Entä jos metsään meneminen on lapsen mielestä tylsää? – Kokeile näitä vinkkejä lapsen kanssa

Oletko pysähtynyt pohtimaan millainen on oma luontosuhteesi? Onko sinulle metsään meneminen ja siellä oleminen tuttua? Oletko käynyt metsässä lapsen kanssa? Jos metsässä leikkiminen sekä oleilu eivät ole itsellesi ja lapselle tuttua puuhaa, silloin on hyvä tutustua metsään vähän kerrallaan. Kun lapsi pääsee tutustumaan metsään jo pienestä pitäen, hän kokee metsän monipuolisena leikkipaikkana ja siellä aika kuluu nopeasti.

Tässä muutamia vinkkejä metsässä tekemiseen:

  1. Eväsretki aikuisen kanssa metsään on lapselle mielekäs tekeminen. Lapsen innostus metsään lähtemisestä kasvaa, kun hän saa osallistua eväiden valmistamiseen. Lapsen mielestä eväsretki luontoon ei ole koskaan liian lähellä kotia.
  2. Eväitä syödessä voi kuunnella luonnon ääniä. Kuuluuko lintujen laulua? Tuuleeko?
  3. Metsässä on paljon asioita, joita lapsi ihmettelee (myös aikuinen). Lapsen kanssa on mukava jutella häntä ihmetyttävistä asioista.
  4. Innosta lasta kokeilemaan millaisia ääniä syntyy, kun kivellä hankaa toista kiveä. Tutki lapsen kanssa kiven pintaa. Miltä kiven pinta tuntuu?
  5. Onko lähiympäristössä puuta, jota voisit lapsen kanssa halata? Pyydä lasta kokeilemaan yltääkö hänen kätensä puun ympäri.
  6. Etsi metsästä vastakohtia. Näitä vastakohtia voivat olla kova-pehmeä, kuiva-märkä, sileä-rosoinen, tahmea-liukas, pitkä-lyhyt.
  7. Koululainen voisi innostua metsään menemisestä pientä kisailua avuksi käyttäen. Kokeile esimerkiksi tällaista: kuka löytää metsästä eniten eri värejä yhden minuutin aikana? Pienelle lapselle voisi olla mielenkiintoinen kisailu esimerkiksi löytää ensimmäisenä käpy, nähdä ensimmäisenä muurahainen tai koskea isoa puuta. Pienellä lapsella on luontainen kyky innostua ja iloita näkemistään asioista luonnossa. Aikuinen voisi ottaa oppia lapsesta ja heittäytyä lapsen innostumisen myötä mielenkiintoisiin luontoseikkailuihin.

Aikuisen on hyvä huomata, että lapselle aikuisen läsnäolo on tärkeämpää kuin erityinen evästelykokemus tai hienosti järjestetty elämys. Kun vietämme aikaa luonnossa, arvostus ja kunnioitus luontoa kohtaan lisääntyy.

Lisää innostavia ja mielenkiintoisia tehtäviä löydät Minun luontoseikkailuni-kirjasta. Kirjan tehtävät opastavat ja auttavat alkuun, mutta seikkailu voi viedä myös ihan toisenlaisiin paikkoihin ja tutkimusretkiin kuin kirjassa on ehdotettu – sen kannattaa antaa tapahtua.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image