Emotionaaliset pelot ovat olleet iso, liiankin hallitseva osa elämääni. Tuskin olen ainoa.
Pelot ovat harvoin rationaalisia. Olen pelännyt, että peloilleni naurettaisiin tai niitä väheksyttäsiin ja siksi olen koittanut piilottaa ne ja olla niin kuin niitä ei olisikaan. Pelkojen paljastaminen on varsin haavoittuvaista. Pelkomme kertovat elämäntarinastamme, herkkyydestämme, haavoittuvaisuudestamme ja siitä, missä olemme epävarmoja. Ne kertovat myös siitä, mikä on meille tärkeää.
Ajattelen, että on pelkoja, jotka ovat syntyneet elämän kipeistä kokemuksista sekä kollektiivisia pelkoja, jotka ovat yhteisiä kaikille. Ne ovat ihmisyyden pelkoja, joita jokainen joskus kokee.
Kollektiivisia pelkoja ovat mm.
- Hylätyksi- ja torjutuksi tulon pelko
- Pelko kasvojen menettämisestä, häpäistyksi tulosta
- Pelko yksin jäämisestä
- Pelko, että elämän epävakaudesta
- Pelko siitä, että ei ole rakkauden arvoinen
- Pelko, että jää paitsi tai ulkopuolelle
- Pelko, että ei ole mitään, tyhjyyden pelko
Nämä ihmisyyden pelot ovat vierailijoita, jotka ajoittain kolkuttelevat meistä jokaisen ovelle.
Yksilölliset pelot syntyvät usein elämän kipeistä kokemuksista, jotka ovat tapahtuneet herkässä elämän vaiheessa, jolloin meillä ei ole ollut tukea käsitellä kipeää tunnetta tai pettymystä.
Pelko on primitiivinen reaktio, joka yrittää suojella emotionaalisen kivun toistumiselta. Tämä suojautuminen saa rakentamaan panssareita ja välttämään tilanteita, joissa kipeä tunne aktivoituisi.
Esimerkiksi itse olen pelännyt / pelkään pettymyksen tuottamista muille. Koin teini-iässä tuottaneeni ison pettymyksen vanhemmilleni, enkä osannut, eikä minulla ollut voimavaroja käsitellä sen tuottamaa kipua. Alitajuntaani syntyi uskomus, että pettymysten tuottaminen on vaarallista. Oman sydämen kuuleminen on vaarallista.
Tunne, että tuotan jollekin läheiselleni pettymyksen, on ollut musertava. Olen koittanut välttää pettymyksen tuottamista keinoilla, joilla taas olen itselleni epärehellinen. Pelko rajaa elämän voimaa.
On ollut tärkeä opetella, että en voi kontrolloida toisten tunteita minusta tai tekemisistäni. Se mitä voin tehdä, on harjoitella olemaan itselleni uskollinen. Että en petä itseäni siksi, että yrittäisin miellyttää jotain toista.
Pelko ei katoa välttämällä
Pelko hellittää otettaan tutkimalla ja parhaassa mahdollisessa tapauksessa pääsemällä turvallisessa ohjauksessa pelon syntymisen ytimeen. Kun se, mikä on haudattu ja tukahdutettu saa tulla hyväksynnän ja ymmärryksen valoon, sen lataus voi hellittää. En sano, että pelko täysin poistuu, sillä se ei ole oma kokemukseni. En myöskään ole työssäni huomannut pelkojen täyttä poistumista, enkä pidä sellaista tavoiteltavana. Se mikä tuntuu realistiselta ja mahdolliselta, on pelon vallan hellittäminen.
Se on sitä, että voi katsoa pelkoa lempeästi silmiin ja muistaa, että pelon noustessa voi olla itse itselleen rakastava aikuinen, jonka turvaa olisi aiemmin kaivannut.
Pelon anatomiaa:
- Pelon vastustaminen usein voimistaa sitä
- Pelon kieltäminen ja tukahduttaminen ajaa suorittamaan tai addiktioihin
- Koitamme usein välttää tai kompensoida pelkojamme
- Pelon välttäminen tuottaa lähes aina enemmän kipua, kun pelon kohtaaminen
- Pelko on osa ihmisenä olemista, pelottomuus ei ole realistinen tavoite
- Pelon valta heikkenee, kun sitä tutkii, siihen tutustuu ja harjoittelee olemaan pelolle myötätuntoinen
Pelon noustessa voit kokeilla:
- Tuo toinen kätesi lempeästi sydänkeskuksesi päälle, anna sen symboloida turvaa
- Sulje silmäsi ja kuiskaa hiljaa mielessäsi ”Saa tuntua”
- Kiinnitä huomiota siihen, miten pelko tuntuu kehossa. Hengitä. Tämä on epämukavaa, mutta tärkeää, että annat kehon vapauttaa pelkoa tuntemalla. Kun et lähde muokkaamaan pelkoa, huomaat myös, että pelon tunteella on alku, mutta myös loppu. Se ei kestä loputtomiin.
- Tutki uteliaasti: Mistä tämä pelko nousi? Mitä se sanoo? Mistä se on saanut alkunsa?
- Kiitä itseäsi että pysähdyit tutkimaan. Kiitä pelkoa, kiitä itseäsi. Sano pelolle, että et aio taistella sitä vastaan. Se saa vierailla, mutta sinä teet valinnat elämässäsi.
Kuuntele lisää emotionaalisista peloista podcastilta!
https://soundcloud.com/eevi-minkkinen/podcast-emotionaalisista-peloista
TallennaTallenna