Miksi piirteet, johon ihastumme toisessa, alkavat myöhemmin ärsyttämään?

Usein ihastumme toisessa ihmisessä johonkin hänen tiettyyn piirteeseensä. Toisen rauhallisuus saattaa tuntua täydentävän omaa levottomuutta. Tai toinen on aktiivinen saaden oman passiivisen kehon liikkeelle. Myöhemmin, suhteen edetessä, nuo samat piirteet voivat olla juuri niitä piirteitä, jotka herättävät itsessä nyt ärtymystä, ihastuksen sijaan. Miksi näin tapahtuu? Polariteetit ovat yksi mahdollinen näkökulma aiheeseen.

Hahmoterapian perustaja Fritz Perls totesi aikanaan: ”Luulemme katselevamme ikkunasta ulos, mutta oikeasti asumme peilisalissa.” Eli me ikään kuin näemme ympäristön ja toiset ihmiset oman itsemme kautta. Heijastamme sisäisen maailmamme ulkopuolellemme. Näin ollen ne piirteet toisissa, jotka herättävät meissä vahvoja tunteita, ovat kenties juuri niitä piirteitä, jotka ovat itsellemme merkityksellisempiä. Kun olemme avoimia tunteille, joita toisen piirteet meissä herättävät, voimme kenties oppia jotain uutta itsestämme.

Polariteettien mukaan meidän minuutemme koostuu lukuisista erilaisista piirteistä ja niiden vastakohdista. Ja voidaksemme todella olla jonkin piirteemme kaltainen, on meidän hyvä tunnistaa sen polariteetti eli vastakohta. Jokaisella piirteellä on hyödyt ja haitat eri yhteyksissä. Esimerkiksi ollaksemme todella rehellisiä, on meidän hyvä tunnistaa ja hyväksyä ”epärehellisyytemme”. Liika rehellisyys voi jossain tapauksissa johtaa omien rajojen ylittämiseen eli näin ollen epärehellisyys eli tässä tapauksessa pidättyvyys voi olla joskus hyväksi. Myös varsin latautunut piirre epärehellisyys saa kenties uuden merkityksen.

Se, millaisia piirteitä kumppanissa etsimme, vaihtelee. On sanottu, että ensimmäisessä isossa rakkaudessa etsisimme omien piirteidemme vastakohtia toisessa, kun taas seuraavassa suhteessa samankaltaisia piirteitä. Toisaalta tutkimuksissa on todettu suurimman osan ihmisistä etsivän aina vain samankaltaisia piirteitä toisesta. Parisuhteessa voimme kokea jotain itsestämme puuttuvia tai tiedostamattomia piirteitä toisen kautta. Voit pohtia ihmissuhteitasi. Miten asia on kohdallasi?

Omassa elämässäni olen iloinnut toisen aktiivisesta energiasta, joka on saanut kehoni liikkeelle. Kuitenkin suhteen edetessä toisen aktiivisuus on voinut joskus ärsyttää. Itselläni kyseessä ollut halu palautumiseen ja myös rajojen asettamisesta tai tässä tapauksessa kykenemättömyydestä asettaa niitä. Eli vaikka olen päässyt kokemaan ”vastakkaista” piirrettä toisen kautta, on meillä omat piirteemme ja tarpeet niihin liittyen. Ärtymys on kenties syntynyt siitä, etten ole sanonut ei, vaikka olisin halunnut. Kuitenkin itselleni on selvää, että aktiivisuudessa esimerkiksi liikunnan kautta on hyötyjä, kuten sen vastakohdassakin, palautumisessa.

Yksi mahdollinen vastaus otsikon kysymykseen voisi siis olla, että ihastumme tiettyyn piirteeseen toisessa siksi, että se piirre on kenties myös itsessämme, mutta se on tiedostamaton tai piilossa. Ja jos en tunnista tuota piirrettä itsessäni ja hyväksy sitä, se voi ajan myötä alkaa ärsyttämään.


Jos haluat tutkia lisää omia ja toisen piirteitä,m voit tehdä sen esimerkiksi Valot & varjot minussa -korttien avulla. Tässä yksi tapa käyttää kortteja: Mieti jotain henkilöä, jota kohtaan tunnet voimakkaita tunteita, esimerkiksi vihaa tai ärtymystä tai kenties rakkautta tai ihailua. Valitse tunnetta herättävät piirteet korteista ja laita ne eteesi. Mieti aluksi: Mitä nämä toisen ihmisen piirteet tarkoittavat sinulle? Mikä on sinun suhteesi ko. piirteisiin? Tunnistatko tai hyväksytkö näitä piirteitä tai niiden polariteetteja itsessäsi? Mitä hyötyjä ja haittoja piirteistä on eri tilanteissa? Pohdi lopuksi: Mitä samoja piirteitä sinussa ja toisessa henkilössä on? (Kerää kaikki yhteisiä piirteitänne kuvaavat kortit eteesi.) Miten yhteiset piirteet näkyvät suhteessanne, toiminnassanne ja valinnoissanne?

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image