää onkin kysyä, kuuntelemmeko kehoamme ja vaikka kuuntelisimme, ymmärrämmekö sitä?

Keho reagoi sisäisiin ärsykkeisiin aiheuttamalla ulkoisia “oireita”. Kun sisäinen tasapaino kehossa järkkyy, näkyy se ulospäin esimerkiksi ihossa tai erilaisina mielitekoina. Jotta oppisimme vastaamaan kehomme tarpeisiin, meidän tulee tietää mistä se yrittää viestiä. Alla muutamia kehon viestejä tulkittuna ravinnon näkökulmasta:

Kuiva iho

Jatkuva ihon kuivuus on epämukavaa ja jopa ärsyttävää. Iho on suurin elimemme ja se tarvitsee toimiakseen vitamiineja. Mikäli iho ei saa riittävästi tarvitsemiaan vitamiineja, se halkeilee ja kutiaa. Tärkein ihon toimintaan liittyvä vitamiini on E-vitamiini. Lisää ruokavalioosi kalaa, pähkinöitä ja öljyjä mikäli kärsit kuivasta tai kutiavasta ihosta.

Hauraat hiukset, halkeilevat kynnet

Kuten ihon kuivuus, myös kynsien ja hiusten hauraus kertoo riittämättömästä vitamiinin saannista. Etenkin riittämätön B-vitamiinin saanti tai alhainen kalsiumtaso saa kynnet halkeilemaan ja hiukset tuntumaan kuivilta. Helpotusta tähän voi löytää lisäämällä ruokavalioonsa kasviksia ja täysjyvää.

Suolanhimo

Lisääntynyt suolaisen ruuan himo voi viitata mineraalin puutostilaan. Lihakset tarvitsevat natriumia toimiakseen ja koska ruokasuola on natriumyhdiste, voi suolahimo viitata riittämättömään natriumin saantiin.

Lisäämällä ruokavalioosi porkkanaa, äyriäisiä ja himpun verran ruokasuolaa (kohtuus kaikessa) voit kohottaa kehon natriumtasoa. Suolaisen kaipuu voi myös kertoa kehon tulehdustilasta. Ennen muinoin käytettiinkin suolaliuosta lievittämään kipua ja tulehdusta.

Sokerinhimo

Kun sokerihammasta kolottaa oikein urakalla, kertoo se usein puutteista ruokavaliossa. Himon hillintään auttavat veden juominen ja tuoreet vihannekset.

Pidemmällä aikavälillä sokerihimoa voi hillitä ja poistaa muokkaamalla oma ruokavalio ravitsevaksi (terveellisemmäksi) ja huolehtimalla tasaisista ruoka-ajoista. Useimmiten liika verensokerin lasku saa makeanhimon nostamaan päätään vaikka todellisuudessa keho tarvitsisi energiaa eli ruokaa.

Sokerihimo voikin kertoa riittämättömästä energian saannista. Mikäli epäilet sokerihimon johtuvan tästä, voit kokeilla lisätä aterioin hiilihydraatteja kuten täysjyväriisiä.

Raa’an rouskutus

Raaka ruoka lievittää tehokkaasti epämukavia vatsakramppeja. Suuri himo raakaan ruokaan voi kertoa epätasapainosta ruuansulatuselimistössä. Tasapainotukseen voi kokeilla tuoreita vehreitä kasviksia ja hedelmiä.

porkkana

Mahan täydeltä mereneläviä

Mieliteko mereneläviin voi kertoa joko ravinteiden, usein proteiinin, tai mineraalien kuten jodin puutoksesta. Merenelävät ovat toki terveellisiä, mutta ruokavalio olisi hyvä pitää tasapainoisena.

Proteiini on solujen rakennusaine, jota löytyy lihan lisäksi palkoviljoista, linsseistä, siemenistä ja pähkinöistä. Kehon aineenvaihdunnan säätelylle tärkeää jodia puolestaan löytyy muun muassa oliiveista ja merilevästä.

Psoriasis

Psoriasis on tulehduksellinen ihosairaus, jonka tyypillisin oire on läikikäs hilseilevä ihottuma. Ihottumaa esiintyy yleensä kyynärpäissä, hiuspohjassa tai polvien takana. Psoriasis on sairaus, jonka diagnostiikkaa ei valitettavasti täysin tunneta.

Tiedetään kuitenkin, että sen oireet lievittyvät useilla vitamiineilla. Hilseilevä ihottuma voi siis kertoa vitamiinin puutteesta, vaikkei varsinainen psoriasis olisikaan kyseessä. Parhaiten apua ihottumaan antavat vitamiinit A ja D. Kumpaakin näistä saa auringonvalosta, mutta myös porkkanoista, aprikoosista ja kalasta.

Lihaskrampit, heikko uni tai unettomuus

Heikko unenlaatu tai unettomuus ovat monimutkaisia ongelmia, sillä niiden taustalla on monesti enemmän kuin yksi tekijä. Ruokavalio on yksi tekijä, sillä ruuasta saatavat ravinteet vaikuttavat unenlaatuun merkittävästi.

Magnesium lievittää hermoston aktiivisuutta ja palauttaa lihaksia. Huolehdi riittävästä magnesiumin saannista syömällä pähkinöitä, manteleita ja vihreitä vihanneksia.

Kalium on tärkeä mineraali aivoille, mutta myös lihaksistolle ja sydämelle. Lisäämällä ruokavalioosi siemeniä, banaania ja kookosvettä huolehdit elimistön riittävästi kaliumin saannista.

Hapanta

Hormonimuutokset voivat aiheuttaa himoa happamiin ruokiin. Hapan herättää maksan ja virtsarakon toimintaa. Näin happaman kaipuu voisi kertoa esimerkiksi virtsatientulehduksesta. Lievitystä tähän voi saada karpaloista, sitruunoista ja limestä.

 

TOIMITUKSEN VINKKI: Kuule ja ymmärrä kehon viisaat viestit

Kehomme ja mielemme ovat viisas kokonaisuus, jolla on kyky hoitaa itseään. Stressi ja kiire voivat kuitenkin vieraannuttaa meidät kehostamme, jolloin emme osaa enää kuulla sen viestejä. Väsymyksellä ja kivulla on silti tärkeää sanottavaa – ne kertovat siitä, miten todella voimme.

Kehon viisaat viestit on kirja, joka auttaa lukijaa ymmärtämään kehoaan ja luomaan siihen kokonaisvaltaisen yhteyden. Konkreettiset harjoitukset auttavat vapautumaan stressistä, säätelemään vireystiloja sekä vaikuttamaan kipukokemukseen ja muihin kuormittaviin tuntemuksiin.

Kirjan uudistetussa versiossa käsitellään stressin ja traumaattisten kokemusten yhteyttä erilaisiin kiputiloihin ja toiminnallisiin oireisiin. Lisäksi tarkastellaan liikunnan roolia hyvinvoinnissa sekä muun muassa kroonisen väsymysoireyhtymän ja pitkittyneen koronataudin hoitoa.

Tutustu kirjaan TÄÄLLÄ.

 

Tekstin lähteet:

powerofpositivity.com
time-to-run.com
terve.fi

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image