Mistä manipuloinnin tunnistaa? – Huomaa itsessäsi nämä 3 tunnetta

Menitkö lupautumaan johonkin, mihin et oikeastaan olisi halunnut? Hämmästyit ehkä itsekin, että suostuit, vaikka etukäteen ajattelit pitäväsi rajoistasi kiinni. Tuliko taas huono fiilis, kun joku vuodatti omat murheensa sinulle, eikä edes kysynyt sinun kuulumisiasi? Olet ehkä joutunut manipuloinnin kohteeksi! Tässä blogissa kerron, miten manipuloinnin voisi tunnistaa.

Syyllisyyden tunne

Eräs tyypillisimpiä syitä myöntyä manipuloijan toiveisiin on syyllisyyden tunne. Oikeastaan haluamme niin kovasti välttää syyllisyyden tunnetta, että ennakoimme sitä jo etukäteen. Suostumme, koska muuten tulisi huono omatunto, kun ei auttanut työkaveria tai jotakuta läheistä. Tuntuu siis siltä, ettei voi kieltäytyä. Jos huomaat suostuvasi syyllisyyden vuoksi, pysähdy huomioimaan tunnetta. Tunteen mukaan ei kuitenkaan tarvitse toimia, vaan sen voi kyseenalaistaa.

Joskus manipuloija osaa hyödyntää herkästi syyllistyvää henkilöä. Hän sanoo, ettei kukaan muu voi auttaa, jolloin kieltäytyminen on todella vaikeaa. Tämä ei tietenkään ole totta, vaan ehkä vain manipuloijan tulkinta tilanteesta. Se ei välttämättä ole kovin suunnitelmallista toimintaa, vaan manipuloijakin toimii omien tunteidensa pohjalta. Hän ei välttämättä edes tiedosta, miten herkästi syyllisyyden tunne herää. Hän saattaa kuvitella, että toinen kieltäytyy, jos hänelle ei sovi.

Hädän ja kiireen tuntu

Huonot päätökset tehdään yleensä kiireessä. Kun apua tai tukea pyydetään ”hätätilanteessa” tai tarvitaan vastaus kysymykseen ”nyt heti”, ei jää aikaa harkita. Kiireessä suostuu helposti sellaiseen, josta muutoin kieltäytyisi. Samaa keinoa hyödynnetään mainoksissa ja myyjien tarjouksissa. Tilaisuus on nyt ja kannattaa tarttua siihen, tai muuten se menee ohi. Ihmisen vaille jäämisen pelko on helppo herättää, ja tuntuisi tyhmältä ohittaa hieno mahdollisuus.

Työelämässäkin meidät saadaan tarttumaan hienoon projektiin, koska tilaisuus on nyt kohdalla. Hetken harkitsemalla ja kalenteria katsomalla voisi oivaltaa, että nyt olisi parempi hiljentää tahtia. Jos harkinta-aikaa ei oteta, vastaus on todennäköisemmin myöntyminen. Toisaalta manipuloija saattaa hyödyntää myös omaa hätäänsä. Aina se ei ole aitoa, mutta toisen hätä herättää meissä voimakasta empatiaa. Tottakai autan, kun toisella on noin vaikea tilanne! Hätä tarttuu, eikä tilannetta tule ajateltua sen tarkemmin. Hädän tunne on kuitenkin mahdollinen manipuloinnin hälytyskello.

Tunne siitä, että olet erityinen

Manipulointi onnistuu myös vetämällä myönteisten tunteiden tunnenaruista. Hän saattaa hakeutua lähipiiriisi, kaveerata ja tehdä itseään tykö. Jaatte yksityisiä asioita, joka saa äskettäin alkaneen kaveruuden tuntumaan hyvin läheiseltä. Imartelu saa olon tuntumaan erityiseltä. Se on kuitenkin myös yksi merkki, josta manipuloinnin voi tunnistaa. Läheisyyden varjolla on helpompi pyytää apua ja palveluksia. On vaikeaa kieltäytyä, koska kyllähän kaveria tai ystävää kuuluu auttaa.

Työpaikalla taas huomataan sinun erityisosaamisesi, jota nyt kipeästi tarvittaisiin. Tässä tehtävässä juuri sinulla on onnistumisen mahdollisuudet. Sinua pyydetään mukaan, koska olet niin taitava. Kehumisesta tulee hyvä mieli, ja näin tulee myönnyttyä, vaikkei olisi aikaa entisiinkään hommiin. Jos taitosi huomataan vain silloin, kun sinulta halutaan jotakin, se voi olla merkki manipuloinnista.

Haluatko oppia tunnistamaan manipulointia paremmin? Löydät siihen keinoja uudesta Nina Lyytisen ja Satu Pihlajan tietokirjasta Tunnista manipulointi ja löydä omat rajasi.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image