Väsymys kertoo siitä, että on nyt on virkistävän kevätsiivouksen aika – Vihreä hoitaa mieltä ja puhdistaa kehoa

Valo tunkeutuu sisälle huoneisiin ja osoittaa kaiken. Se paljastaa mustat koirankarvat vaalealla sohvalla. Se näyttää jokaisen pölypallon ja ikkunoiden likatahrat. Se valkaisee ja kirkastaa. Se tuo taas kerran toivon tullessaan. Viherkasvit virkistyvät silmissä, ja koiran tuppoina irtoava karva kertoo viimeistään sen, että hyvästi talvi, neiti Kevät on saapunut tuomaan uuden alun tullessaan.

Olen kevätihminen. Rakastan lumen alta paljastuvaa maata ja kosteaa metsän tuoksua. Rakastan mustarastaan laulua ja jäiden lähdön juhlallista näytöstä. On huikeaa saada seurata syntymän ihmettä: pieniä metsätähtiä, isomaksaruohoja kalliolla, talvihorroksesta herääviä maahumaloita ja pihlajan pullistuvia silmuja lähimetsän kalliolla.

kevatputsi he

Kevät kertoo myös joka kerta saapuessaan, että keho hoi, on aika ryhtyä siivoamaan. Niin kuin siivoan päätäni joka yö nukkuessani, on keväällä aika suursiivota suonissa virtaavaa verta ja sisäelimiä. Onneksi sisäinen kelloni alkaa muistuttaa putsauskuurin tarpeesta ennen kuin kaadun kuoleman väsyneenä  sängyn pohjalle tai niiskuttelen flunssan kourissa koko kevään ajan.

Väsymys viestii putsauksen tarpeesta

Tiesitkö sinä, että keväinen uuvuttava väsymys ja saamattomuus ovat merkkejä siitä, että nyt olisi vihdoin aika ryhtyä hellimään maksaa, ja antaa sille tehoapua kaikenlaisten haitta-aineiden ja myrkkyjen putsaamiseksi. Tai että kuiva iho, elottomat hiukset ja toistuvat päänsäryt sekä sitkeä kevätflunssa kertovat samaa tarinaa toisessa muodossa.

Peruutetaan pitkälle ajassa taaksepäin ja pohditaan miten esi-isämme toimivat maalla eläessään vuoden kiertokulun mukaan. He tankkasivat talvella raskasta ja suolattua ruokaa, ja heti kevään tultua rynnivät luontoon keräämään villivihanneksia ja puiden silmuja kehonsa herättelyyn ja maksansa puhdistamiseen. He tiesivät intuitiivisesti, että kevät on putsauksen ja elinvoiman tankkauksen aikaa. Esi-isillämme oli taito kuunnella itseään ja luontoa. He ymmärsivät kehon sykleistä ja luonnon kanssa rinnakkain elämisestä monin verroin enemmän kuin me. He tiesivät milloin on paras aika puiden kaatamiseen, milloin kala syö parhaiten, milloin oma keho tarvitsee mitäkin. He tunsivat sekä oman rytminsä että luonnon rytmit.

Meillä nykyajan ihmisillä on pelit ja vehkeet, yltäkylläisyyttä ja materiaa, mutta olemme monesti eksyksissä kehomme ja mielemme kanssa. Krooninen puristus päässä ja pulputus ja kipristely kehossa saavat meidät kulkemaan kohti apteekkia tai lääkäriä. Emme osaa kuunnella kehomme viestejä, emme osaa lukea luontoa emmekä ymmärrä, että luonnossa olisi hyvin pitkälle kaikkea sitä, mitä oikeasti tarvitsisimme pitääksemme niin pään kuin kehon kunnossa.

Vihreä hoitaa ja putsaa mieltä ja kehoa

Esi-isiemme viisautta ja jalanjälkiä seuraten kannustan kaikkia kehon ja mielen kevätsiivoukseen. Mutta miten se sitten tehdään? Helposti ja ihanasti, nauttien ja herkutellen. Menemällä luontoon, ja syömään luonnonmukaisia ja villejä vihreitä antimia.

Luonto on ylivertainen ylikierroksilla laukkaavan mielen ja laitteista johtuvan digiähkyn taltuttamisessa.  Lähde pitkälle kävelylle metsään, puistoon tai veden äärelle. Pysähdy kuuntelemaan jäiden ryskettä, lintujen konserttia ja muuta äänimaisemaa. Hengitä syvään ja anna raikkaan hapen huuhdella keuhkot ja mieli puhtaaksi. Seuraa kevään merkkejä ja ole läsnä. Kännykkä joutaa jäädä hetkeksi kotiin. Kotiin tultuasi voit kruunata hyvän olon rentoutumalla merisuolakylvyssä tai lempeissä löylyissä. Ole hiljaa ja aisti kehosi ja mielesi tuntemuksia.

Kun mieli on tyyni eikä laukkaava villihevonen, on hyvä antaa huomiota keholle ja sisäelimille. Se onnistuu vihreän syömisellä ja juomisella. Vihersmoothiet, kaalimehut, koivunmahla, sitruunavesi, voikukkatee ja vihreä tee ovat mainioita putsareita. Ne kuuraavat ylikierroksilla käyvää maksaa ja verta. Vihreän nestetankkauksen lisäksi on viisasta popsia paljon vihreää: lehtikaalia, parsakaalia, pakastettua nokkosta, voikukkaa ja pinaattia.

he kevatputsi 2

Keväällä maksa kaipaa tehohoitoa myös maarianohdakkeelta. Armahdathan maksaasi ostamalla luontaistuotekaupasta maarianohdakeuutetta. Älä säikähdä, uute maistuu hyvältä, joten tämä lääkkeen ottaminen ei ole hien ja tuskan takana. Nauti 20 tippaa pienessä vesitilkassa kolmesti päivässä ja käytä pullon sisältö viimeiseen pisaraan saakka. Maarianohdake on ihmeellinen, turvallinen ja tehokas kasvi. Se puhdistaa ja voimistaa maksaa – ja jopa uudistaa maksasoluja.

Ja koska suolisto ja maksa tekevät tiivistä yhteistyötä, on selvää, että jos toinen voi huonosti, toinenkin kärsii. Maksan ylikuormitus tuntuu suolistossa,  ja se taas vaikuttaa aivoihin, koska suolistolla ja aivoilla on myös kiinteä yhteys toisiinsa. Tästä syystä muisti tekee tepposia, pää ei pelaa kunnolla, olo on kireä ja väsynyt.

Kun lumet sulavat, voit jättää maksan ylikierrokset historiaan, kun toimit kuten esi-isäsi ja lähdet saalistamaan villivihanneksia. Villivihannekset ovat mitä parhainta maksa- ja aivoruokaa. Ole siksi valppaana ja nyppää ensimmäiset nuoret versot salaattiin, aamiaissmoothieen tai munakkaaseen. Horta pitää niin aivot kuin sisuskalutkin terveenä. Jotta maksa saa vielä turbotehoa kuonan ja myrkkyjen poistoon, nauti keväästä pitkälle syksyyn minun superherkkuani, sileälaitaisia voikukkia. Herkullinen voikukka on ihmekasvi, joka puhdistaa verta, maksaa, munuaisia ja tukee lisäksi ruuansulatusta. Voikukkaa ei voi muuta kuin rakastaa!

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image