Asuuko pelko sisimmässäsi, pohditko koskaan, mikä sen tehtävä ja merkitys on? Pelko on normaali reaktio uhkaavassa ja pelottavassa tilanteessa. Pelon tunteen tehtävä on pitää meidät hengissä ja turvassa. Pelko saa meidät reagoimaan eri tavalla eri tilanteissa, pakenemaan tai puolustautumaan ja taistelemaan. Pelko voi myös jäädyttää ja jähmettää, jolloin pakeneminen tai taisteleminen ei onnistu. Pelko voi saada ihmisen niin ikään sulkeutumaan kuoreensa ja vetäytymään.
Villi peto ei ehkä koe meitä houkuttelevana, jos esitämme kuollutta. Tilanne, jossa peto kävisi kimppuumme on kuitenkin harvinainen. Ennemminkin ympärillämme pörisevä arkinen maailma tuottaa taukoamattoman uutis- ja somevirran kautta pelkoa ja ahdistusta kiinnittämällä rajattomasti huomiomme ikäviin ja negatiivisiin tapahtumiin ja luomalla huolestuttavia uhkakuvia ja uskomuksia ilman niiden syvempää pohdintaa. Olet varmasti huomannut?
Tässä blogikirjoituksessa kerron sinulle, kuinka voit oppia kohtaamaan pelkosi ja ahdistuksen tunteesi, jotta voisit elää elämääsi omassa voimassasi ja paremmassa yhteydessä todelliseen itseesi. Muista kuitenkin, että jos pelko on aiheellinen ja vaara todellinen, kuten hengen ja terveyden uhkaaminen, niin silloin pakene ja etsi apua. Mikäli pelko on syntynyt uskomuksista eikä todellista henkeä uhkaavaa vaaraa ole, niin ala silloin etenemään kohti omaa pelkoa.
Maailma muuttuu ympärillämme koko ajan ja myös me muutumme: elämästä yllätysten saartamana on tullut normaalia. Ensin meidät pysäytti ja halvaannutti koronapandemia ja nyt mieltämme jäytävät jatkuvat huolestuttavat uutiset ja kylmä ilmapiiri heti kotirappusten ulkopuolella. Myös luonnonvarojen ehtyminen, huoli taloudellisesta toimeentulosta, lasten ja nuorten tulevaisuudesta, synkistää entisestään ajatteluamme ja värjää helposti mielen murheelliseksi.
Yllätykset, epävarmuus, kaoottisuus ja taukoamattomat muutokset saattavat tehdä elämästä raskasta ja ahdistavaa. Voi tuntua siltä, ettei enää jaksa kuin sinnitellä päivä tai tunti kerrallaan tai haluaisi vain hautautua peiton sisään loppuelämäksi. Tulevaisuus tuntuu toivottamalta ja vyöryvän niskaan sellaisella vauhdilla ilman, että asialle voi itse tehdä mitään. Vaikutusmahdollisuudet tuntuvat valuvan kuin hiekka sormien välistä. Voiko pelkoa, ahdistusta, epämääräisyyden ja epätietoisuuden tunnetta mitenkään helpottaa, miten ottaa jälleen ohjat omiin käsiin ja johtaa omaa elämää niin, ettei anna pelolle valtaa nakertaa omaa elämää?
Pelon tunnetta vahvistaa mieli, joka tuppaa tuottamaan ennusteita ja katastrofiajatuksia pitämällä näin meidät turvassa kavalalta maailmalta. Kuitenkin vetäytymällä aidosta itsestäni, toisista ja maailmasta asiat eivät muutu sen paremmiksi. Päin vastoin, pelko on suurin este oman elämän täydestä elämisestä, omien tarpeiden, toiveiden ja unelmien toteuttamisessa. Kun pelko irrottaa meidät omasta voimastamme ja elämän energian virrasta, annamme oman voimamme pelon käsiin.
Pelkoa ei kannata torjua vaan se kannattaa kohdata. Ainoastaan kohtaamalla omat pelkomme löydämme itsemme. Näyttämällä kuka todella olen, tulemalla esiin niin itselleni kuin muille, voitan pelkoni tai ainakin osaan hallita sitä.
Uteliaisuus itseä ja toista kohtaan, kuunteleminen, myötätunto ja näkökulman vaihtamisen taito kasvattavat henkistä sopeutumiskykyä, helpottavat kaikkea sosiaalista kanssakäymistä ja ovat avain onnellisempaan elämään ja pelon kohtaamiseen omasta voimasta käsin.
Tutkimalla omia ajatuksia etäämmältä, kohtaamalla ja kuuntelemalla toista ihmistä senkin uhalla, että tietäisi itse olevansa oikeassa, saa sinut kuka ties huomaamaan, että mielen tuottamat ajatukset ovat vain ajatuksia eivät koko totuus, joka usein on käsityskykyämme tai tietämystämme suurempi. Omien epämiellyttävien pelon tunteiden myötätuntoinen käsitteleminen saa pelon otteen meistä lopulta heltiämään.
Tulemalla aktiiviseksi toimijaksi omassa elämässä, tulemalla esiin piilosta, kertomalla omista ajatuksista, tunteista, toiveista ja tarpeista, kohtaamalla itsensä ja toiset läsnäolevasti, saa tunneyhteyden ja elämänenergian vahvistumaan ja virtaamaan esteettä – elämän merkityksellisyys ja elämän lahja todellistuvat.
Sydämellisyys, myötätunto, kuunteleminen ja joustava näkökulman vaihtamisen taito ovat jokaiselle opeteltavissa olevia taitoja, jotka kuljettavat läpi koko elämän ja tukeutumalla niihin tietää olevansa turvassa. Silloin tietää, että itseensä voi myös jokaisessa eteen tulevassa tilanteessa luottaa. Sinä olet itsellesi kaikkein läheisin ja kallein, tärkeintä ei ole se, mitä toiset sanovat sinulle vaan mitä itse sanot maailmalle.
Artikkelikuva Pexels Mart Production
Tutustu työhöni täältä