Päänsäryn tai lihaskireyden taustalla voi olla tunne, joka pyrkii ulos – Näin kohtaat henkisen jumin

Tunteet tulevat ja menevät. On mukavia ja epämukavia tunteita. Joitakin tunteita toivomme kokevamme usein, joitakin tunteita välttelemme sekä tietoisesti että alitajuisesti. Missä tahansa tunnetilassa oletkin, jokainen tunne on elämää sisälläsi. Englanninkielinen tunnetta vastaava sana emotion voisikin sujuvasti kääntyä näin: energy in motion (liikkeessä oleva energia).

Jos siis välttelet kokemasta jotakin tunnetta, tarkoittaako se samalla sitä, että välttelet elämää? Mielestäni juuri näin tapahtuu, emme ehkä vain ole tulleet ajatelleeksi asiaa tältä kannalta.

Jos emme voi jostakin syystä kohdata jotakin tunnettamme, joudumme luomaan kehoomme riittävän vahvan tunnepanssarin, jotta pystymme estämään tunteen ja kehoreaktion esilletulon. Tässä tilanteessa kehossamme oleva luonnollinen virtaus estyy. Meillä jokaisella on oma ainutlaatuinen tapamme luoda näitä tunnepanssareita. On kuitenkin olemassa tiettyjä meille kaikille yhtäläisiä kehoreaktioita, joita koemme kun yritämme estää tunteen esille tulemista. Tässä on pari esimerkkiä.

Hengitys pidättyy. Emme useinkaan tiedosta pidättelevämme hengitystä, mikäli emme ole aktiivisesti harjoitelleet hengityksen tiedostamista. Hengityksen pidättely vaikuttaa kehoomme laaja-alaisesti: pallealihas jää lievään tai voimakkaaseen sisäänhengitysasentoon, jonka seurauksena jännitämme vatsan, selän, rintakehän ja niska-hartiaseudun lihaksia, usein kroonisesti. Ajan myötä tästä seuraa turtuneisuutta ja pitkittyneitä lihas- ja nivelkipuja.

Erityisesti suuta liikuttavat lihakset jännittyvät. Olen mielenkiinnolla alkanut havainnoida sitä, miten herkästi itse alan purra hampaita yhteen ja myös jännittää kieltä ja nielua stressaavissa tilanteissa. Tämä olikin minulle iso ongelma aiemmin, koska stressin vuoksi jännitin kaiket yöt purulihaksiani ja aamuisin heräsin joko leukanivelten kipuun tai päänsärkyyn – ennen kuin opin tunnistamaan ja purkamaan stressaantumiseni syitä.

Näiden lisäksi voimme yksilöllisellä tavalla jännittää mitä tahansa lihaksia. Jos joudumme ottamaan tällaisen strategian välttääksemme tuntemasta, emme salli elämän virrata luonnollisesti kehossamme. Kiinalaiset puhuisivat tässä kohtaa meridiaanien eli energiakanavien jumeista, intialaiset chakrojen eli energiakeskusten tukkeutumisesta. Länsimaisen maailmankuvan omaavilla ihmisillä ei ole samankaltaista kehon, mielen ja elämänenergian yhdistävää järjestelmää. Sen vuoksi meidän on vuosisatojen ajan ollut vaikea ymmärtää sitä, miksi saatamme alkaa oireilla kehollisesti silloin, kun joudumme syystä tai toisesta välttämään tunteiden kokemista.

1466202841557

Uskot sitten sisällämme virtaavaan elämänenergiaan tai et, hyödyt silti seuraavasta harjoituksesta. Voit tehdä tämän harjoituksen missä tahansa tilanteessa ja missä tahansa asennossa, et tarvitse muuta kuin hetken läsnäoloa itsesi ja kehosi kanssa. Harjoituksen tavoitteena on kohdata kehossa oleva tunnetta estävä jännitys sellaisena kuin se on, ottaa se vastaan ja päästää siitä lempeästi ja hyväksyvästi hengittämällä irti.

  1. Kun huomaat epämukavan tunteen tai olon, pysähdy ja anna itsellesi lupa kohdata tämä tunne. Jos mahdollista, sulje silmät. Voit nimetä tunteen, mutta se ei ole välttämätöntä.
  2. Tee huomioita siitä, oletko jännittänyt joitakin osia kehostasi, esimerkiksi palleaa tai hartioita.
  3. Tutki sitä, miltä jännitys tarkalleen tuntuu kehossasi. Onko se puristavaa, painavaa, kiristävää tai jotakin muuta?
  4. Ala tietoisesti hengittää kohti tätä kehon osaa, ikään kuin virtauttaisit hengitystäsi tämän kehon osan läpi. Jokainen sisään- ja uloshengitys huuhtoo tätä paikkaa, jotta jumi kehossa pääsee vapautumaan ja elämä taas virtaamaan. Käytä tähän 5–10 hengityssykliä.
  5. Anna hengityksesi palata perustilaan. Huomaa kehossasi tällä hetkellä tuntuva elämänvirta, liikkeessä oleva energia. Ole läsnä viisaan kehosi ja sisäisen elämäsi kanssa. Herätä myötätunto ja kiitollisuuden tunne itseäsi kohtaan.

 


Artikkelikuva: Depositphotos. Tekstikuva: Karita Palomäki

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image