Elämänmuutos voi olla suurta myllerrystä – reitti uuteen käy usein kaaoksen, luopumisen ja tyhjyyden kautta

Nuorena luulin, että elämässä pitäisi löytää jokin yksi oikea oma polku. Ammatti jolla pärjää, unelmien talo jossa asua, kelvollinen parisuhde – ainakin joku joka huolii. Näillä sitten mennään hamaan loppuun.

Eroja ajateltiin ennen epäonnistumisina, ammatin vaihtamista epätavallisena. Kukaan ei kertonut, miten monella tavalla elämä voi ja saa muuttaa muotoaan.

Nyt – vuosikymmeniä enemmän elämää nähneenä – uskon, että elämän ei kuulukaan asettua yhteen pysyvään uomaan. Elämä voi olla jatkuvaa tanssia muodottomuuden ja muodon, epäselvän ja selvän välillä.

Uutta voi alkaa, vanhaa hajota, eikä sen tarvitse tarkoittaa epäonnistumista.

Joskus jotain menee rikki kesken kaiken ilman, että sitä olisi kukaan osannut ennustaa.

Muutos on harvoin selkeä ja suoraviivainen – reitti uuteen useimmiten käy kaaoksen kautta.

Välillä löytyy uusi suunta, kirkas tavoite. Mutta kun polku on kuljettu johonkin pisteeseen – kun työsuhde päättyy, kun projekti on valmis, kun ihmissuhde tulee tiensä päähän – jotain hajoaa taas.

Uutta voi alkaa, vanhaa hajota, eikä sen tarvitse tarkoittaa epäonnistumista.

Kun jotain loppuu, uusi saattaa antaa odottaa itseään. Tarinoiden väliin muodostuu tyhjä tila. Sekin on tärkeä vaihe elämässä, vaikka se voikin tuntua ”ei-vaiheelta”. Kun siinä ei ehkä ole mitään – ainakaan sitä, mitä toivoisit… korkeintaan hämmennystä, epätietoisuutta, luopumista, surua, haikeutta.

Miltä tuntuisi antautua muutokselle? Oli se sitten täynnä myllerrystä tai tyhjää. Muutosta ei tarvitse rakastaa eikä kaikesta tarvitse olla kiitollinen, mutta elä rohkeasti siinä, missä olet nyt. Tunne ne tunteet, joita muutos kaikessa kaoottisuudessaan herättää.

Muista, että aina ei tarvitse tietää, mihin on menossa. Aina ei tarvitse olla menossa minnekään.

Saat olla välillä ihan pihalla. Saat olla kokeilla ja erehtyä. Saat luopua siitä, mikä on ”ihan hyvä”.

Elämänpolku voi olla etsimistä ja löytämistä, vastaanottamista ja irtipäästämistä, uuden ihmettelyä ja vanhasta luopumista. Anna arvoa sille vaiheelle, jota elät juuri nyt, vaikka se olisi myllertävää, tyhjää tai kaoottista.

Uskalla levätä muutoksen keskellä – vähitellen uusi löytää luoksesi, ehkä jopa silloin, kun vähiten sitä odotat.

Kun kaipaat tukea ja lohtua muutoksen keskellä, tule nauttimaan Katri Syvärisen lempeästä ohjauksesta la 30.9.23. Tila tarinoiden välissä -workshop (Zoomissa klo 10–12.30, tallenne saatavilla) on suunnattu sinulle, joka elät läpi jonkinlaista muutosta tai myllerrystä, tai epäilet, että jokin vaihe elämässäsi on tulossa tiensä päähän. Hoitava taikatuokio syksyyn – lue lisää ja varaa paikkasi!

Kuva: Taylor Deas-Melesh (Unsplash)

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image