Saatko sanottua, mitä oikeasti ajattelet? – Rehellisyydestä on yllättäviä hyötyjä

Huomaatko joskus, että sinulla on keskusteluun liittyvä ajatus tai kysymys, mutta et sano sitä ääneen? Oletko koskaan miettinyt, mitä tapahtuisi, jos sanoisitkin ääneen, mitä aidosti ajattelet?

Rohkeasti rehellinen -uutuuskirjan (Bazar 2023) kirjoittajat Reija Könönen ja Sanna Laakkio kertovat, miksi suuta ei kannata pitää supussa, vaikka usein olisi helpompi vain myötäillä muita tai olla hiljaa – oli kyse sitten töistä, parisuhteesta, vanhemmuudesta, suvusta tai ystävyydestä.

Reija Könönen ja Sanna Laakkio, kuvaaja: Sampo Oinonen

1. Jos myötäilen muita, onko siitä haittaa? Jos on, niin kenelle?

REIJA: Se haittaa ennen kaikkea itseä. Silloin ei ota aktiivisen toimijan roolia elämässään. Elää muiden mielipiteiden mukana eikä kerro omaansa. Vahvistaa itselleen (ja muille) ajatusta, että minun mielipiteeni, ajatukseni ja kokemukseni eivät ole tärkeitä. Ei anna oman elämänliekkinsä näkyä. Voi käydä niin, että jos vain nyökyttelee ja myötäilee, omat toiveet ja ajatukset alkavat haalistua ja hapertua, kun ei niitä käytä.

Samalla vie myös muilta mahdollisuuden tutustua minuun ja ajatuksiini. Kattaus ei ole tasapuolinen, jos vain osa keskusteluun olevista tuo kantansa esiin. Keskustelu jää vajaaksi ja jotain oleellista voi jäädä piiloon.

Jos vain nyökyttelee ja myötäilee, omat toiveet ja ajatukset alkavat haalistua ja hapertua, kun ei niitä käytä.

SANNA: Ajattelen, että se myös hankaloittaa tai hidastaa ihmissuhteiden syvenemistä ja lujittumista. Uskon, että ihminen, joka ei tuo itsestään mitään eikä omia ajatuksiaan tai näkemyksiään vuorovaikutukseen, ei ole pitkän päälle kiinnostava kovinkaan monelle.

Haasteita voi tulla esimerkiksi nuorilla, joiden ajatukset ja näkemykset alkavat pikku hiljaa kypsyä. Jos sitten yhtäkkiä alkaa puhua rehellisesti omia ajatuksiaan, voi se hämmentää. Olisi tärkeää tuoda siksi ihan lapsesta asti rakentavasti ja rehellisesti omia ajatuksia ympäristöön.

Ja jos on aina nyökytelly ja myötäillyt parisuhteessaan, voi olla melkoinen shokki, jos vaikkapa vasta viisikymppisenä alkaa kertoa, mitä oikeasti itse ajattelee.

Ajattelen, että muiden myötäily hankaloittaa tai hidastaa ihmissuhteiden syvenemistä ja lujittumista.

2. Jos en kerro, mitä aidosti ajattelen, onko se epärehellisyyttä?

REIJA: Se ei ole epärehellisyyttä, mutta se on oman aidon itsen piilottamista ja oman elämän pääroolista sivuun astumista. Silloin ei arvosta omia mielipidettään ja ajatuksiaan kovinkaan korkealle. Kun ei aidosti kerro mitä ajattelee, samalla viestii itselleenkin: ”Minä ja mielipiteeni eivät ole tärkeitä”.

SANNA: Voisin lisätä, että se on itsensä vähättelemistä. Ikään kuin valitsee toisten puolesta, mikä itsessä on kiinnostavaa ja mikä ei.

Kun ei aidosti kerro mitä ajattelee, samalla viestii itselleenkin: ”Minä ja mielipiteeni eivät ole tärkeitä”.

