7 tapaa nauttia metsästä yhdessä lasten kanssa – Monta ihanaa keinoa vahvistaa lapsen luontoyhteyttä!

Milloin keksimme, että on olemassa kaksi: ihmiset ja luonto? Se tuntuu niin tavalliselta jaolta, mutta muinaissuomalaiset eivät näin kokeneet. Ehkä alkuperäiskansoilla nykyäänkin on vain yksi jakamaton maailmankaikkeus. Ehkä tämän kaiken elämän yhteyden kokevat myös paljon meditoineet ihmiset. Pohdin aihetta myös uudessa Metsässä-kirjassani.

Joukossamme on kuitenkin ihmisiä, jotka voivat palauttaa meidät tämän jakamattoman luonnon kokemukseen – yhdeksi luontokappaleeksi muiden joukkoon. Lapset, ja erityisesti pienet lapset, elävät vielä osana luontoa, kuten meille kaikille olisi usein hyväksi.

Mennään siis lasten kanssa metsään ja luonnon keskelle!

Tässä seuraavaksi on ideoita, joita voimme käyttää yhteiseen luontokokemusta syventäviin leikkeihin lasten kanssa.

Näitä leikin askelia voi seurata tässä järjestyksessä tai sitten voi mennä ihan omalla flow’lla ja tyylillä. Samoin eri ikäisille lapsille voidaan tarvita pieniä muokkauksia leikkiin. Tosin monet seuraavista toiminnoista koskettavat jotakin hyvin juurevaa ja alkuperäistä meissä kaikissa. Siten ne kyllä sopivat kaikenikäisille.

1. Keräilkää 

Olemme vielä niitä samoja metsästäjä- ja keräilijöitä kuin kymmeniä tuhansia vuosia sitten. Herkistäkäämme tätä vaistoa nyt yhdessä lasten kanssa keräilemällä keppejä, tikkuja, käpyjä, kiviä ja muita irtonaisia (kuolleita) luonnon asioita ja kappaleita.

2. Keräilkää varasto 

Ihmiset, kuten monet muutkin lajit, haluavat kerätä varastoja. Täällä kylmien talvien Suomessa se on aikoinaan ollut kaiken elämisen perusta. Kerätkää siis pieni varasto.

3. Järjestäkää 

Monilla lapsilla ja aikuisilla on tarve luoda järjestystä. Järjestäkää siis kivet, kepit ja kävyt ja muut omiin kasoihin. Ehkä haluatte järjestää kaikki riveihin pienemmistä suurimpaan tai värien tai muiden ominaisuuksien mukaan.

4. Tutkikaa

Jos joku laji tällä planeetalla on todellinen tutkija, niin se on ihminen. Heittäytykää tutkimaan kaikkia aarteitanne yhdessä yksi kerrallaan tai ainakin osaa niistä. Tämä lapset osaavat. Pienet lapset osaavat katsoa kivien pieniä uurteita, värejä ja muotoja suurella kiinnostuksella. Se on hyvä huomioimisen harjoitus myös meille aikuisille ja ovi maagiseen minimaailmaan. Ehkä haluatte antaa myös mielikuvituksen lentää ja etsiä vaikka kivistä eläin- tai ihmishahmoja.

5. Rakentakaa 

Nyt kun olette tutkineet ja tiedätte, että mitä kaikkea hyvää teillä onkaan varastossa, niin voidaan siirtyä seuraavaan leikkiin. Ihminen on luontainen rakentaja. Katso vain ympärillesi etenkin, jos olet kaupungissa. Herättäkää nyt sisäinen rakentaja ja taiteilija.

Rakentakaa yhdessä eri luontokappaleistanne mandala. Tehkää yhdessä kehä ja täyttäkää se sitten pienemmillä elementeillä: kävyillä, kivillä ja muilla. Tässä leikin tekee kivaksi se, että jokainen saa vuorollaan vapaasti laittaa vain yhden oman kappaleensa tuolla tietyllä kierroksella. Näin saa harjoitella vuoronsa odottamista ja täytyy myös hyväksyä muiden ratkaisut yhteisluomuksessa. Samoin aikuisena voi kuunnella taiteellista vaistoaan ja intuitiotaan ja kuulostella että, minne mandala kaipaa juuri sinun käpyäsi tai tikkuasi.

 

6. Olkaa maagisia

Pienet lapset, muinaiset ihmiset ja monet alkuperäiskansat elävät maagisessa todellisuudessa, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Päättäkää nyt, että mandalaluomuksenne on maaginen taika ja se tuo kaikille hyviä asioita.

Haastatelkaa jokaista osallistujaa pienimmästä suurimpaan siitä, mitä hyviä konkreettisia asioita tai abstrakteja laatuja esimerkiksi iloa, rakkautta, läsnäoloa ja runsautta maaginen mandalanne nyt tuo teille. Voitte valita yksilönäkökulman tai ajatuksen siitä, että mitä hyvää mandala toisi koko perheelle. Ole aikuisenakin hetken kuin lapsi ja ajattele, että kaikki on mahdollista. Tämä voi olla mahtava yhteinen taikahetki, vaikka se Tesla tai uusi työpaikka ei heti ilmestyisikään. Nauttikaa kuitenkin hetki taikakokemuksesta, joka jättää alitajuntaan hyviä vaikutteita.

7. Siivotkaa tai jättäkää 

Ehkä mandalaa ei ole soveliasta jättää paikoilleen. Tällöin palauttakaa se ja aarrevarasto satunnaiseen järjestykseen takaisin luontoon. Tai ehkä voitte jättää sen luonnon voimien, eläinten ja ihmisten (ovat myös luontokappaleita) hajotettavaksi.

 

Menkäämme siis metsään pienten ihmisten kanssa ja yhdessä herättäkäämme alkuperäisiä ja myönteisiä ihmislajin taipumuksia, luontoyhteyden kokemuksia ja elämän maaginen makua.

 

 

Kurkkaa Jarkon uutuuskirja Metsässä.

Unsplash kuvat: Gabby Orcutt / Bambi Corro /  Jenn Evelyn-Ann


Katso täältä seuraavat metsäkoulutukseni – lämpimästi tervetuloa mukaan!

 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image