Tiesitkö, että moni tuttu kukka on syötävä – ja vieläpä ilmaista herkkuruokaa. Tässä viisi miltei kaikille tuttua kukkaa, jotka kannattaa kerätä parempiin suihin:
1. Syreeni
Syreenin kukat sopivat sellaisenaan tai kuivattuna etenkin suklaajälkiruokiin, mutta toimivat hyvin myös salaateissa ja kalaruokien kanssa.
2. Kurtturuusu
Ruusun terälehdet sopivat salaatteihin ja marjajälkiruokiin – erityisesti mansikan kanssa. Korvaa vaniljakastikkeen vanilja kurtturuusun terälehdillä tai sujauta sitä hilloihin. Kurtturuusu on määrätty hävitettäväksi tonteilta 2022 mennessä – sitä ennen kannattaa herkutella sillä!
3. Takiainen
Takiaisen vartta voi käyttää valkoisen parsan tavoin. Käytä toisen vuoden kasvin varret enne kukintaa ja hyvin kuorittuna. Kaitetyn varren maku on miellyttävä ja hienostunut. Sopii myös esim. sosekeiton raaka-aineeksi.
4. Päivänkakkara
Sujauta esimerkiksi lihakeiton sekaan päivänkakkaran kukkia ja lehtiä. Lehdissä on kurkkua ja jopa lakritsaa muistuttava maku.
5. Pukinparta
Jopa makean eikä lainkaan kitkerän pukinparran nuoret lehdet toimivat hyvin salaateissa. Kukkaversot ja -nuput voit tarjoilla parsan tavoin.