Luonnossa lapsi oppii huomaamattaan läsnäolotaitoja, jotka kantavat elämässä pitkälle

Lapsuudesta mieleeni ovat jääneet monet seikkailut ja leikit lähimetsässä. Luonnosta löytyi vaikka mitä tutkittavaa, upeita keppejä ja hienoja kiviä. Tykkäsin myös kerätä käpyjä ja pysähtyä seuraamaan perhosten lentoa.
Eräiden tiettyjen puiden oksien alta pääsi ryömimään hienoon majaan, joka toimi monissa leikeissä kotina ja pesäpaikkana. Maja tuntui turvalliselta, siellä oli mukava olla kaverin kanssa ja joskus yksinkin. Maja oli hyvä paikka pysähtyä tutkimaan mitä mullan alta löytyy tai käydä makoilemaan lehtimatolle kaikessa rauhassa. Maja oli yksi lempipaikoistani, siellä oli rauhallista ja viihtyisää.

Lapsuudessa koetuista luontohetkistä olen saanut paljon eväitä elämään. Sen lisäksi, että luonto on mainio ympäristö leikeille ja tutkimusretkille, se tarjoaa myös mahdollisuuden oppia monia taitoja, jotka kantavat elämässä pitkälle. Tässä esimerkkejä asioista, joiden oppiminen auttaa lasta myöhemmin elämän eri vaiheissa.

Pysähtyminen ja rauhoittuminen

Arjen velvoitteet, hektinen kaupunkielämä ja älylaitteet aistiärsykkeineen kuormittavat sekä aikuisen että lapsen mieltä, kehoa ja aisteja. Luontohetki voi olla tälle kaikelle vastapaino, luonnossa ei tarvitse suorittaa. Kun lapsi oppii löytämään luonnosta paikan pysähtymiselle ja rauhoittumiselle, hän voi hyödyntää sitä myös myöhemmissä elämänvaiheissaan.

Innostuminen ja uteliaisuus

Lapset ovat luonnostaan uteliaita tutkimaan ympäristöään ja suhtautuvat yleensä mielenkiinnolla uusiin asioihin. Aikuinen pitää monia asioita helposti merkityksettöminä ja itsestään selvinä, mutta lapsi hämmästelee pieniä luonnon ihmeitä ja innostuu tutkimaan havaitsemiaan asioita, esimerkiksi pikkuötököitä, kiviä ja keppejä. Utelias suhtautuminen maailmaan voi auttaa lasta myöhemminkin elämässä löytämään uusia näkökulmia ja luovia ratkaisuja kohtaamiinsa haasteisiin.

Omien tunteiden havainnointi

Luonnossa on tilaa olla kaikkine tunteineen. Luontoympäristö, jossa ei ole nopeita aistiärsykkeitä tarjoaa mahdollisuuden havainnoida, miltä itsestä tuntuu. Miltä tuntuu, kun katselee taivaalla liikkuvia pilviä tai muuttomatkalle valmistautuvia lintuja? Luontoympäristö voi auttaa lasta tunnistamaan ja käsittelemään tunteitaan, mistä on hyötyä elämän eri vaiheissa.

 

Lisää luontoon liittyviä tehtäviä uutuuskirjassani Minun luontoseikkailuni. Kirjan monipuoliset tehtävät ohjaavat tutustumaan luontoon ja pysähtymään hetkeen.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image