Ahdistaako lomalta paluu työpaikalle kohtuuttomasti? – 5 asiaa, jotka voit tehdä


Muistan hyvin erään ankean paluun kesälomalta takaisin työpaikalleni. Oksensin melkein työpaikkani eteen katukivetykselle ja jouduin hakemaan apteekista närästyslääkettä, jotta sain voimia avata työpaikkani ulko-oven.

Syy olooni ei kuitenkaan ollut närästyksessä tai rakennuksen ovessa vaan oven takana odottavassa työyhteisössäni. Kyse oli samasta työpaikasta, josta jo kerroin edellisessä blogikirjoituksessani.

Kirjoituksessani on kuvattu esihenkilöni, jota turhaan pyysin puuttumaan minuun kohdistuneeseen epäasialliseen käytökseen. Kyseisellä työpaikalla työskentelykulttuuri oli usein epäystävällinen, mikä kuormitti minua.

Huono olo oli vakava hälytysmerkki itselleni – ja sitä se on myös sinulle, jos olet vastaavassa tilanteessa tänä kesänä. Yksi työuupumuksen tai pitkään jatkuneen epäasiallisen käytöksen oire voi olla, että jo pelkkä työpaikan rakennus saa sinut ahdistuneeksi.

Vaikka siltä ei ehkä tunnu juuri nyt, on sinulla useita vaihtoehtoja. Tässä on niistä muutama:

1. Etsi uusi työpaikka.

Uusi työpaikka, jossa on ystävällisempiä ihmisiä, on ihana uusi alku. Uuden työpaikan löytäminen ei ole kuitenkaan aina helppoa, mahdollista tai järkevää – ymmärrän. On kuitenkin tärkeää, ettet myöskään jää liian kauaksi aikaa ikävään työpaikkaan. Jos vanha työpaikka on uuvuttava, voi se myös heijastua jaksamiseesi ja oloosi tavalla, joka vaikeuttaa uuden työpaikan saamista.

2. Vaihda toiselle osastolle tai toiseen tiimiin.

Joissain tilanteissa vaihto toiseen tiimiin tai osastolle voi tuoda helpotusta työskentelyarkeen. Voisiko työpaikaltasi löytyä muunlaisia työtehtäviä, joihin voisit vaihtaa tai kouluttautua?

3. Pyydä apua työterveyshuollosta.

Työterveyshuolto voi olla hyvä tuki tilanteissa, joissa työolot ovat hyvin kuormittavat. Puhu lääkärille, työterveyshoitajalle ja työpsykologille. Etsi psykoterapiaa lyhyenä tai pitkänä jaksona. Älä jää yksin. Pyydä, että työterveyshuolto edistää hyvää ilmapiiriä työpaikallesi.

4. Nosta kehittämistarpeet tai epäasiallinen käytös esille työyhteisössäsi.

Tämä on tärkeä vaihtoehto, vaikka se on vasta listan neljäntenä. Sijoitus johtuu tosiasiasta, että joillakin hyvin vaikeista ongelmista kärsivillä työpaikoilla kuulluksi tuleminen voi olla vaikeaa, koska ongelmia ei osata tunnistaa. Voi myös olla, että ongelmat tiedostetaan, mutta niille ei osata tehdä mitään. Se, että nostat asioita esille, voi kuitenkin tuoda muutoksen. On myös tärkeää sekä itsesi takia että tulevien työpaikan työntekijöiden takia, että nostat epäkohtia esille.

5. Pidä taukoa työpaikastasi.

Tauko ei ole aina taloudellisesti mahdollista, mutta osaan vaihtoehdoista voi löytyä vaihtoehtoja. Saisitko palkatonta vapaata, jonka aikana voisit kouluttautua tai olla toisessa työpaikassa määräaikaisessa työsuhteessa? Entä yrittäjänä toimiminen, apuraha, vuorotteluvapaa, aikuiskoulutustuki? Onko sinulla aloja tai mahdollisuuksia, joista haaveilet?

On erittäin tärkeää, että et jää liian kauaksi huonoon työpaikkaan, sillä jaksamisesi voi heiketä. Jos voimavarat hiipuvat, et jaksa olla paras versio itsestäsi paitsi läheisillesi myös työnhaussa, joka on sekin vaativaa työtä.

Sinulla on oikeasti mahdollisuuksia muutokseen ja parempiin työoloihin. Omasta hyvinvoinnista saa ja pitää muista huolehtia. Minulla tilanne helpotti työtä vaihtamalla – ehkä se on myös sinun vaihtoehtosi tulevaisuudessa.

Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image
Ystävänpäivä lähestyy ❤ Tilaa puodista tasarahahintaan ihanat lahjat ystävälle, rakkaalle tai itsellesi.
Katso ystävänpäivätarjoukset
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi -verkkokurssi 49€ (norm. 89€)
Lue lisää
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Miten lopetat överiempatian -verkkokurssi 49 € (norm. 127 €)
Lue lisää
close-image
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
VIIMEISET KAPPALEET Lukuvuosikalenteria 2023-2024 OUTLETISSA 10€ (norm. 17,90€)
PUOTIIN
close-image