10 tapaa, joilla hunaja tekee hyvää – Tunnetko myös nämä yllättävät konstit?

Mainosyhteistyö Hunajayhtymän kanssa.

Melkein joka kodin kaapista löytyy purkki hunajaa, mutta harva tietää, miten monikäyttöistä se on. Mehiläisten valmistama hunaja on aito luonnontuote, joka tukee terveyttä ja hyvää oloa sisäisesti ja ulkoisesti. Jo vanhan kansan tuntemaa ja arvostamaa hunajaa ei kannata unohtaa trendikkäiden superfoodien varjoon – hunaja on paljon muutakin kuin teekupposen makeuttaja.

Hunajan hyviin puoliin kuuluu myös, että sitä saadaan läheltä ja se on hinnaltaan edullista. Luonnon ystävää ilahduttavat lisäksi hunajan valmistuksen ympäristövaikutukset – luonto kiittää, kun pörriäiset ahertavat.

Tässä 10 tapaa, joilla hunaja tekee hyvää. Saatat yllättyä!

1. Flunssan taltutukseen ja vastustuskyvyn tukemiseen

Hunaja on päässyt jopa Käypä hoito -suositukseen toimivana yskän lievittäjänä. Flunssakaudella moni vannoo hunajan nimeen parhaana nuhan ja köhän lievittäjänä sekä vastustuskyvyn vahvistajana. Hunajaa käytetään varsinkin talvikaudella paljon sekä sisäisesti että ulkoisesti.

Flunssa-aikaan sopii erityisesti kiteinen, kova hunaja, jota lohkotaan purkista lusikalla. Lohkaise palanen ja anna sen sulaa suussa.

2. Ulkoisesti pieniä ihorikkoja lievittämään

Antibakteeristen ominaisuuksien vuoksi hunajaa on perinteisesti käytetty haavanhoidossa. Sillä voi kokeilla lievittää myös pieniä palovammoja sekä nirhaumia niin perheen ihmis- kuin eläinjäsenille. Voit sipaista sitä iholle suoraan purkista. Jopa viruksen aiheuttaman huuliherpesrakkulan päälle kannattaa testata hunajaa!

3. Sisäisesti tulehduksiin ja ruuansulatusvaivoihin

Sisäisesti nautittuna hunaja soveltuu muun muassa infektiotautien ehkäisyyn ja hoitoon sekä ruuansulatusvaivoihin. Hunajassa on yli 200 mehiläisen valmistamaa ja käsittelemää ainesosaa, joiden kaikkia mahdollisuuksia ei vielä edes tunneta. Antibakteeristen yhdisteiden lisäksi joukossa on mm. vitamiineja, kivennäisaineita, antioksidantteja, erilaisia entsyymejä sekä mineraaleja ja hivenaineita.

4. Kauneudenhoidon apuna

Iho ja kukkaro kiittävät, kun teet hunajasta hellästi kuorivan kasvonaamion. Se auttaa pehmentämään ja puhdistamaan ihoa.

Sekoita notkeaan hunajaan hiukan käytettyjä, pehmeitä kahvinpuruja. Mitä enemmän puruja, sitä kuorivampi vaikutus. Kasvonaamioon niitä kannattaa käyttää vain hieman.  Levitä naamio puhtaalle, kostealle iholle ja pyörittele hellästi sormin. Vältä silmänympärysihoa. Huuhtele pois ja tunne iholla hunajan pehmentävä vaikutus.

Hunajaa kannattaa kokeilla iholle myös saunahoitona. Se sitoo kosteutta ja tekee hyvää erityisesti kuiville ihoalueille.

Paras yleishunaja kauneudenhoitoon on pehmeäksi ja notkeasti vaivattu kukkaishunaja, sillä se levittyy hyvin iholle.

5. Sokerinkäytön vähentämiseen

Hunaja auttaa vähentämään sokeria ruokavaliosta – hunaja aistitaan sokeria makeammaksi, joten pienempi määrä hunajaa riittää makeuttajaksi. Hunajaa tarvitaan vain reilu puolet sokerin määrästä. Kohtuullinen määrä hunajaa on hyvä apu, kun haluat syödä terveellisemmin ja vähentää valkoisen sokerin käyttöä.

6. Kotikokin bravuureihin

Hunaja antaa ruualle makua, mehevyttä ja kauniin värin. Kun käytät ruuanlaitossa hunajaa, valmis ruoka ei maistu hunajalta, vaan hunaja korostaa raaka-aineiden ja esimerkiksi yrttien makua ja tuo ruokaan mehevyyttä. Hunaja sopii kaikkeen ruuanlaittoon. Sokerin voi lähes aina korvata hunajalla paitsi silloin, kun tarvitaan sokerin tuomaa kuohkeutta – esimerkiksi vatkattavassa kakkupohjassa.

