Herkkä lapsi kaipaa erilaista tukea – miten oppia ymmärtämään herkkyyttä?

Herkän perheenjäsenen kanssa elämä on omanlaisensa seikkailu, sillä herkkä toimii monissa tilanteissa eri tavalla kuin muut.

Toisinaan herkkä väärin ymmärretään ja koetaan epäsosiaalisena tai jopa tylynä. Todellisuudessa herkkä on myötätuntoinen ja empaattinen mutta kaipaa muita enemmän omaa tilaa. Hän väsyy helposti aistiessaan tunteita ja tilanteita muita vahvemmin.

Herkän kanssa eläessä kannattaa muistaa ainakin muutama perusasia:

Herkkä ei ole draamakuningatar vaikka tunteekin vahvasti

Herkkä lapsi (ja aikuinenkin) saattaa loukkaantua muita helpommin. Hän ei kuitenkaan pahoita mieltään ollakseen dramaattinen. Hän vain aistii ja kokee asioita vahvoilla tunteilla.

Oman tilan hakeminen ei tarkoita sitä, että lapsi olisi sosiaalisesti vaillinainen

Vetäytyminen ei tarkoita sitä, ettei herkkä pitäisi ystävistään tai läheisistään. Hän ei vain aina pysty sosiaalisiin ponnistuksiin. Herkkä ahdistuu helposti, jos häntä kehotetaan tapaamaan enemmän ystäviään tai menemään mukaan ryhmiin. Hän kyllä tapaa ja menee, kun on löytänyt siihen tarpeeksi voimavaroja.

Herkkä ei lepää laiskuuttaan, vaan voimia kerätäkseen

Väsymys ei ole herkälle laiskuutta, vaan sitä, että herkkä kaipaa toiminnan vastapainoksi muita enemmän lepoa. Siksi reipastumis- ja piristymiskehotukset ovat suolaa herkän haavoille.

Ystävät ovat mukana elämässä juuri oikeassa suhteessa

Herkällä on usein ympärillään paljon ihmisiä, jotka haluavat olla hänen ystäviään, sillä herkkä on hyvä kuuntelemaan ja hän ymmärtää toisen tunnetiloja. 

Se, ettei herkkä ole aktiivisesti yhteydessä ystäviinsä, ei tarkoita sitä, ettei hän pitäisi ystävistään tai ystäviä pitäisi vaihtaa. Herkkä vain tasapainottelee jatkuvasti sosiaalisen ja yksityisen elämän kanssa.

Herkkää kannattaa rohkaista elämään hetkessä

Herkillä on taipumusta pyöritellä mielessään kaikenlaisia asioita menneestä ja tulevasta. Herkkä on superanalysoija, ja siksi häntä kannattaa rohkaista keskittymään tähän hetkeen ja olemaan läsnä kulloisessakin tilanteessa juuri nyt. 

Herkkä kaipaa rutiineja

Herkät ovat usein kilttejä ja ajattelevat helposti muiden tarpeita. Herkkää kannattaa rohkaista pitämään kiinni omista mielipiteistään ja tarpeistaan. Herkät kaipaavat muita enemmän rutiineja arkeensa. Ne auttavat jaksamaan ja pitämään tasapainon elämässä.

Anna herkän leikkiä myös yksin

Herkkä pitää hiljaisuudesta. Riehuminen ja äänekkäät leikit eivät ole häntä varten. Herkkä lapsi pitää leikeistä myös itsekseen. Älä sorru soimaamaan, vaikka mukana olisi toisinaan mielikuvitusystäviä. Ne ovat nimittäin herkän lapsen elämässä yleisempiä kuin muiden.

PS. Joskus yksinolo on ihaninta. Aina ei tarvitse jaksaa.

Hidasta elämää -kirjaperheen lastenromaani Herkkä Pilvi Perhonen ja pelkonsa voittavat sankarit auttaa lasta herkkyyden tunnistamisessa, käsittelemisessä ja herkkyyden näkemisessä voimavarana. Humoristinen ja koskettava tarina on jatkoa aiemmin ilmestyneelle Oliver Oranki ja metsän ainutlaatuiset sankarit -kirjalle ja se on suunnattu 6-9-vuotiaille.

Supertarjous ❤ Unelmakarttakirja -verkkokurssi nyt -50% alennuksella vain 19,75€.
Synttäriviikon tarjous  on voimassa  sunnuntai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
Tarjous -35% ❤ Eevi Vuoriston verkkokurssi tunnelukoista nyt 44,90€ (norm. 69€) - Voimassa maanantai-iltaan klo 23.59 saakka.
Lue lisää
close-image
KIRJAMESSUJEN AJAN KAIKKI KIRJAT -25% ❤ Tarjoushinnat voimassa Hidasta elämää -puodissa sunnuntai-iltaan klo 23 saakka 📚
TÄSTÄ PUOTIIN
close-image
Kampanjan JATKOAIKA maanantai-aamuun klo 07! Valitse kaksi korttipakkaa niin tarjoamme sinulle kolmannen ilmaiseksi ❤
OSTA TÄSTÄ
close-image
Ystävänpäivä lähestyy ❤ Tilaa puodista tasarahahintaan ihanat lahjat ystävälle, rakkaalle tai itsellesi.
Katso ystävänpäivätarjoukset
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Ymmärrä itseäsi ja suhteitasi -verkkokurssi 49€ (norm. 89€)
Lue lisää
close-image
TÄNÄÄN KLO 23.59 ASTI: Miten lopetat överiempatian -verkkokurssi 49 € (norm. 127 €)
Lue lisää
close-image
Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
VIIMEISET KAPPALEET Lukuvuosikalenteria 2023-2024 OUTLETISSA 10€ (norm. 17,90€)
PUOTIIN
close-image