Jouduitko työpaikalla syntipukin rooliin? – 5 vinkkiä hankalaan tilanteeseen

Työskentelin kerran organisaatiossa, jossa virheen tekeminen oli yhdenlainen maailmanloppu. Yhdestä virheestä saattoi kasvaa valtava juoruiluaalto, joka hukutti virheen tehneen alleen.

Tästä syystä oli oikein ymmärrettävää, ettei omia virheitä kannattanut myöntää muille. Sen sijaan niitä kannatti peitellä tai etsiä joku muu syntipukki työyhteisöstä tai sen ulkopuolelta ja vyöryttää hänelle vastuu virheestä.

Työtoverin käyttäminen omien virheiden syntipukkina voi olla hyödyllinen strategia, joka auttaa pitämään omat jalat kuivina. Valokeilan suuntaaminen työtoveriin on kuin savuverho, jonka taakse voi kätkeä tilanteen todellisen laadun – omat virheet ja erehdykset.

Erityisen tehokasta syntipukin käyttäminen on, jos syntipukiksi valitulla on jo entuudestaan maine virheitä tekevänä. Kaikki tekevät joskus virheitä, mutta se ei ole tässä asiassa oleellista – syntipukiksi voi valikoitua joku, joka erottuu joukosta, on jotenkin ärsyttävä, sattui väärään paikkaan väärään aikaan, nosti vaikeita asioita esille tai ei omaa yhtä paljon verkostoja tai valtaa.

Samalla, kun itse pelastuu kiipelistä syntipukin avulla, on kuitenkin hyvä muistaa, ettei tilanne ole kovin kiva sille, joka saa kantaakseen muiden tekemät virheet. Jos olet ollut tällaisessa tilanteessa itse, tiedät varmasti, miten epäoikeudenmukaiselta tilanne tuntuu. Tilanne voi herättää hiljaista suuttumusta tai saada jopa suuremmat mittasuhteet. Jos tilanne toistuu usein, on teolla todennäköisesti samat vaikutukset kuin millä tahansa työpaikkakiusaamista muistuttavalla tilanteella.

Syntipukin roolista on vaikea päästä pois, kun tilanne on päällä ja vyörytys käynnissä. Voi myös olla, että työyhteisö on ihan terve, mutta yksittäinen työtoveri on oppinut lapsuudessaan tai aiemmissa työyhteisöissään, ettei omia virheitä kannata myöntää. Onhan työelämässä tärkeää näyttää osaavalta, jos esimerkiksi kilpailette työvuoroista, työsuhteen jatkosta, vastuullisemmista työtehtävistä tai esihenkilön suosiosta.

5 vinkkiä, jolla korjaat tilanteen

Sinulla on esimerkiksi nämä keinot, joilla voit yrittää vaikuttaa tilanteeseesi, jos olet saanut syntipukin roolin osaksesi.

1. Pyydä virheen tehnyttä ottamaan vastuu teostaan. Tee pyyntö ystävällisesti ja rakentavasti.

2. Tee tilanne näkyväksi muille. Kerro asiallisesti ja ystävällisesti esihenkilöllesi, HR:lle, virheiden välttelijälle tai muille työtovereillesi, mitä olet tehnyt ja mitä muut tehneet. Jos kerrot asian viestissä, luetuta viesti jollakulla muulla, jotta viesti on varmasti sävyltään ystävällinen.

3. Vaadi, että tilanteeseen puututaan. Esihenkilöillä ja HR:llä on velvollisuus puuttua tämän kaltaisiin tilanteisiin. Voit myös pyytää luottamushenkilön, työsuojeluvaltuutetun, työterveyshuollon tai ammattiliiton tueksesi, koska tilanne ei ole varmasti sinulle helppo.

4. Pyydä työnohjausta. Virheitä peittelevä voi tarvita henkilökohtaista ohjausta. Jos haaste on laajemmin työyhteisössä, voi tilanne vaatia ammattilaiselta haasteiden laajaa tunnistamista.

5. Pyydä työyhteisölle koulutusta palautteen antamisesta ja vastuun ottamisesta. Opetelkaa nauramaan virheille ja suhtautumaan niihin armollisesti.

Muista myös lempeä suhtautuminen virheitä peittelevään työtoveriin. Hyvin harva käyttäytyy kivasti ja rakentavasti aivan jokaisessa tilanteessa työelämässä – virheitä hyvässä käytöksessä tapahtuu meistä kaikille.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
VIELÄ EHDIT! Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image