3. Eikö ole töykeää sanoa toiselle suorat sanat?

REIJA JA SANNA: Riippuu vähän, mitä suorilla sanoilla tarkoittaa. Jos sanoo toiselle totuutensa arvostaen häntä ja tiedostaen, että se mitä sanon ei ole ainoa totuus vaan minun rehellinen kantani asiaan, niin se ei ole töykeää vaan myötätuntoista, rehellistä  ja reilua.

Kaikkea ei tarvitse sanoa, mutta jos asia tuntuu itselle tärkeältä, on hyvä kertoa eikä esittää tai sanoa jotakin, mikä ei ole totta ja aitoa. Se, ettei sano suoraan, voi olla jopa vahingollista sekä toiselle että itselle.

Vuorovaikutus on helpompaa, kun voi luottaa siihen, että toinen sanoo, mitä oikeasti tarkoittaa eikä hänen puheistaan tarvitse etsiä piilomerkityksiä ja pohtia, että mitähän se oikeasti tarkoitti kun se sanoi noin.

Minulle sanotut suorat sanat ja herättävät kysymykset ovat olleet monessa kohtaa elämääni todella tärkeitä. Suorastaan lahjoja, jotka ovat saaneet minut oikeasti ajattelemaan asioita ja näkemään niitä muistakin näkökulmista. En ole aina heti osannut niitä arvostaa, mutta myöhemmin kyllä.

Vuorovaikutus on helpompaa, kun voi luottaa siihen, että toinen sanoo, mitä oikeasti tarkoittaa.

4. Entä jos rehellisyyteni loukkaa muita?

REIJA: Jokainen voi vastata vain omista teoistaan ja tunteistaan. On hyvä pohtia, miksi sanoo sen, mitä sanoo.

Jos viestii omaa totuuttaan ja tekee sen toista ja itseä arvostaen, ei voi vaikuttaa siihen, jos toinen loukkaantuu. Uskon, että kirkkoisä Augustinuksen lausahdus  ”Rakasta ja tee mitä tahdot” pitää pitkälle paikkansa. Jos lähettää sanat rakkaudesta ja arvostaen, ne ovat lahja toiselle ja voivat avata sillmiä. Ellei heti, niin ehkä myöhemmin.

SANNA: Rehellisyydellään voi loukata, jos toisella on juuri siinä heikko kohta tai vanhoja haavoja, joihin tietämättään saattaa osua. Tärkeää näissä hetkissä on pystyä ottamaan vastaan toisen mahdolliset pettymykset ja kiukut ja antaa toisen tuntea hänessä nousseet tunteet. Olla tilanteen jälkeen rehellisen kiinnostunut siitä, mistä reaktio johtui ja mennä yhdessä ehjempänä eteenpäin. Kun kommunikoi omasta neutraalista kohdasta ja rakkaudella, tarkoitus ei ole koskaan loukata muita.

5. En halua väitellä tai joutua hyökkäyksen kohteeksi tai jyrätyksi oman mielipiteeni takia. Miten toimia silloin?

REIJA: Aina voi punnita tilannetta: onko asia sinulle niin tärkeä, että se pitää nostaa esiin, jotta voit elää omien arvojesi mukaan? Vai onko tilanne sellainen, että omaa eriävää mielipidettään ei tarvitse tuoda esiin. Ei tarvitse toimia automaattisesti, vaan tehdä valintoja omien arvojensa ja tilanteen mukaan.

SANNA: Aika usein näissä tilanteissa, joissa mielipiteet ”kuohuvat”, ajattelen katsovani näytelmää ja uteliaana seuraan, mitä seuraavaksi tapahtuu. Niinkin voi tehdä.

Onko asia sinulle niin tärkeä, että se pitää nostaa esiin, jotta voit elää omien arvojesi mukaan?

6. Miten rohkea rehellisyys palkitsee?

REIJA: Kun alkaa puhua totuuttaan, alkaa samalla arvostaa itseään ja omia ajatuksiaan, kokemuksiaan ja tunteitaan. Silloin ottaa rohkeasti pääroolin omassa elämässään.

