Ero ei ole epäonnistuminen, vaikka se siltä voi aluksi tuntua

Kriisi tarkoittaa ratkaisevaa käännettä. Siihen liittyy samaan aikaan vaaran ja pelon tunteita, mutta myös mahdollisuus. Se on hetki, jolloin tunnemme avuttomuutta, hätää ja huolen tunteita. Keskellä kriisiä on vaikea nähdä kulkusuuntaa, tulevaisuus jota kohti kuljit mielessäsi, on  muuttunut. Voi olla jopa, ettet näe edes uutta mahdollisuutta. Älä pelkää, se kyllä aukenee.

Elämäntilanteet voivat myös kriisiytyä pikkuhiljaa ja eskaloituvat kun seinä tulee vastaan. Tätä näen paljon pariterapiatyössäni. Ihmisillä on käsittämätön kyky sinnitellä vuosiakin toimimattomissa ja kuormittavissa parisuhteissa, koska eroaminen ja sen seuraukset pelottavat. Luovuttaminen koetaan niin suurena epäonnistumisena, että tyytyminen toimimattomaan nykytilaan nähdään parempana vaihtoehtona. Joitakin pelottaa yksinäisyys. Toisille on kestämätön ajatus luopua ydinperheestä, vaikka kaikki perheenjäsenet voivat huonosti. Henkiseen ja fyysiseenkin väkivaltaan voi turtua kun sille altistaa itsensä tarpeeksi kauan aikaa, näin epänormaalista tulee normaali, eikä ihminen enää luota omaan kokemukseensa.

Ero voi asettaa meidät myös tekemään isoja valintoja, vaikka se olisi viimeinen asia, johon meillä olisi sillä hetkellä voimia. Kriisin keskellä voi kuitenkin huomata saavansa yllättäviä voimia, jotka auttavat toimimaan hyvinkin rationaalisesti. Moni kokee keskellä kriisiä kulkevansa kuin automaattiohjaukselle. Se on mielen suojamekanismi, joka auttaa meitä ymmärtämään tilannetta pala palalta. Touhuaminen ja järjestely auttavat silloin kestämään vaikeita tunteita. Jotkut ihmiset taas lamaantuvat ja tulevat toimintakyvyttömiksi myllerryksen keskellä.

Kumppanin äkillinen eropäätös, joka tulee niin sanotusti puun takaa, voi olla kokemus, josta selviytymiseen menee kauan aikaa. Jos suhde on ollut itselle tärkeä tai ero tapahtuu keskellä rakastumisvaihetta, on irrottautuminen tuskallista, kuin huumevieroituksessa olemista. Mieli vastustaa muutosta ja kaipaa ihmistä, jota ilman tuntuu olevan mahdotonta elää. Takaumat ja voimakkaat vihan ja häpeän tunteet voivat yllättää vielä aikojen kuluttua.  Kriisit eivät ole kuitenkaan vain poikkeustiloja, vaan myös mahdollisuuksia tarkastaa oman elämänsä suunta. Jonakin päivänä kun käännht katsomaan taaksepäin voit huomata, että kokemuksesi auttoi sinua ottamaan merkityksllisemmän suunnan elämässäsi.

 

Marikan Erohehkukorttien avulla pääset erosta eteenpäin

 

 

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image