Marjat ovat luonnon oma lääkevarasto – Poimi vatsaa hellivä smoothie-resepti

Mainosyhteistyo_Biomed

Terveen elämän puolesta on sarja, jossa esitellään laadukkaita luontaistuotteita. Omaan elämäntilanteeseen oikein valitut ravintolisät tukevat kehoa ja mieltä matkallasi kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Sarjan kustantaa Biomed Oy. Asiantuntijana juttusarjassa toimii fytonomi Birgit Stenroos. 


Suolisto on ihmisen suurin elin ja sen vaikutus hyvinvointiimme on ratkaiseva. Suolistoa kuormittavat monet tekijät stressistä huonoon ravintoon ja niinpä suoliston päivittäinen tukeminen on ensiarvoisen tärkeää.

Pyörää ei kannata keksiä uudelleen sillä isovanhempamme osasivat hyödyntää marjojen ja pellavan terveysvaikutuksia nimenomaan tehokkaina vatsarohtoina. Näistä valmistettu rouhe on terveysruokaa, jota kavahtavat niin ummetus kuin kohonnut verensokeri ja ne ovat hyväksi myös kolesteroli ja rasva-arvojen hallintaan. Rouheen sisältämät aineet hoitavat suolistoa ja estävät jopa tulehduksia. 

Metsän värikkäät ihmeet

Rouhe, joka sisältää jopa 24 % marjoja – ruusunmarja, mustikka, tyrni ja karpalo – tehostaa elimistön myrkynpoistomekanismeja ja vahvistaa puolustus- ja puhdistusjärjestelmää. Marjarouheet tuovat pellavalle ratkaisevaa lisäarvoa: mahan ja suoliston toiminta paranee ja bakteerien kiinnittyminen suoliston pintaan voi estyä. Marjoja voi syystä kutsua metsien värikkääksi ihmeeksi ja luonnon omaksi lääkevarastoksi.

Karpalo, ruusunmarja, tyrni ja mustikka sisältävät mm. terveydelle tärkeitä flavonoideja, antosyanideja ja fenolisia yhdisteitä, jotka voivat mm. estää ja hillitä tulehdus- ja allergisia reaktioita, sydän- ja verisuonisairauksien kehittymistä ja vähentävät oireita niveltulehduksissa ja nivelrikossa. Ne voivat myös suojata silmän verisuonia ja jopa osittain korjata niiden vaurioita. Marjoja kannattaa syödä myös niiden sisältämien vitamiini- ja hivenainevarantojen vuoksi. Mustikka, karpalo, tyrni ja ruusunmarja sisältävät mm. kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, mangaania, rautaa C-vitamiinia ja B-ryhmän vitamiineja.

Tutkittua marjatietoa

* Mustikka sisältää paljon E- ja C-vitamiinia. Sen sisältämien flavonoidien, antosyaanien, arvellaan vaikuttavan suotuisasti näkökykyyn.

* Tyrnimarjat sisältävät runsaasti C-vitamiinia, yli kolme kertaa enemmän kuin appelsiini, lisäksi tyrnin siemenöljy on todettu hyväksi kuivalle ja atooppiselle iholle.

* Karpalossa oleva väriaine tanniini, proantosyanidiini, vähentää tulehdusten määrää. Karpalo voi parantaa mahan ja suoliston toimintaa, hoitaa virtsateitä, lisätä hyvää kolesterolia ja estää bakteerien kiinnittymistä limakalvojen solun seinämiin. Karpalo saattaa ehkäistä jopa antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien aiheuttamia tulehduksia.

* Ruusunmarjassa on runsaasti C- ja E-vitamiinia ja polyfenoleita, jotka suojaavat viruksilta ja bakteereilta. 


Suomalaiset saavat keskimäärin liian vähän kuitua

Suomalaistutkimuksen mukaan pellavansiemenrouhe lieventää ärtyneen suolen oireita paremmin kuin lääkevalmisteessa käytetty psyllium. Lähes kolmannes pellavansiemenestä on kuitua, mistä neljäsosa on liukenevaa. Moneen muuhun kasviin verrattuna liukenevien kuitujen määrä on korkea. Kuidut ovat välttämättömiä ruoansulatuskanavan normaalille toiminnalle. Ravintokuitua pitäisi saada 25–35 g/päivä, mutta suomalaiset saavat sitä vain n. 22 g/päivä. Riittävän kuitupitoisen ravinnon on todettu ehkäisevän ummetusta ja on tärkeää myös mm. verenpaine- ja sepelvaltimotaudissa, ylipainoisuudessa, kohonneessa verensokerissa, sappikivitaudissa, maha- ja pohjukkaissuolihaavassa ja ärtyvän suolen oireyhtymässä.

Pellavansiemenlima suojaa suolistoa

Pellavansiemenen pintakuoren alla on runsas limasolukerros. Pellavansiemenen liukenevien kuitujen sisältämät polysakkaridit imevät itseensä tehokkaasti vettä. Turvotessaan ne muodostavat limaa, joka suojelee mahasuolikanavan pintakerrosta. Liukenevat kuidut ovat suolen normaalille bakteerikannalle hyvää ravintoa. Hyvälaatuiset bakteerit pääsevät kasvamaan edistäen suoliston terveyttä.

Pellavansiemenrouheen kuiduista 2/3 on liukenemattomia. Ne sitovat suolen sisällä itseensä vettä ja yhdessä lima-aineiden kanssa lisäävät paksusuolen sisältöä. Ulostusmassan suuretessa ulostusrefleksi laukeaa. Pellavansiemenrouhe myös lisää lievästi suolen motorista toimintaa.

Resepti: Pellava-smoothie

2 rkl marjaista pellavarouhevalmistetta
1 dl turkkilaista luonnonjogurttia
1 dl mustikoita
1 dl mansikoita
1–2 dl kauramaitoa
1–2 rkl hunajaa tai intiaanisokeria
Sekoita tehosekoittajalla. Anna tasaantua ja nauti!
Resepti on poimittu kirjasta Parantava ruoka – pellavarouhe (Mividata 2012).

Pellavansiemenistä ja marjoista valmistettua Linomix-rouhetta myyvät asiantuntevat luontaistuotekaupat.


Biomed Oy on vuodesta 1982 alkaen kehittänyt ja valmistanut ravitsemushoitoihin soveltuvia ravintolisiä ja erikoisvalmisteita. Biomedin toimintaperiaatteena on pitkäjänteinen yhteistyö eri tutkimuslaitosten, yliopistojen ja käytännön lääkäreiden kanssa sekä eri alojen tietotaidon hyödyntäminen tuotteiden kehittämisessä.

biomed-logo-2013

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image