Kun ei tarvitse hyväksyttää itseään muilla, vaan voi olla oma itsensä, se voimaannuttaa ja vapauttaa valtavasti energiaa. Ei enää mene mutkalle mahtuakseen muiden asettamiin muotteihin vaan ottaa sen tilan, minkä tarvitsee. Ei tarvitse enää yrittää arvailla, mitä muut haluavat kuulla, vaan voi kertoa sen, mitä aidosti ajattelee, kokee ja tuntee – se tuo elämään vapauden ja helppouden tunteita.

Kun ei tarvitse hyväksyttää itseään muilla, vaan voi olla oma itsensä, se voimaannuttaa ja vapauttaa valtavasti energiaa.

SANNA: Se parantaa huimasti epävarmuuden sietokykyä ja sitä, miten nopeasti mukautuu erilaisiin tilanteiseen ja ihmisiin. Ei siis sopeuta enää itseään mihinkään muottiin, vaan pystyy olemaan oma rehellinen itsensä missä tahansa. Sinusta tulee myös turvallinen muille, koska heidän ei tarvitse käyttää omaa energiaansa siihen, että he yrittävät tulkita sinua. Pääset nopeammin ihmisten kanssa syvään yhteyteen ja läsnäolon tilaan.

7. Miten rehellisyyden harjoittelun voi aloittaa?

REIJA: Muutos lähtee itsetuntemuksesta. Aluksi voit lempeästi tutkia itseäsi ja omaa käytöstäsi. Voit tarkkailla, millaisissa hetkissä ja tilanteissa ja kenen kanssa keskustellessa sinulla on joku ajatus tai kysymys, mutta et sano sitä ääneen. Voit vaikka kirjoittaa niitä ylös ja pohtia miksi et sanonut, mitä halusit. Millainen tunne niissä tilanteissa on läsnä? Millaisia ajatuksia?

Omia havaintojaan on hyvä kirjoittaa ylös puhelimen muistiinpanoihin tai vaikkapa erilliseen vihkoon. Tätä voit tehdä vaikka viikon verran. Sen jälkeen voit pohtia sitä, miksi minulle olisi tärkeää olla rehellinen ja sanoa mitä ajattelen. Mitä arvoja sieltä takaa löytyy? Voit pohjustella polkuasi äänesi avaamiseen ihan rauhassa.

Jos haluat ryhtyä oman elämäsi päähenkilöksi, Rohkeasti rehellinen -kirjassa on 11 askeleen polku, joka neuvoo, miten muut ovat kulkeneet omat vastaavat matkansa ja millaisia muutoksia he ovat matkan varrella tehneet. Se on tie, joka johtaa helpompaan ja vapaampaan, omannäköiseen elämään.

SANNA: Voit alkaa hiljaa mielessäsi miettimään, mitä aidosti ajattelet erilaisista asioista, tilanteista ja ihmisistä. Miltä mikäkin tuntuu? Missä kohtaa kehoa se tuntuu ja millainen olo sinulle tulee tai mitä ajatuksia tilanteiden jälkeen herää? Voit jutella ajatuksiasi ääneen vaikkapa autossa tai piirtää paperille kehon eri kohtiin, miltä ja missä mikäkin asia itsessä tuntuu.

Hyvä keino on myös kirjoittaa kirje henkilölle, jolle on vaikea olla rehellinen. Kirjeisiin voit aina palata myöhemmin.

Pikku hiljaa voit alkaa harjoitella rehellisempää ilmaisua myös muille. Ota askel kerrallaan – oikestaan viimeinen askel on se, että ilmaiset itseäsi rehellisesti myös muille.

Uusi Rohkeasti rehellinen -opaskirja johdattelee matkalle kohti sydämeen ja omiin arvoihin perustuvaa vuorovaikutusta, jonka palkintoina ovat esimerkiksi

– itsearvostuksen kasvaminen

– syvemmät ja vahvemmat ihmissuhteet sekä

– vapauden ja helppouden tunne, kun ei tarvitse enää jatkuvasti hakea muiden hyväksyntää.

Voit tutustua kirjaan ja sen kirjoittajiin TÄÄLLÄ.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image