Oletko herkkä ja huolehdit aina muiden hyvinvoinnista? – 4 asiaa, joista sinä et ole vastuussa

Olen HSP eli erityisherkkä, ja kohtaan terapiatyössäni päivittäin poikkeuksellisen herkkiä ja empaattisia ihmisiä. Olen saanut nähdä ja kokea herkkyyden ihanat ja kuormittavat puolet sekä omassa elämässäsi, että asiakkaitteni kautta. Yksi tärkeä teema, jota käsittelemme jatkuvasti erityisherkkien ihmisten kanssa on liiallinen empatia ja sen aiheuttama uupumus.

Erityisherkkien ihmisten yksi perusominaisuus on kyky aistia toisten ihmisten tunteita. Moni on oppinut pienestä pitäen skannaamaan ympäristöään eli tarkkailemaan muita ihmisiä ja heidän tunnetilojaan. Herkkä ja empaattinen ihminen kokee ristiriidat ja negatiiviset tunteet hankalina, ja pyrkii usein varmistamaan että kaikilla olisi hyvä olla.

Toisten tunteiden huomioiminen ja tarpeiden kunnioittaminen on hyvä asia, mutta omien rajojen täytyy olla selkeät, jotta tuosta ominaisuudesta ei tule taakka, joka verottaa omaa hyvinvointia.

Jos olet herkkä ja empaattinen, muista tämä:

1. Sinä et ole vastuussa toisten ihmisten tunnereaktioista.

Sinulla on lupa tehdä omia valintoja ja ilmasta omia tunteitasi ja tarpeitasi. Se, miten toinen niihin reagoi, on hänen vastuullaan, jos et toiminnallasi ole tieten tahtoen pyrkinyt satuttamaan.

Jokainen aikuinen ihminen on itse vastuussa omista tunteistaan ja siitä, miten niitä käsittelee. Elämä helpottuu kun opettelee sietämään myös epämukavia tunteita.

2. Sinä et ole vastuussa kenenkään onnellisuudesta.

Moni herkkä asiakkaani on jo lapsena ottanut toisten onnellistajan roolin. Kenties isä tai äiti tai molemmat ovat olleet onnettomia ja perheessä on ollut huolta.

Herkkä lapsi omaksuu helposti kiltin ja vaivattoman ihmisen roolin ja ryhtyy pitämään huolta toisten hyvinvoinnista omat tarpeensa sivuuttaen. Se tie johtaa herkästi tyytymättömyyteen, masennukseen ja arvottomuuden tunteisiin. Aseta siis oma onnesi riittävän korkealle prioriteettiesi joukossa.

3. Sinä et ole vastuussa toisten ihmisten velvollisuuksista.

Tunnollisuudessaan ja auttamisen halussaan herkkä ja empaattinen ihminen saattaa muuttua ylivastuulliseksi. Kenties oman elämän tärkeät ihmiset eivät ole osanneet hoitaa asioitaan vastuullisesti ja se on aiheuttanut stressiä. Välttyäkseen stressiltä ja epäjärjestykseltä, herkkä ihminen alkaa kantaa muidenkin vastuita.

Kaiken on oltava aina kontrollissa ja jotta asiat tulee tehtyä hyvin, ne on tehtävä itse. Tämä on uuvuttavaa. Joskus täytyy uskaltaa päästää irti liiallisesta kontrollista ja antaa muiden kantaa vastuu omista tekemisistään ja tekemättä jättämisistään. Siitä voi seurata tilapäistä harmia, mutta et tee itsellesi tai toiselle ihmiselle palvelusta säntäämällä aina hoitamaan hänen vastuulleen kuuluvat asiat.

4. Sinä et ole vastuussa hyvän tunneilmapiirin ylläpitämisestä.

Varsin monella kohtaamallani erityisherkällä on sellainen tausta, että he ovat joutuneet lapsuudessaan varomaan isän tai äidin hermostuttamista. He ovat oppineet toimimaan varovaisesti ja olemaan keikuttamatta venettä.

Tässä on se suuri vaara, että omat tarpeet jäävät täyttymättä ja tunteet tulevat tukahdutetuiksi. Sisälle kertyy vuosien varrella melkoinen kiukkumöykky.

Tiedän monia, jotka ovat ottaneet perheen hauskuuttajan roolin ja kantaneet koko ikänsä vastuuta hyvän ilmapiirin ylläpitämisestä. Se on järjettömän väsyttävää!

Anna itsellesi lupa olla niin kuin olet. Se ei tarkoita lapsellista kiukuttelua ja pahan olon kaatamista toisten niskaan, vaan emotionaalista rehellisyyttä. Sinullakin on lupa olla huonoja hetkiä ja sinulla on lupa saada tarvitsemaasi tukea.

Herkälle on houkuttelevaa myötäillä, joustaa ja antaa periksi, jotta muut pysyisivät tyytyväisinä, mutta sen hinta on kovin korkea. Sanomalla aina kyllä toisille, tulee sanotuksi liian usein ei itselle. Se kerryttää emotionaalista taakkaa ja nakertaa positiivista suhdetta omaan itseen.

Muista siis olla hyvä itsellesi ja huolehtia omista tarpeistasi. Näin herkkyytesi ja empaattisuutesi pääsee rikastuttamaan elämääsi ja läheistesi elämää hyvällä tavalla.

Kiltin voimakortit -uutuuskorttipakan herkän hyvinvointiin löydät nyt verkkopuodistamme:

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image