Jouduitko työpaikalla syntipukin rooliin? – 5 vinkkiä hankalaan tilanteeseen

Oletko työskennellyt työyhteisössä, jossa virheen tekeminen on yhdenlainen maailmanloppu? Tämän kaltaisessa työpaikassa yhdestä virheestä saattaa kasvaa valtava juoruiluaalto, joka hukuttaa virheen tehneen alleen.

Tästä syystä on oikein ymmärrettävää, ettei omia virheitä kannata myöntää muille. Sen sijaan niitä voi olla kannattavampaa peitellä tai etsiä joku muu syntipukki työyhteisöstä tai sen ulkopuolelta ja vyöryttää hänelle vastuu virheestä.

Työtoverin käyttäminen omien virheiden syntipukkina voi olla hyödyllinen strategia, joka auttaa pitämään omat jalat kuivina. Valokeilan suuntaaminen työtoveriin on kuin savuverho, jonka taakse voi kätkeä tilanteen todellisen laadun – omat virheet ja erehdykset.

Erityisen tehokasta syntipukin käyttäminen on, jos syntipukiksi valitulla on jo entuudestaan maine virheitä tekevänä. Kaikki tekevät joskus virheitä, mutta se ei ole tässä asiassa oleellista – syntipukiksi voi valikoitua joku, joka erottuu joukosta, on jotenkin ärsyttävä, sattui väärään paikkaan väärään aikaan, nosti vaikeita asioita esille tai ei omaa yhtä paljon verkostoja tai valtaa.

Samalla, kun itse pelastuu kiipelistä syntipukin avulla, on kuitenkin hyvä muistaa, ettei tilanne ole kovin kiva sille, joka saa kantaakseen muiden tekemät virheet. Jos olet ollut tällaisessa tilanteessa itse, tiedät varmasti, miten epäoikeudenmukaiselta tilanne tuntuu.

Tilanne voi herättää hiljaista suuttumusta tai saada jopa suuremmat mittasuhteet. Jos tilanne toistuu usein, on teolla todennäköisesti samat vaikutukset kuin millä tahansa työpaikkakiusaamista muistuttavalla tilanteella.

5 vinkkiä, jolla korjaat tilannetta

Sinulla on esimerkiksi nämä keinot, joilla voit yrittää vaikuttaa tilanteeseesi, jos olet saanut syntipukin roolin osaksesi.

1. Pyydä virheen tehnyttä ottamaan vastuu teostaan. Tee pyyntö ystävällisesti ja rakentavasti.

2. Tee tilanne näkyväksi muille. Kerro asiallisesti ja ystävällisesti esihenkilöllesi, HR:lle, virheiden välttelijälle tai muille työtovereillesi, mitä olet tehnyt ja mitä muut tehneet. Jos kerrot asian viestissä, luetuta viesti jollakulla muulla, jotta viesti on varmasti sävyltään ystävällinen.

3. Vaadi, että tilanteeseen puututaan. Esihenkilöillä ja HR:llä on velvollisuus puuttua tämän kaltaisiin tilanteisiin. Voit myös pyytää luottamushenkilön, työsuojeluvaltuutetun, työterveyshuollon tai ammattiliiton tueksesi, koska tilanne ei ole varmasti sinulle helppo.

4. Pyydä työnohjausta. Virheitä peittelevä voi tarvita henkilökohtaista ohjausta. Jos haaste on laajemmin työyhteisössä, voi tilanne vaatia ammattilaiselta haasteiden laajaa tunnistamista.

5. Pyydä työyhteisölle koulutusta palautteen antamisesta ja vastuun ottamisesta. Opetelkaa nauramaan virheille ja suhtautumaan niihin armollisesti.

Muista myös lempeä suhtautuminen virheitä peittelevään työtoveriin. Hyvin harva käyttäytyy kivasti ja rakentavasti aivan jokaisessa tilanteessa työelämässä – virheitä hyvässä käytöksessä tapahtuu meistä kaikille.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image
ALE! -20% yli 40€ ostoihin!
PUOTIIN
close-image
OSTA 3 MAKSA 2  kirjat & kortit 
PUOTIIN
close-image
10€ OSTOSRAHAA etukoodilla FESTARIT10 
PUOTIIN
close-image