Älä kierrä angstia – näillä keinoilla voit käsitellä sitä

Moni havahtuu tavallisissa arjen tilanteissa huomaamaan, että olotila on epämääräisen ärtynyt, kiukkuinen tai pahantuulinen. Kauppajonossa seisominen ketuttaa, jonkun toisen kommentti on jäänyt kaivelemaan tai joskus sitä tuskastuu vain itseensä, kun unohti jumppakamat kotiin. Jos näitä arkisia olotiloja koittaa väistellä liiaksi, ne voivat jäädä vaivaamaan ihan huomaamatta.

On täysin luonnollista, ettei epämiellyttäviä olotiloja haluaisi kokea. Vältämmehän muutoinkin arjessa epämukavuutta. Väistelyn sijaan saatetaan tarvita muita keinoja. Angstin kokemuksesta puhutaan paljon, mutta mitä sille sitten oikein voisi tehdä? Miten omia tuntemuksiaan voisi käsitellä?

1. Tunnista ja tunnusta

Yritämme usein kieltää koko ikävän kokemuksen olemassaolon. Emme sallisi itsellemme kokea vaikka ärtymystä pikkuasioista. Ei kai nyt kauppajonossa seisominen saisi ärsyttää? Tutkimusten mukaan pelkkä sanan löytäminen omalle kokemukselle helpottaa. Koita löytää kokemuksellesi jokin sitä kuvaava sana, tai vaikka lause, joka kiteyttää sen. Millainen ääni kuvaisi sitä? Etsi rauhallinen paikka ja päästä se ulos sanoina. Joskus kirosana tai vaikka karjaisu antaa angstin kokemukselle muodon, joka auttaa sen käsittelyä.

Oman kokemuksen tunnustaminen ja salliminen itselle on avain sen helpottamiseen. Kun itsekseen tuskailu kuormittaa, pysähdy tutkailemaan kokemustasi kaikessa rauhassa. Kuinka voimakas nimeämäsi kokemus on asteikolla 1-10? Missä kohtaa tunnet sen kehossasi, ja miltä se tuntuu? Mitä ajatuksia ja tunteita siihen liittyy? Kysy sitten itseltäsi, miten voisit kokea enemmän väljyyttä ja tilaa tilanteessa, jossa olet.

2. Kehon kautta purkaminen

Saatat tunnistaa kokemuksesi parhaiten kehossasi. Jostakin kiristää tai puristaa, olo voi olla voimaton tai jopa aggresiivinen. Moni onkin huomannut, että juoksulenkki tai muu liikunnallinen tekeminen helpottaa oloa. Hienoa jos olet löytänyt jonkin itsellesi sopivan tavan purkaa angstin sävyttämää olotilaa.

Voit kokeilla löytää ilmaisutapaa kokemuksellesi kehon kautta ihan tietoisestikin. Mieti, millainen asento voisi kuvata kokemaasi olotilaa. Entä mikä olisi vastakohta tälle asennolle? Jos vaikka hartiat tuntuvat painuvan kasaan, ota korostetusti tuo asento. Kokeile sitten vastakohtaa, miltä tuntuu avata rintakehää? Olisiko jokin liike, joka helpottaisi oloasi?

3. Kirjoita tai piirrä

Angstin kokemukselle voi olla haastavaa löytää selkeää sanallista ilmaisua. Sen sijaan voi kokeilla muitakin keinoja. Jos huomaat angstisi liittyvän jonkun toisen toimintaan, kirjoita kirje tälle henkilölle. Päästä paperille kaikki ajatukset ja tunteet, joita mieleesi tulee. Kun olet saanut kaiken ulos, lue tekstisi vielä läpi. Älä kuitenkaan näytä kirjoittamaasi muille, sen sijaan voit repiä sen pieneksi silpuksi. Ehkä sitten on helpompi päästää kokemuksesta irti.

Jos pidät piirtämisestä tai maalaamisesta, tee kuva kokemuksestasi. Piirrä tai maalaa se sellaisena, kuin se tulee ulos. Voit miettiä, millaiset värit kuvastaisivat kokemustasi parhaiten ja käyttää puuvärejä tai vesivärejä. Älä mieti lopputulosta, vaan kuvasi voi jäädä lapsenomaiseksi tai rumaksikin. Pääasia, että kokemus pääsee ulos paperille. Tarkastele sitten tekemääsi kuvaa. Minkä nimen nyt antaisit sille?

Kun annat kokemuksellesi hetken aikaa ja jonkin keinon päästä ulos, se ei jää vaivaamaan sinua ja pilaa päivääsi. Luota prosessiin ja löydä itsellesi sopivat keinot käsitellä meitä kaikkia silloin tällöin vaivaavaa angstia.

Opi purkamaan ja käsittelemään vihaa, kiukkua ja muita räjähdysherkkiä tunteita Angstin purku -korttien avulla – kortit sopivat lapsille, nuorille ja aikuisille:

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image