Selkeät rajat ovat terveen ihmissuhteen edellytys

Klassisesti tiedetään että kun mies sanoo ei, se tarkoittaa EI. Asiasta ei keskustella enempää. Kun nainen sanoo ei, se saattaa tarkoittaa myös kyllä. Tai ei. Tai ei, joka saattaa suostuttelulla muuttua myönteiseksi. Kauniimpi sukupuoli tuntuu omaksuvan miellyttämisen taidon jo kulttuurisen äidinmaidon mukana. Tytöt oppivat taidokkaasti sosiaalisia taitoja jo nuorena ja tietävät kuinka ylläpitää harmoniaa ja välttää konflikteja ihmissuhteissa.

En tiennyt etten osaa asettaa rajoja, tai että standardini ihmissuhteissa olivat alhaiset. En ennen kuin löysin itseni suhteesta, jossa toinen osapuoli jatkuvasti ja häpeilemättä rikkoi rajani eikä kunnioittanut yksityisyyttäni. Miesystäväni kävi läpi yksityisiä tavaroitani, kovalevyni koko sisällön ja vahingossa auki jättämäni Facebook-tilini ja kaikki yksityiset viestini. Toistuvasti. Päiväkirjani jouduin antamaan ystävättärelleni turvaan. Puolisoni haukkui, petti, jätti ja houkutteli takaisin suhteeseen.

Protestoin kovaäänisesti, löin jalkaa lattiaa vasten ja huusin EI. Mutta annoin anteeksi. Uudelleen ja uudelleen. Mikään ei tietenkään muuttunut. Kärsittyäni suhteessa aikani jouduin kasvokkain ikävän totuuden kanssa: en kunnioittanut itseäni tarpeeksi asettaakseni toiselle selkeät rajat, joita ei ole missään olosuhteissa lupa ylittää. Rajojen ylityksestä olisi pitänyt seurata ihmissuhteen loppuminen. Ilman keskustelua.

Rajojen asettaminen on hyvinvoinnille välttämätöntä

Rajojen asettaminen voi olla vaikeaa ja epämiellyttävää, erityisesti ihmisille, jotka arvostavat rauhaa ja pyrkivät välttämään ristiriitoja. On helpompi tehdä mietoja kompromisseja, kuin asettaa itsensä alttiiksi säröille ja arvostelulle ihmissuhteissa. Rajojen asettaminen on kuitenkin hyvinvoinnille välttämätöntä. Terveet rajat johtavat hyviin ihmissuhteisiin, korkeaan itsetuntoon ja emotionaaliseen tasapainoon. Ihmiset jotka osaavat asettaa rajoja nauttivat menestyksestä. Ihminen joka osaa suojella itseään uskaltaa ottaa myös riskejä ja avautua uusille kokemuksille.

Rajat ovat pintoja, jotka erottavat minut sinusta ja määrittävät mihin minä lopun ja mistä sinä alat. Rajat ovat standardeja ja ihmissuhteille asetettuja vähimmäisvaatimuksia, joiden rikkominen ei ole missään olosuhteissa hyväksyttävää. Rajojen rikkomisesta koituu väistämättä seurauksia. Rajat ovat yksilön tapa kunnioittaa ja suojella itseään.

Läheisriippuvainen ihminen ei osaa asettaa standardeja läheisissä ihmissuhteissa. Läheisyyden tarve on niin suuri, että se ohittaa terveen käsityksen siitä mikä on toisen vastuuta ja mikä omaa, mikä on ihmissuhteessa hyväksyttävää ja mikä ei, ja missä menee raja sille kuinka paljon toiselle on valmis antamaan tai mitä on toiselta valmis vastaanottamaan. Läheisriippuvaiset ihmiset päätyvät usein suhteisiin rajojenrikkojien kanssa; ihmisten, jotka eivät osaa tai halua kunnioittaa toisten rajoja ja jotka helposti käyttävät toisia hyväkseen.

Rajojen asettaminen on sekä taito että sisäinen asenne

Ensimmäinen askel rajojen asettamisessa on oppia tunnistamaan ne hetket, jolloin antaa periksi tarpeettomasti toisten vaatimuksille, kun joku tahallisesti tai tahattomasti kohtelee sinua epäkunnioittavasti, kun kokee vaikeaksi sanoa ei tai vaikeaksi ilmaista rehellisesti tarpeitaan ihmissuhteissa, tai kun löytää itsensä miellyttämässä toisia. Rajojen asettaminen on sekä taito että sisäinen asenne, jonka opettelemisessa menee aikaa. On tärkeää oppia ilmaisemaan itseään ja tunteitaan minä-muodossa, ilman syyttelyä tai puolustelua. Omaa toimintaansa tai mielipiteitään ei tarvitse selitellä toisille, jollei halua. Rajoja asettaessaan ei tule koskaan mainita seurauksista, joita ei toteuta, eikä toistaa itseään liian monta kertaa. Raja on selkeä ehto, josta ei neuvotella, henkisen soturittaren suojaava haarniska.

suojassa

On täysin hyväksyttävää omistaa mielipiteitä, toiveita, rajoja ja henkilökohtaista elämää. On täysin hyväksyttävää olla kertomatta toiselle asioita itsestään, olla selittelemättä päätöksiään, olla olematta joskus tavoitettavissa, sulkea puhelin ja Facebook ja olla hetkeen vastaamatta viesteihin. Oma henkilökohtainen elämä ei välttämättä kuulu muille, ei edes rakkaimmalle puolisolle. Jokainen on itse vastuussa siitä, miten antaa toisten kohdella itseään.

Kun osaa asettaa terveet rajat ihmisille elämässään, mukaanlukien miesystävä ja perheenjäsenet, tietää että osaa puolustaa ja suojella itseään tilanteessa kuin tilanteessa. Asettamalla rajat kunnioittaa itseään ja tietää arvonsa. Selkeät rajat ja korkeat standardit johtavat aitoon kunnioittavaan läheisyyteen ja terveisiin rakastaviin ihmissuhteisiin.

Olen opetellut laittamaan rajoja ja sitä kautta uskallan myös oikean tilanteen tullen avautua estoitta. Nykyisin ei tarkoittaa EI, asiaan ei sisälly sen kummempaa hämmennystä ja elämä on huomattavasti yksinkertaisempaa.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image