Mindfulness on hyvä keino vähentää ahdistusta ja rauhoittaa hermostoa

Mindfulnessin hyödyistä puhutaan paljon, ja moni on saanut läsnäoloharjoitteista apua vaikeiden tunteiden kohtaamiseen. Olen saanut omaan varmistelukäyttäytymiseeni paljon helpotusta mindfulnessista ja siksi suosittelenkin lämpimästi kokeilemaan olisiko harjoittelusta sinullekin apua vaikeiden tunteiden kohtaamisessa.

Mindfulness on meneillään olevan hetken kokemista ja havainnointia ystävällisellä ja myötätuntoisella asenteella ja pyrkimystä hyväksyä nykyhetki sellaisena kuin se on, silloinkin kun se ei ole toivomamme kaltainen. Se on huomion suuntaamista itseen ja ympäristöön samalla kun olemme tietoisia siitä, minkälaisia ajatuksia, tunteita tai tuntemuksia meissä on. Apuna harjoituksessa voidaan käyttää hengitystä, aisteja, niihin liittyviä tuntemuksia ja ajatusten havainnointia.

Mindfulnessia on tutkittu laajasti, ja tiedetään, että sillä on paljon hyviä terveysvaikutuksia. Mindfulnessin harjoittaminen vaikuttaa myönteisesti vireystilaan, alentaa korkeaa verenpainetta sekä vähentää stressiä ja siihen liittyviä sairauksia. Mindfulnessista on saatu apua myös fibromyalgiaan, psoriakseen, ahdistuneisuuteen ja kiputiloihin. Sen harjoittaminen parantaa vastustuskykyä ja unen laatua.

Mindfulness ei poista vastoinkäymisiä mutta antaa vahvuutta kohdata ne

Elämän vastoinkäymiset eivät poistu mindfulnessin avulla, mutta harjoitus antaa vahvuutta kohdata niitä jumittumatta hankaliin tunteisiin. Kun kykenet kohtaamaan tapahtumia ja kokemaan tunteita ilman tarvetta jakaa niitä hyviin ja huonoihin, myös kokemuksesi asioista muuttuu. Se taas lisää levollisuutta ja laskee stressiä, vähentää vaikeiden tunteiden tuottamaa masennusta ja ahdistusta sekä lisää psyykkistä hyvinvointia.

Mindfulness MBSR  -menetelmän kehittäjä ja Massachusettsin yliopiston emeritusprofessori Jon Kabat-Zinn määrittelee mindfulnessin seuraavasti: ”Mindfulness eli hyväksyvä tietoinen läsnäolo on kykymme olla ja havaita, tässä hetkessä, tiedostaen, ilman arvostelua ja hyväksyen.” Kabat-Zinn korostaa opetuksessaan heartfulnessia (sydämellisyys, sydäntietoisuus) osana mindfulness-harjoitusta. Kabat Zinn on huomauttanut, että mindfulness olisi voitu kääntää sydämellisyydeksi, koska monissa muinaisissa aasialaisissa kielissä mieli ja sydän tarkoittavat samaa asiaa. Hänen mukaansa mindfulnessia ei ole ilman heartfulnessia, sydänyhteyden vahvistamista.

Yksikään harjoitus ei tuota tulosta ilman toistoja. Yksittäinen mindfulness-tuokio silloin tällöin voi antaa mukavan tauon päivääsi, mutta saadaksesi harjoituksesta paremman hyödyn, sinun kannattaa sitoutua säännölliseen harjoitteluun. Harjoitteluun voi olla vaikea motivoitua varsinkin, jos sinulla on tarkkaavaisuuden haasteita tai olet ahdistunut tai masentunut.

Moni kokee myös ohjatun ryhmässä tapahtuvan harjoittelun helpommaksi kuin harjoittelurutiinin ylläpitämisen yksin. Monilla paikkakunnilla on ryhmiä aloittelijoille ja edistyneille. Voit kokeilla, mikä toimii sinulle parhaiten.

Kun jokin edessä oleva asia ahdistaa tai jännittää, huomion siirtäminen hetkeen auttaa

Jos varmistelu varjostaa elämääsi, on mindfulnessista varmasti hyötyä. Varmistelijan levoton mieli laukkaa helposti tulevassa, ja varmistelulla pyritään hankalia tunteita aiheuttavien asioiden poistamiseen. Mitä paremmin opit siis keskittämään huomiosi tässä hetkessä tapahtuvaan elämään, sitä vähemmän koet varmistelun tarvetta. Tämä johtuu kahdesta asiasta. Olemalla tietoinen ja läsnä omassa elämässäsi alat hyväksyä todellisuuden sellaisena kuin se on. Toiseksi, pysähtyminen ja harjoittelu itsessään auttavat hermostoasi rauhoittumaan, eikä se enää lähetä vääriä hälytyksiä. Se lisää luottamusta ja turvan tunnetta. Näin hallinnan tarve omaa tai muiden elämää kohtaa vähenee. Läsnäolo mahdollistaa omien ajatusten ja tunteiden havainnoimisen, mikä johtaa reaktiivisuuden vähenemiseen (jota varmistelukin omalla tavallaan on).

Olen opiskellut mindfulnessia jo vuosien ajan: kahdessa vuoden pituisessa ohjaajakoulutuksessa, osana nelivuotista terapiaani sekä pitämieni kurssien avulla. Tunnetaitoryhmien ihana puoli näin ohjaajan näkökulmasta on se, että niissä saa olla yhtenä osallistujana muun ryhmän mukana. Saan jakaa kokemuksia omasta elämästäni ja tehdä mindfulness-harjoitteet ryhmän mukana, koska se kuuluu olennaisesti kurssin sisältöön. Minun ei tarvitse piiloutua opettajaroolin taakse, vaan saan olla haavoittuvainen ja tuoda omaa elämääni näkyväksi.

Olen saanut oppia valtavan paljon kurssilaisiltani ja yhdessä tehdyistä mindfulness-harjoituksista. Tätä kirjoittaessani olen juuri aloittanut mindfulnessiin perustuvan kaksivuotisen työnohjaajakoulutuksen. Uuden vaiheen myötä pääsen tulevaisuudessa hyödyntämään mindfulnessia vielä vahvemmin työssäni.

Mindfulness voi auttaa esimerkiksi epävarmuuden sietämisessä, kontrolloinnin tarpeesta hellittämisessä ja täydellisyyden tavoittelusta luopumisessa.

Lue lisää Marikan uutuuskirjasta Varmistelusta vapauteen.

 

3 KORTTIPAKKAA yht. 49€!  
PUOTIIN
close-image