Kun haluat ruokaan kauniin ruskean paistopinnan tai haluat parantaa ruuan säilyvyyttä, kannattaa käyttää hunajaa. Yli 200 herkullista hunajareseptiä löydät Hunajayhtymän reseptipankista TÄÄLTÄ.

7. Rentoutumiseen ja parempaan uneen

Hunaja rentouttaa oloa lisäämällä serotoniinin eritystä. Serotoniini vaikuttaa esimerkiksi unen laatuun ja nukkumiseen, joten lusikallinen hunajaa sopii ihanasti rauhoittavaan iltajuomaan.

Illalla nautittu hunaja-annos voi auttaa myös aamuyön heräilyyn. Aamuyöllä verensokeri on matalimmillaan ja se saattaa jopa herättää unesta. Hunajan sisältämä glukoosi muuttuu maksassa nopeasti glykogeeniksi, jota keho pystyy unen aikana ottamaan käyttöön.

8. Allergian siedätykseen

Siitepölyn hiukkasia sisältävä hunaja voi helpottaa siitepölyallergian oireita. Marraskuusta maaliskuuhun säännöllisesti nautittuna hunaja saattaa vähentää oireita ja antihistamiinien tarvetta keväällä ja kesällä.

Jos haluat kokeilla hunajaa tähän ja olet herkkä siitepölylle, käytä suodatettua juoksevaa hunaja. Siitä on siivilöity pois osa siitepölystä. Jos et allergiaoireiden takia voi käyttää tavallista hunajaa, tämä vähemmän siitepölyä sisältävä suodatettu hunaja saattaakin sopia.

9. Hunaja tekee hyvää luonnolle

Hunaja on niitä harvoja ruokakaupassa myytäviä tuotteita, jonka hiilijalanjälki on plussan puolella. Syynä tähän on pölytystyön hyvää tekevä vaikutus luontoon.

Kun mehiläinen kuljettaa siitepölyä kukasta kukkaan, se samalla pölyttää lähialueen kasveja. Pienten siivekkäiden ahkera uurastus parantaa sekä viljelykasvien että luonnonkasvien määrää ja laatua. Ilman mehiläisiä sadot jäisivät niukemmiksi. Mehiläisten ansiosta marjoista ja hedelmistä tulee suurempia ja ne kypsyvät nopeammin ja tasaisemmin.

Tämän pölytystyön merkityksen on arvioitu olevan Suomessa jopa 60 miljoonaa euroa. Voidaan ajatella, että jokainen hunajalusikallinen on pieni kädenojennus Suomen luonnolle, viljelijöille ja maatalouden omavaraisuudelle.

10. Kotimaisen työn arvostamiseen

Kun suosit kotimaista hunajaa, tuet samalla suomalaista käsityötä, yrittäjyyttä sekä maatalouden omavaraisuutta.

Suomessa mehiläishoitajat ovat suurimmaksi osaksi harrastajia tai pienyrittäjiä. Kotimaisen hunajan ostaminen auttaa näin pitämään mehiläishoitajan ammatin elossa.

Hunajayhtymän verkostoon kuuluu 150 mehiläishoitajaa, joiden keräämät hunajat pakataan Loimaalla. Hunajayhtymän hunajapurkeista näet, mistä päin Suomea purkin hunaja on peräisin. Kaikki Hunajayhtymän hunaja on tutkittua ja alkuperältään jäljitettävissä.

Tiesitkö, että hunaja on yksi maailman eniten väärennetyistä elintarvikkeista?

Hunaja kuuluu maailmalla elintarvikeväärennösten kärkikolmikkoon. Tutkittua hunajaa ostamalla vältät väärennökset, joissa hunajaa on esimerkiksi jatkettu sokerilla, sekoitettu muihin aineisiin tai käsitelty tavalla, joka hävittää hunajan arvokkaat hyödyt.

Hunajayhtymän hunaja on aito luonnontuote, eikä sitä käsitellä teol­lisesti. Siihen ei lisätä mitään eikä siitä pois­teta mitään. Lisäksi kaikki hunaja tutkitaan ennen pakkaamista.

Ainoana Suomessa Hunajayhtymällä on laadunvarmennuksen sertifikaatti, joka takaa, että purkissa on aito luonnontuote.

Kokeile miten hunaja tekee hyvää ja tilaa oma kotimainen purnukkasi Hunajayhtymän verkkokaupasta TÄÄLTÄ.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image